Vytisknout tuto stránku

Cirkus Paciento: S námi si lidé mohou svobodně zabláznit

pátek, 12. říjen 2018 17:46

Naučila se chodit na chůdách, kouzlit i jezdit na monocyklu. Na příkladu studentky Evangelické teologické fakulty UK Petře Bernhardtové je vidět, že sociální pracovníci musejí umět ledacos. Zvlášť když chtějí pomáhat lidem trochu jinak – třeba tak, že v psychiatrických nemocnicích pořádají cirkusová představení.

petra693

Nasadit si klaunský nos, předvést něco zajímavého, vynaložit úsilí, odvážit se ukázat to před lidmi nebo si jen tak popovídat a poznat někoho a něco nového má blahodárné účinky na lidskou psychiku. Proto všude po světě vznikají tzv. sociální cirkusy. Principálkou jednoho takového je i Petra Bernhardtová, která se o něj stará spolu se svými kolegy z neziskové organizace Ledovec. S Cirkusem Paciento každý rok objedou podle dostupných financí a času čtyři až pět nemocnic pro lidi s duševním onemocněním.

klauni

Příjezd cirkusu vyvolává v obyvatelích ústavů velká očekávání. Zvlášť dlouhodobě hospitalizovaným přináší tolik potřebné rozveselení a uvolnění. Mění a zlepšuje vztahy v léčebnách na všech úrovních – jak mezi pacienty, tak i mezi nimi a personálem. „Cirkus pomůže člověku zažít se na chvíli v jiné roli a zapomenout na nemoc. Posiluje to, co je v člověku zdravé. Lidé nám říkají, že s námi mohou konečně svobodně zabláznit,“ podotkla Petra.

Cirkus navštěvuje každou nemocnici většinou po čtyři dny. Nejdřív uspořádá workshopy, kde si pacienti i zaměstnanci vyzkoušejí různé cirkusové a divadelní dovednosti. Ti nejnadšenější (nadání a schopnosti nerozhodují) vystoupí poslední den v závěrečném představení. Zúčastnit se ho v roli účinkujících i diváků mohou všichni od pacientů přes lékaře a další zaměstnance po obyvatele daného města nebo obce.

talire

„Snažíme se podporovat lidi, aby přemýšleli o tom, co sami svedou. Někdo si vzpomene, že dokáže mluvit pozpátku nebo že ke všem dnům v roce umí přiřadit, kdo slaví svátek. Další vystoupí třeba jen s kotrmelcem dozadu. Stačí kolem toho vytvořit nějakou vtipnůstku a je to,“ vysvětlila principálka a dodala, že s trochou představivosti se dá zábavné číslo vytvořit ze všeho.

Cirkus Paciento je soubor se vším všudy, proto s sebou do léčeben bere i zvířata. „Nejsou ani úplně živá, aby se lidé nebáli, ale ani úplně mrtvá. Jezdí s námi koně, gorily i lev. Když se pan ředitel nemocnice nechá přemluvit k tomu, aby se převlékl za gorilu, sklidí vždy velký úspěch,“ smála se.

Energii z projektu do další práce čerpá i Petra Bernhardtová a její kolegové: „Cirkus nás na jednu stranu stojí mnoho sil, je třeba, abychom se na lidi naladili, byli tam jen pro ně, abychom je podpořili, dodali jim kuráž a vytvořili tvůrčí a bezpečnou atmosféru. Na druhou stranu z něj také hodně čerpáme – je to velmi osvěžující změna v rytmu naší běžné práce. Nasáváme zde naději, že má smysl lidi s duševním onemocněním podporovat v tom, aby rozvíjeli své silné stránky a nenechali se tou nemocí převálcovat.“

Cirkus Paciento jako vícedenní socializační a aktivizační program pro pacienty psychiatrických léčeben spolupořádají neziskové organizace Ledovec a Zdravotní klaun. V současnosti se Cirkus Paciento připojuje k reformě psychiatrie a usiluje o destigmatizaci duševního onemocnění.

Více o projektu se dozvíte ZDE.

Autor: Helena Zdráhalová
Foto: Cirkus Paciento