Vytisknout tuto stránku

Studenti poskytují pod dozorem advokátky bezplatnou právní pomoc

úterý, 5. srpen 2014 13:09

Studenti Právnické fakulty UK už během svého studia sbírají praktické zkušenosti a snaží se aplikovat v praxi to, co se na fakultě naučili. Někteří z nich, kteří působí v Právnickém akademickém spolku Juristi při Právnické fakultě UK, tak provozují bezplatnou internetovou právní poradnu. Než své odborné rady předají tazatelům, nově je nyní kontroluje i zkušená advokátka.

pocitac693

Na První Právní Pomoc se mohou obracet lidé, kteří se dostali do svízelných situací, nevědí, kam se se svým problémem obrátit a finanční důvody jim nedovolují jít rovnou za advokátem. Na zaslaný dotaz dostanou do 15 dnů kvalifikovanou odpověď.

Jak taková právní pomoc vypadá den po dni, ukazuje příklad zpracování dotazu, který Juristi obdrželi 14. dubna letošního roku. S dotazem obvykle pracují tři studenti. Jejich vypracovanou odpověď na závěr reviduje advokátka.

    14. dubna

V pondělí 14. dubna večer do e-mailové schránky První Právní Pomoci přichází dotaz od ženy, která prosí o radu, jak má postupovat, když si koupila nový byt a po nastěhování zjistila, že je v něm od sousedů „všechno slyšet“. Administrátor poradny a student 2. ročníku práva na Právnické fakultě UK Jan Benko určuje, že se jedná o problematiku v oblasti závazkového a sousedského práva a její dotaz ihned posílá studentovi 5. ročníku práva na Právnické fakultě UK Viktoru Hatinovi.

Přesné znění dotazu ZDE.

    21. dubna

Viktor Hatina během několika dnů vypracoval odpověď na dotaz tazatelky a odeslal ji elektronickou poštou Janu Benkovi. Administrátor záhy po obdržení zprávy od Viktora Hatiny jeho práci předává druhému řešiteli, tentokrát studentovi 3. ročníku práva na Právnické fakultě UK Štěpánu Sojkovi.

    25. dubna

Štěpán Sojka se při svém řešení problému shodl s Viktorem Hatinou. Administrátor proto posílá text k supervizi advokátce, která s První Právní Pomocí bezplatně spolupracuje.

    29. dubna

Advokátka potvrdila, že studenti vypracovali odpověď na dotaz adekvátním způsobem. Jan Benko tedy po tomto schválení zasílá výslednou práci s nastíněnými možnostmi řešení problému tazatelce.

Přesné znění odpovědi na dotaz tazatelky ZDE.

Autor: Helena Zdráhalová
Foto: red.