Vytisknout tuto stránku

Na PedF UK dali studenti dohromady unikátní databázi facebookových skupin

pátek, 12. říjen 2018 17:46

Skupina studentů Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, která stála již u zrodu studentského webu Pedak.cz, se rozhodla pomoci kolegům z prvních ročníků a zároveň přijít s něčím novým a originálním. Vznikl tak zajímavý a užitečný web Databáze FB skupin na PedF. Projekt byl vytvořen jako dobrovolná iniciativa a studenti se na něj složili z vlastních peněz; zapojili se také ostatní posluchači Pedagogické fakulty, kteří zasílali jednotlivé facebookové stránky do databáze tak dlouho, až se jich nasbíraly téměř dvě stovky.

facebook2_textProjekt databáze spadá pod zmíněný studentský webový portál Pedak.cz, na němž spolupracují zástupci z řad studentské komory Akademického senátu PedF UK, studentských oborových rad, spolků, ale i řadoví studenti. Cílem je vytvořit platformu, jež se zaměřuje na tematiku společnou všem studentům na PedF UK a snaží se studenty mezioborově spojit, aby si během svého studia co nejvíce rozšířili obzory i mimo svou specializaci.

„Mám ohromnou radost, že tak prostý nápad, který vznikl začátkem tohoto roku, si získal přirozenou podporu studentů a ukázal, že je skutečně užitečný. Je hrozně těžké studenty něčím opravdu zaujmout. A když vidíte, že jejich podpora přijde, aniž byste vyvíjeli nátlak nebo se podbízeli, víte, že děláte správnou věc. Velice si toho vážím, je to ta největší odměna vůbec,“ vystihla jedna z iniciátorek projektu Eliška Kryčerová motivaci i nadšení studentů, kteří databázi tvoří.

Cesta k uskutečnění nápadu nebyla jednoduchá. Pedagogická fakulta má mnoho oborů a pro facebookové skupiny neexistuje systém ohledně názvů, jsou zakládány nahodile a různými lidmi. Přesto to první, co jako nastupující prvák hledáte, jsou informace – a ty lze dnes nejlépe získat na sociálních sítích.

Stránka Pedak.cz se kromě podrobností o studiu zabývá i odlehčenou tematikou, jež je obzvlášť pro sociální sítě zásadní. Její tvůrci se v rámci svých možností snaží vytvářet unikátní obsah a sdělovat studentům, co se aktuálně děje na fakultě – na jednotlivých katedrách či v ústavech. Proto teď od října spouštějí ve spolupráci s nejstarším fakultním spolkem První Pražskou Pedagogickou Pivní Perutí a IC CUNI projekt Social Night, který by měl studentům otevřít přímou cestu ve vzájemném mezioborovém a mezinárodním poznávání se. Jde o to vyrazit jednou měsíčně nezávazně do některé z místních hospod, v níž budou čekat studenti PedF UK z různých ročníků a oborů, a v příjemném prostředí získat nejen užitečné informace ke studiu, ale i kontakty na celý život.

„Na myšlence Peďáku a Databázi FB skupin se mi líbí, že studentům na univerzitě umožňují spolupracovat, je to kreativní prostředí, které lidi spojuje a podporuje. Vznikl zde virtuální prostor, kde se nesoutěží, ale naopak pomáhá. Je to skvělé, protože studenti nejvíce potřebují právě podporu a porozumění,“ říká Lenka Vaňková, mluvčí studentské oborové rady Výchova ke zdraví a v současné době i spolupracovnice webu.

_facebook3_300_140Kdo chce být ve spojení se svými kolegy v ročníku a zároveň mít i informace od starších studentů, najde zde vše potřebné. Na webu http://pedak.cz/databaze-fb-skupin je snadné nalézt všechny skupiny rozdělené podle oborů či společných skupin. Studenti už nemusejí složitě vymýšlet kombinace názvů skupin na Facebooku, které by jim mohly pomoci a kde by mohli najít oporu, mají vše jednoduše na jednom místě, jasně a přehledně. Grafika stránky je nápaditá a intuitivní, na úvodní stránce dole je výrazný odkaz, kam lze jednoduše poslat svou další stránku, je-li vytvořena.

„Byli jsme z projektu velmi nadšení, a to už jen pro tu ohromnou podporu ze strany studentů z celé fakulty, kteří společnými silami projekt vytvořili sami. Nadto nás to baví a vlastně se díky tomu společně můžeme i zasmát neduhům studentského života,“ dodává Eliška Kryčerová.

Začátky projektu byly optimistické, již první výzva směrem ke studentům se setkala s úspěchem. Tvůrci webu zaslali výzvu do největší facebookové skupiny (Studenti PedF UK) a přiložili dotazník, do nějž mohli studenti vyplnit skupiny a stránky s vazbou na PedF UK, ve kterých se nacházejí. Z této akce vzešly odkazy na neuvěřitelných unikátních 180 skupin a stránek, postupně přibývaly další a dnes jich je již 198. Celkově měla výzva přes 500 odpovědí a stále přicházejí nové.

Začátkem září 2016 proběhlo také na Pedagogické fakultě dvoudenní předstudijní soustředění pro studenty prvních ročníků, kde tvůrci databázi poprvé prezentovali veřejnosti. Už v průběhu prezentace někteří studenti nahlíželi na stránky databáze, během několika vteřin naklikali facebookové skupiny se zaměřením vztahujícím se k jejich oboru a vyslali žádosti o přidání. Následovalo 600 prokliků na stránce databáze za týden, a to bez jakékoli reklamy. Naplnil se tak cíl projektu – neztrácet čas a mít vše rychle a přehledně na jednom místě.

Projekt tohoto typu zatím neběží na žádné jiné fakultě a jeho tvůrci by byli rádi, kdyby se o něm dozvěděli i studenti na jiných školách. Rádi jim nabídnou pomocnou ruku při vybudování obdobné databáze. Celou věc trefně shrnul Martin Beneš, student, který web spravuje: „Je to fajn pocit, když se z malé věci stane velká.“

Autor: Stanislava Kučová
Foto: Lenka Vaňková