Vytisknout tuto stránku

Nadkolenním amputářům pomůže při lyžování nová protéza

úterý, 14. duben 2015 23:09

V rámci smluvního výzkumu uskutečnilo Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK pro protetickou firmu testování nové stehenní protézy Pro CARVE pro lyžaře s jednostrannou nadkolenní amputací. Do testování se zapojili i studenti speciálních studijních oborů FTVS UK.

Nadkolenní protéza Pro CARVE umožňuje i těžce tělesně postiženým lyžování na dvou lyžích. Postižení mohou lyžovat delší dobu a hlavně se sníží přetěžování zdravé dolní končetiny a bederní páteře. Protéza pracuje na pneumaticko-hydraulickém principu v hlezenním a kolenním kloubu se širokou škálou možností nastavení rozsahu pohybu i tuhosti v obou kloubech.

K uskutečnění testování se povedlo získat osoby, které lyžovaly před úrazem a chtějí se pokusit znovu lyžovat na dvou lyžích. Jezdilo se jak na sjezdových, tak i na běžeckých lyžích. Vlastnosti nové protézy byly otestovány dokonce i s lyžařem s oboustrannou amputací. Ohlasy lyžujících byly velmi pozitivní a lyžování na této protéze dokonce prohlásili za až překvapivě snadné.

Pro testování jsou velmi důležité vhodné terény s malou frekvencí ostatních lyžařů, což je možné v jarním termínu i v Peci pod Sněžkou. Bezbariérové ubytování poskytuje Husova bouda.

Autor: PaedDr. Jan Hruša, CSc.; red.
Foto: archiv J. Hruši