Vytisknout tuto stránku

Popularita esportu stále roste. Patří na akademickou půdu?

čtvrtek, 30. březen 2023 11:04

Esport je pojem, který v poslední době slýcháme stále častěji. Čím dál více mezinárodních společností mu otevírá své dveře. Proč tomu tak je a proč by měl mít své místo na univerzitě, píše Lenka Deverová z Fakulty tělesné výchovy a sportu UK. Fakulta chce v letošním roce otevřít esportovou učebnu.

Staff tým

Esport je zkratka pro elektronický sport, ve kterém proti sobě organizovaně soutěží hráči, nebo týmy v jakékoliv hře a na jakékoliv platformě (počítači, herní konzoli, mobilu). Takové soutěže mají svá jasná pravidla a účastnit se jich mohou jak amatérští, tak profesionální hráči. Dnes mezi nejpopulárnější herní tituly patří multiplayerové hry League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, DOTA 2, PUPG anebo Valorant. Hry se odehrávají v prostředí simulujícím fantasy i reálný svět.

Proč je to zajímavé? Esport patří v současnosti k nejrychleji se rozvíjejícím sportům ve světě. Jen pro zajímavost, hra DOTA 2, která vznikla před necelými deseti lety, se může pyšnit největším prize poolem, výherní odměnou, na esportové scéně. V roce 2021 si nejlepší týmy rozdělily více než čtyřicet milionů dolarů! A pro srovnání: prize pool ve Wimbledonu, který je nejznámějším i nejstarším tenisovým turnajem na světě, činil v roce 2021 více než 48 milionů dolarů. Což ve srovnání s počítačovou hrou, která tu s námi není ještě ani dekádu, není až takový rozdíl, že?

Hráči už i s fitness trenéry

Často se můžeme setkat i s pojmem gaming, obecným slovem pro hraní her. Nejedná se však o organizovanou soutěž a hráči často hrají v single módu, sami neboli proti počítači. Ale esport není jen o hraní her. Ty nejlepší esportové týmy dneška si jsou vědomy toho, že na výsledky hráčů má vliv řada faktorů. Proto profesionálním hráčům poskytují to nejlepší možné zázemí. Samozřejmostí jsou například fitness trenéři či mentální kouči, protože pohybová aktivita, zdravý životní styl, fyzické i psychické zdraví hráčů jsou důležitým předpokladem k podávání nejlepších výkonů.

I proto bychom se na esport neměli dívat pouze jako na „paření“ her, ale jako na multioborovou disciplínu, která skýtá nepřeberné možnosti – nejen co se týče výzkumu. Ve světě je tento pohled stále častější. Není tudíž výjimkou, že čím dál tím více světových a evropských vysokých škol zařazuje esport do svých studijních programů, esport sleduje a věnuje se mu nějak.

Studijní obor na univerzitách

V Evropě můžete esport studovat kupříkladu na univerzitách ve Velké Británii, Norsku, Finsku, Španělsku a dalších zemích. Výuka zde ovšem nespočívá pouze v hraní her. Studenti se seznámí se všemi obory a odvětvími, s nimiž se mohou kolem esportu setkat. Naučí se správné a efektivní komunikaci – ta se jim hodí jak při hraní, tak v běžném životě. Vyzkouší si, jaké je to takový zápas moderovat, režírovat, stříhat. Naučí se ovládat a pracovat s kamerami či se čtecím zařízením. Zjistí, jak se hry tvoří a vyvíjejí i mnoho dalšího. Stranou samozřejmě nezůstává ani vzdělávání týkající se pohybu a zdravého životního stylu. Absolvent těchto studijních programů je proto velmi všestranný člověk s možností uplatnění nejen v esportovním odvětví.

shutterstock 746290396
Esport je moderní fenomén: na bitvy v počítačových hrách typu Counter-Strike se chodí dívat tisícovky lidí (jako na turnaj v Petrohradě, 2017).

Esport stále patří mezi mladé disciplíny, a proto se nabízí prostor, jak přispět k jeho kultivaci a rozvoji. Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy (FTVS UK) se rozhodla do esportu vstoupit tím, co umí nejlépe – a sice pohybem. Proto jako první veřejná vysoká škola v Česku založila svoje esportovní oddělení. Stalo se tak v návaznosti na zápis České asociace esportu (ČAES) do registru Národní sportovní agentury, přijetí do státní sportovní autority Sdružení sportovních svazů a taktéž přijetí do České asociace akademického technického sportu i České asociace univerzitního sportu. Zkrátka a dobře: hned, když se esport stal uznávaným sportem!

Esportové (a gamingové) prostředí může být sice v tuto chvíli veřejností vnímáno jako „nezdravé“, možná až nebezpečné, takže cílem nového oddělení fakulty je naučit hráče správným návykům, jež mohou přispět nejen ke zlepšení herních dovedností, ale zejména k jejich celkovému fyzickému i psychickému zdraví. Dalším cílem je povýšení „hraní her“ na úroveň etablovaných sportovních odvětví, v nichž je standardem systém vzdělávání koučů, podpora mládeže, pořádání mezinárodních a meziuniverzitních soutěží i etablované vědecké metodiky testování zdatnosti a výkonnosti.

Moderní učebna pro esport

FTVS UK plánuje otevřít moderní učebnu, díky které se Univerzita Karlova stane třetí vysokou školou v České republice s vlastní esportovou učebnou. Kdo byl rychlejší? Historicky první esportovou učebnu vybudovala Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava, kterou následovala Univerzita Hradec Králové – v obou případech to byly informatické fakulty.

Ač je esport na naší fakultě teprve v začátcích, již má ze sebou řadu úspěchů s mezinárodním ohlasem. Mezi ty nejvýraznější patří Bitva univerzit, která se konala v rámci sportovně-charitativní akce Hřeje mě pohyb. Ve hře League of Legends se utkali studenti FTVS UK s týmy z londýnské Staffordshire University a studenty z finské polytechniky Kajaani. Součástí bitvy byl i běh, jímž každý z hráčů (přímo či na dálku online) přispěl ke zdolání symbolické vzdálenosti Kyjev-Brusel. Jednalo se tak o první mezinárodní esportový turnaj propojený s pohybem.

FTVS tým 1
Reprezentační ým Fakulty tělesné výchovy a sportu UK slaví úspěch v jednom z esportových klání. K dlouhému hraní je potřebná i slušná fyzička.

Fakulta tělesné výchovy a sportu UK se stala i garantem vzdělávání pro ČAES, přičemž v této spolupráci již proběhl pilotní kurz trenéra esportu a další se chystá. Během letních prázdnin se uskutečnil i první příměstský esportový tábor se všestrannými sportovními aktivitami.

Co dál? Esport je něčím, co tu s námi je a před čím nelze zavírat oči. Důležité je, abychom z něj vytvořili zdravé prostředí, jež bude vytvářet jedince nejen se zájmem o herní svět, ale také o zdravý životní styl, pohyb a sport. A to se nám povede jen tehdy, budeme-li informovat a vzdělávat trenéry, učitele, rodiče a samozřejmě především žáky, studenty základních, středních i vysokých škol.

Jaký je váš názor na esport? Zaslouží si své místo na akademické půdě, či nikoliv?

Pište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

Autor: Lenka Deverová
Foto: FTVS UK, Shutterstock