Vytisknout tuto stránku

Šámalová, první ombudsmanka UK, je připravena pomáhat

pondělí, 22. květen 2023 06:57

Od 1. ledna 2023 má Univerzita Karlova svoji první ombudsmanku. Stala se jí Kateřina Šámalová. Proč se specialistka na oblast sociální ochrany zranitelných osob a odborná asistentka na Filozofické fakultě UK rozhodla opustit poklidné akademické vody a stát se historicky první obhájkyní spravedlnosti? Jak a kdo hodnotí úspěšnost práce ombudsmanky? Je v její práci prostor i pro humor? A kam si ona sama chodí pro podporu? Pokud máte i vy svůj problém, a chcete jej řešit, v podcastu Forum Radio se dozvíte, jak na to.

001
Kateřina Šámalová se zodpovědné funkce ujala hned na začátku letošního roku a věří, že už se o ombudsmanském postu na Karlovce ví.

„Jsem pokorná. Proto se domnívám, že vše podstatné, důležité a složité jsem ještě nestihla prokouknout. Přesto věřím, že jsem se již stačila mnohému naučit a těším se na všechny výzvy, které mi moje agenda přinese,“ říká k prvním měsícům „v záběhu“ na pozici ochránkyně slušného chování a spravedlnosti usměvavá drobná žena.

Šámalová: Ombudsman/ka je snad již na UK v povědomí

A v redakčním studiu stanice Forum Radio dodává: „Pevně věřím, že pozice ombudsmana, respektive ombudsmanky se i za těch pár měsíců dostala do povědomí. I díky kontaktním lidem na fakultách. Tento nástroj podpory lidských práv – studujících i pracujících – je v poslední době díky konkrétním tématům značně frekventován.“

Pokud se chcete na ombudsmanku obrátit s vlastním problémem, stačí napsat na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., případně využijte anonymní formulář; můžete jít rovněž cestou takzvaně klasickou – přes podatelnu, tedy podnět sepíšete a podáte. „Obvykle do čtyřiadvaceti hodin se s vámi spojím a pokusíme se najít vhodný termín pro schůzku. Během setkání si vaše sdělení vyposlechnu a společně probereme možné aspekty celé situace a možnosti řešení,“ prozrazuje Kateřina Šámalová. A kam ona sama chodí pro podporu? „Domů, ke svým nejbližším, kde jsem v ryze mužské společnosti,“ říká doktorka Šámalová.

Šámalová pochází z Prahy. Po studiu na Vyšší odborné škole sociálně právní absolvovala magisterský program sociální práce a má doktorát ze sociologie na Filozofické fakultě UK, kde působí rovněž jako odborná asistentka. Na katedře sociální práce FF UK, kterou v letech 2017 až 2022 vedla, vyučuje sociální právo, sociální politiku a sociální správu. Je garantem předmětu Lidská práva v kontextu sociální práce. A je členkou expertního týmu ministerstva práce a sociálních věcí v Moldávii.

ENOHE LOGOMezinárodní konference ENOHE v Karolinu

Téma ombudsmanů a ombudsmanek ve vysokém školství rezonuje, je aktuální. I proto Univezita Karlova hostí ve dnech 12. až 16. června mezinárodní 18. konferenci Evropské sítě pro ombudsy ve vysokoškolském vzdělávání (ENOHE). V rámci programu vystoupí též Milena Králíčková, rektorka UK, a samozřejmě i Kateřina Šámalová, ombudsmanka UK.

003

Autor:
Foto: Vladimír Šigut