Vytisknout tuto stránku

Získejte placenou pracovní stáž v Evropském parlamentu

středa, 6. únor 2013 09:54

Absolvovat placenou pětiměsíční pracovní stáž v Evropském parlamentu nebo v Evropské komisi? Ano, je to možné. U Evropské komise, která přijímá nejvyšší počet stážistů, získává každým rokem první pracovní zkušenosti také více než dvanáct lidí z České republiky.

eu693

_eu300_1_1„Placené pětiměsíční stáže v Evropském parlamentu jsou určeny pro absolventy vysokých škol. Podmínkou je minimálně bakalářský diplom, občanství členského státu Evropské unie a znalost cizích jazyků,“ uvádí Natalie Štastná z Informační kanceláře Evropského parlamentu.

Evropský parlament vypisuje stáž Roberta Schumana s obecným zaměřením, Schumanovo stipendium pro novináře a speciální pobyty v Lucemburku určené překladatelům. Kromě placených stáží je možné se hlásit i na neplacené stáže, jejichž průměrná délka se pohybuje kolem čtyř měsíců.

Přihlášky na stáže

Pracovní stáže začínají vždy 1. března nebo 1. října, ovšem podávat přihlášku je nutné s velkým předstihem – na říjnový termín se můžete hlásit od 15. března do 15. května.

„Určitě si dopředu pročtěte pokyny a připravte si odpovědi pro formulář, jak je uvedeno v návodu,“ doporučuje stážistka Evropského parlamentu Jana Chlupová. Po překročení 30 minut se otevřená stránka a tím celá přihláška automaticky uzavře. „Člověk se vyhne zbytečné ztrátě dat, pokud si odůvodnění pro formulář předpřipraví a jen kopíruje,“ uvádí absolventka FSV UK, která v současné době působí na stáži v Informační kanceláři v Praze.

V on-line přihlášce si můžete vybrat více míst, kde byste rádi stáž absolvovali, nabídka zahrnuje také Informační kanceláře Evropského parlamentu v jednotlivých členských státech EU. Stážisté pobírají měsíční grant ve výši zhruba 1000 eur, instituce jim hradí rovněž pojištění a cestovní výdaje na začátku a na konci stáže.

Evropská komise ročně vypisuje přibližně 1300 placených míst pro stážisty, A jak vypadá stážista Evropské komise? Je mu přibližně 26 let, hovoří průměrně více než třemi jazyky a má dva vysokoškolské diplomy.

Znalost jazyka je důležitá, protože většina komunikace probíhá v angličtině nebo ve francouzštině. „Určitě je vhodné umět dva cizí jazyky alespoň na úrovni B2. S angličtinou se počítá jako se samozřejmostí, nejlepší je mít jako druhý jazyk francouzštinu, případně němčinu,“ říká Jana Chlupová. Jako stážista můžete hodnotit projekty, programy, dělat zápisy ze schůzí, vše záleží na tom, na jakém generální ředitelství působíte.

Život v Bruselu

Životní náklady v Bruselu jsou v případě potravin přibližně stejné jako v České republice. V bruselských institucích pracuje asi 600 Čechů a stážisté jsou výborně organizováni a vzájemně si pomáhají. „Je to takový druhý Erasmus, mají společné akce a pořádají výlety,“ uvádí Jana Chlupová. Jako stážistka v Praze je v jiné pozici, ale využila nárok na zahraniční cestu na plenární zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Evropský parlament a Evropská komise nejsou jediné dvě instituce, které poskytují stáže. Možností absolvovat stáž v evropských institucích je velké množství a všechny instituce uvádějí podrobnější informace o podmínkách přijetí na svých webových stránkách.

eu

_eu_1_1

Autor: Petra Köpplová
Foto: EU