Vytisknout tuto stránku

Hollar už ožívá, otevřít studentům by se mohl na konci semestru

středa, 6. listopad 2013 10:56

Myšlenka na oživení Hollaru, tedy jedné z budov, v níž sídlí Fakulta sociálních věd UK, vznikla téměř přesně před rokem. Za hlavní cíl si studenti dali dosáhnout přestavby nepoužívaných garáží na dvorku v multifunkční společenskou místnost. V tuto chvíli už se čeká na poslední razítko, finišuje se s výrobou nábytku a na konci semestru snad zrenovované prostory přivítají první návštěvníky.

Podle studentů FSV UK ovšem samotná přestavba garáží spadá do obecnějšího myšlenkového rámce. „Proto se nejmenujeme Přestavme garáže ani Chceme bufet, ale Oživme Hollar,“ vysvětlují na svém webu, který pravidelně informuje o průběhu prací. Aby se stali fakultě rovnocenným partnerem v právních záležitostech, založili občanské sdružení, jehož členem se může stát každý, kdo by rád přispěl svým hlasem do diskuse.

Po téměř roce usilovné práce se zdá, že cesta k přestavbě je konečně volná. Na začátku října totiž přišlo vytoužené razítko od památkářů, a tak se organizátoři rozhodli, že nastal čas začít myslet na vybavení interiéru. Architekt Ondra Mladý vymyslel, že se vnitřek garáže vytvoří z cedrových palet, na kterých se běžně vozí zboží z Japonska, jen bylo potřeba zajistit dostatek ochotných rukou, které by přišly nábytek vyrobit. Proto organizátoři na webu a Facebooku zveřejnili výzvu, v níž pozvali všechny zájemce do bývalé prádelny bohnické léčebny, kde se palety zpracovávaly.

„Během dvou týdnu dorazilo asi čtyřicet lidí, potýkali jsme se ale s nedostatkem mužské síly. Většinou nám v dílně pomáhaly holky, které obtížně mohou rozebírat za pomoci kladiva a páčidla palety. Nicméně i holky udělaly ohromný kus práce a tak jsme stihli vyrobit většinu nábytku, který jsme potřebovali,“ říká Vojtěch Soudný z Institutu komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK, který výrobu koordinoval. Vlastníma rukama si tak studenti vytvořili sety stoliček a stolků, křesla a několik gaučů, smontovat ještě zbývá bar a police na stěnu.

„Už čekáme jen na poslední úřední razítko, abychom mohli začít s přestavbou. Doufáme, že nové prostory bychom mohli otevřít už na konci zimního semestru,“ popisuje Vojtěch Soudný.

Sdružení Oživme Hollar má už za sebou několik celodenních akcí. Ta první se jmenovala Ozvučme Hollar a proběhla v rámci ní odborná diskuse, které se zúčastnili zástupci novinářů píšící o hudbě, večer na dvorku zahrály tři kapely a vrcholem se stala videoprojekce na několikametrovou stěnu pavlače.

Druhou akci organizátoři nazvali Hollar jako když tiskne a proběhla letos v říjnu u příležitosti pěší zóny na Smetanově nábřeží. Diskuse se tentokrát zaměřila na aspekty nezávislého vydávání knížek, zinů a časopisů a večer se promítaly první československé dokumenty, které poskytl Národní filmový archiv.

Autor: Lucie Kettnerová
Foto: red.