Vytisknout tuto stránku

Filozofická a Pedagogická fakulta UK zvou k tanci!

úterý, 30. červen 2015 12:57

Studentský reprezentační ples bude mít tento rok neobyčejné téma a klade si za cíl splnit vysoké nároky, jež v něj všichni vkládají. Na to, jak ples vzniká a na co se můžeme těšit již 26. února v Kongresovém centru, jsme se ptali studenta historie Tomáše Beránka, jednoho z organizátorů letošního plesu.

beranek_text

Docela hodně lidí negativně reaguje v e-mailech a na facebookových stránkách na téma plesu. Očekávali jste v organizačním týmu protesty?

Těch negativních ohlasů není zase tak mnoho. Samozřejmě jestliže takový ohlas přijde, snažíme se vysvětlit záměr celého večera, který rozhodně nemá být a nebude oslava normalizační reality. Ostatně na konto těch pár negativních reakcí jsme na stránkách plesu zveřejnili článek Co je pakult, v němž naše záměry vysvětlujeme.

Proč jste se rozhodli pro normalizaci? Jaká byla prvotní představa?

Mohu říct, že jsme vlastně moc neváhali. Ale vezměme to od počátku. Loňský ples se nesl v duchu první republiky, uspořádali jsme ho v nádherných prostorách Rudolfina. Všichni se moc těšili – kdy si taky můžete zaplesat v tak exkluzivním prostředí! Ale ouha, výlučnost tohoto prostoru přinesla i stinnou stránku větších nákladů: musely se objednat stoly a židle, a jak dopadla snaha ušetřit na cateringu, si leckdo pamatuje. A pak oznámení ze strany Rudolfina, že se na jejich parketu vlastně nemůže tančit. Jednoduše řečeno, ples ve stylu první republiky zklamal. Nutno však říct, ne zcela vinou organizátorů.

Krátce po loňském plese jsem se spojil se Studentskou radou a nabídl svoji pomoc. Hned jsme si také dali schůzku s panem proděkanem Bičovským. Probrali jsme realitu proběhnuvšího plesu a shrnuli, co všechno je třeba změnit. Shodli jsme se především na tom, že nebudeme pro další ročník hledat nějaké netypické nebo alternativní prostory. Chtěli jsme prostor, kde jsou zvyklí připravovat plesy a nezakážou nám na poslední chvíli tancovat, místo, kde je dostatek prostoru pro tanec i pro klidné korzo a posezení s přáteli. Nakonec jsme si – i vzhledem finančním možnostem – mohli vybrat ze tří kulturních stánků. Když nás pak v květnu po Majálesu kontaktovali studenti z Pedagogické fakulty UK s návrhem uspořádat ples společně, bylo už Kongresové centrum v podstatě jasnou volbou. Jinam bychom se totiž pohodlně nevešli.

No a máte-li prostor tak signifikantní, jako je Kongresové centrum, musíte ples trochu přizpůsobit. Vyhýbám se slovíčku normalizace, rozhodně neděláme ideologický normalizační ples. Tématem plesu je popkultura 70. a 80. let, žádná politika! Abychom to trošku srovnali i pro rejpaly, afterparty v přilehlém klubu Hany Bany proběhne ve stylu divokých 90. let.

plesff_textVyšlo vám vedení obou fakult vstříc?

Jak jinak. Bez fakult by na ples nebyly prostředky. Asi největší rozdíl mezi oběma fakultami je v přístupu. Ten ale vychází i z minulé praxe přípravy plesu. Zatímco PedF UK se živě zajímá o přípravy a sama zvolila plesový výbor se zástupci děkanátu a studentů, FF UK po určitém cyklu vzájemných konzultací nechává průběh příprav na Studentské radě, která se o ples stará už mnoho let a má ve věci plesu velkou důvěru od vedení fakulty. Doufám, že ji nezklameme. Důležitý pro nás není jen úspěch plesu mezi hosty, ale také vyrovnané hospodaření. Klepám na dřevo, v tomto smyslu zatím vypadá vše nadějně.

O pedagozích se říká, že jsou perfekcionisté. Je patrný nějaký rozdíl v přístupu organizátorů z FF UK a PedF UK?

Také je ovšem známo, že filozofové a pedagogové k sobě mají ze všech fakult asi nejblíže. Sleduji to při přípravách plesu na každé schůzce, dokážeme se dohodnout. Řekl bych, že pedagogové přicházejí praktičtějšími řešeními než my, naopak filozofové mají více nápadů. Nicméně musím říct, že tak dobře složený plesový tým dlouho nebyl, z obou fakult přišli lidé aktivní, se zájmem o dobrý výsledek a s mnoha zkušenostmi. Ples vzniká jedna radost. Těšte se na pár opravdu „vymazlených“ detailů – ne že by to člověku vzalo dech, takové rozpočty nemáme, ale znalce některé maličkosti určitě potěší.

Můžete nám prozradit i něco konkrétního k programu? Na webových stránkách je zatím v sekci Program uvedena jen kapela večera.

Jistě. Kapela je základ a měli jsme ji vybranou už v dubnu 2014. Kolem Zatrestbandu jsme kroužili už při přípravě plesu v roce 2010, tenkrát to ale bylo bohužel mimo finanční možnosti. Letos jsme měli precedens v podobě Big Bandu Felixe Slováčka, takže Zatrestband byl jasná volba. Program máme již připravený a pomalu ho budeme odhalovat. Je pravděpodobné, že nebudeme moci připomenout všechny největší persony normalizační popkultury, ale vybrali jsme několik zajímavých kulturních proudů a umělců, kteří nám ples zpříjemní.

Na programu jsme spolupracovali napříč fakultou, představí se některé notoricky známé tváře v úlohách, které byste rozhodně nečekali. Prostě a jednoduše ještě nic neprozradím, ale ručím jménem obou fakult, že program bude „peckoidní“. Nebude chybět bohatá tombola a afterparty v klubu Hany Bany, kam jsou všichni po plese srdečně zváni, bude mít také svůj vlastní malý program.

Už nabíráte dobrovolníky? S čím mohou studenti pomoci a kde se mohou hlásit?

Dobrovolníci jsou vždycky vítáni. Jako vždy je nejlepší zaklepat na starou dobrou Studentskou radu FF UK nebo jí poslat e-mail. Ostatně dobrovolníci jsou pro fakultu nepostradatelní i při dalších fakultních akcích. Pro úspěch plesu se nemusejí studenti houfně hlásit pořadatelům ku pomoci. Sám bych apeloval na studenty, aby se nebáli přijít a pozvali i přátele. Rozhodně budou moci být na své fakulty pyšní. Z mála dolujeme zlaté hroudy. Plníme plán na 120 %, abych zůstal v dobové terminologii. Závěrem ale ohlašuji, že hledáme někoho, kdo se ujme pořádání příštího plesu. Může to být kdokoli z vás.

Už přemýšlíte nad příštím plesem? Plánujete po letošní zkušenosti nějaké veřejné hlasování ohledně tématu?

Vůbec o dalším plese nepřemýšlíme, intenzivně se soustředíme na dotažení letošního. Divili byste se, co vše se musí dořešit, než si sundáte v šatně kabáty, než uslyšíte první tóny big bandu, než moderátoři uvedou první scénku, než se začne vydávat tombola. Je to mravenčí práce, kterou nesmíme ošidit. Po plese si uděláme interní zhodnocení a vyhlásíme anketu o spokojenosti. Naši následovníci si z těchto výsledků budou moci vyčíst potřebné informace. Vzít si to dobré a třeba se vydat vlastní cestou. Každý ples je jedinečný. Přijďte, ať jste u této unikátní události také.

Autor: Claudia Zbranková
Foto: Thinkstock; archiv T. Beránka