Vytisknout tuto stránku

Handicapované děti zářily v cíli půlmaratonu štěstím

pondělí, 15. duben 2013 16:01

Na startu sobotního půlmaratonu se seřadilo celkem 11 vozíčků s postiženými dětmi. Ty se závodu zúčastnily díky studentům 3. lékařské fakulty a jejich iniciativě nazvané Běh s těmi, kteří nemohou. Doprovod jim dělalo více než sto dalších běžců z ostatních lékařských fakult UK, dalších vysokých škol a podporu akci svou účastí vyjádřili i jednotlivci.

V sychravém sobotním počasí přišel na start u pražského Rudolfina podpořit studenty a handicapované děti prorektor pro studijní záležitosti docent Martin Prudký, děkan 3. lékařské fakulty profesor Michal Anděl a další představitelé vinohradské fakulty. Na startovní čáře se mělo původně seřadit dvacet dětí, ale chladné počasí a nemoci nedovolily některým z nich účast.

„Jsme velice rádi, že se nám podařilo během minulého roku sehnat dalších pět vozíčků, aby se mohlo účastnit více dětí,“ říká spoluorganizátor akce student 6. ročníku medicíny Petr Oliva. Na půlmaraton se studenti opětovně připravovali společně a před jeho zahájením proběhly i dvě běžecké zkoušky se speciálními vozíky, aby běžci „tlačiči“ věděli, jaká zátěž je na trati čeká.

„Při běhu s dítětem ve vozíku se nemůžete soustředit pouze na svůj běh. Potřebujete sehraný tým, aby tlačící běžec nekličkoval mezi těmi pomalejšími, ale měl před sebou volnou cestu. Navíc je občas potřeba dětem zastavit kvůli pití nebo toaletě, ale radost v dětských očích je tou nejkrásnější odměnou, jaké se vám může dostat,” říká Petr Oliva.

Studenti chystají pro postižené děti i další překvapení – kromě účasti na půlmaratonu budou brát děti pravidelně na výlety. „Zjistili jsme, že ne všichni rodiče jsou schopní s dětmi jezdit s vozíky na výlety, a tak pokud budeme mít dostatek dobrovolníků, plánujeme jednou za měsíc vyrazit do přírody,“ sděluje Petr Oliva nové plány iniciativy Běh s těmi, kteří nemohou.

Studenti věnovali tři z pěti získaných vozíků Mateřské škole pro děti s kombinovaným postižením pod hlavičkou organizace Pink Crocodile, jeden byl věnován rodině s handicapovanou holčičkou a poslední pátý vozík budou využívat dobrovolníci na plánované výlety.

Charitativní organizaci Running With Those That Can´t (Běh s těmi, kteří nemohou) založili studenti 3. lékařské fakulty Scott Keel, Petr Oliva, Adriana Hanke a Carlos Bejarano Castaneda. Za svůj projekt získali v roce 2011 Cenu rektora za prezentaci. Během působení této iniciativy se jim podařilo získat pro děti s onemocněním mozkové obrny či svalové dystrofie 14 vozíků.

Autor: Petra Köpplová
Foto: Petr Popovič