Vytisknout tuto stránku

Na konci závodu člověka hřeje pocit, že to zvládl, líčí zážitky z maratonu běžkyně

čtvrtek, 9. leden 2014 07:12

Palčivé slunce a velké horko. To byly největší nepřátelé běžců, kteří se přihlásili na pražský maraton, jenž se konal o uplynulém víkendu. Mezi devět a půl tisíci závodníků byli i studenti Univerzity Karlovy zapsaní ve štafetách čtveřic v závodě Univerzitní maraton – běh o pohár rektora UK.

„Měly jsme výrazně horší časy, než jsme předpokládaly. Já jsem běžela závěrečný úsek, který byl z devadesáti procent na slunci, nikde žádný stín, což bylo strašné. Na sluníčku se mi běhá velmi obtížně. Byla jsem moc ráda, že cestou byly občerstvovací zastávky a auto, které pro osvěžení stříkalo vodu. Bez toho bych asi vůbec nedoběhla, nebo bych skončila ještě s horším časem,“ říká Markéta Nešetřilová, finišmanka ze štafety pojmenované Ius quatrus feminus složené ze studentek Právnické fakulty UK.

Její skupina se nakonec umístila v čase 4:19:15 na celkovém sedmnáctém místě z jednadvaceti přihlášených štafet. „Jsme rády, že jsme si to vyzkoušely, i když jsme očekávaly lepší výsledky. V příštím roce bychom chtěly čas zlepšit,“ přikyvovala.

Největší zážitek, který si Markéta ze závodu odnesla, byl pocit z chvíle, kdy vbíhala do cíle na Staroměstském náměstí. „Poslední úsek závodu je nádherný v tom, že dobíháte do cíle, kde je spousta lidí, kteří nadšeně fandí. Zapomenete tak na útrapy z průběhu závodu. V člověku se najednou rozvine takový obrovský pocit štěstí, že to zvládnul,“ upozornila.

Do běhu o pohár rektora UK zasáhla také druhá štafeta složená z trojice studentek Univerzity Karlovy, kterou doplňovala jejich kamarádka studující Mendelovu zemědělskou a lesnickou univerzitu v Brně. Skupina Ghost Cats předběhla štafetářky z Právnické fakulty o jedenáct minut a v celkovém pořadí závodu se umístila na šestnáctém místě v čase 4:08:14.

„Já jsem běžela jako první hned ráno, takže slunce ještě tolik nepálilo. Tereza, která běžela poslední úsek, si ale na horko stěžovala. Myslím si ale, že povětrnostní podmínky mohly být ještě daleko horší,“ zamýšlela se členka štafety Ghost Cats a studentka Přírodovědecké fakulty UK Veronika Klečková.

Pro Veroniku byly nejsilnějšími momenty závodu úplný start maratonu a pak předávka štafety. „Je velký zážitek být u toho, jak se davy rozebíhají. Hrála Vltava, vypouštěly se balónky, byla jsem z toho úplně dojatá. Radost jsem měla i na konci, že jsme se při předávce bez problému našly a že jsem zaběhla v čase, v jakém jsem chtěla,“ usmívala se Veronika a připustila, že začátek běhu pro ni nebyl úplně jednoduchý, protože měla namožená lýtka z nových běžeckých bot.

Přese všechno si však štafeta Ghost Cats Univerzitní maraton velmi užila a se svým výsledkem je spokojena. „Je pěkné běžet jako tým. Člověk běží jakoby proti kolegyním i s nimi. Na jednu stranu chce být lepší než ony, zároveň chce ale běžet dobře pro ně, aby byl celkový týmový výsledek dobrý. Je to taková zvláštní kombinace soupeření a spolupráce. Bylo fajn, když jsme si pak o tom mohly povídat a být na sebe hrdé,“ zdůraznila Veronika.

Univerzitní maraton – běh o pohár rektora UK – vyhrála štafeta královéhradeckých studentů pojmenovaná VŠSK UHK TEAM v čase 2:36:10. Vítězům předá pohár rektor UK profesor Václav Hampl na konci května na slavnosti v pražském hotelu Hilton.

    Výsledky Univerzitního maratonu – běhu o pohár rektora UK (štafeta 3 x 10 km + 1 x 12,195 km):

1. místo

VŠSK UHK TEAM

Celkový čas: 02:36:00

Číslo týmu: 1842

1 JANEČEK PAVEL: 0:39:21

2 PETRÁSEK PAVEL: 0:36:45

3 KUČERA PETR: 0:35:53

4 SCHEJBAL OLDŘICH: 0:44:01

16. místo

Ghost Cats

Celkový čas: 4:06:20

Číslo týmu: 1847

1 KLEČKOVÁ VERONIKA: 00:58:13

2 GEORGIEVOVÁ OLGA: 0:52:57

3 ŠTAUDOVÁ LUCIE: 0:55:46

4 LOSKOTOVÁ TEREZA: 1:19:24

17. místo

Ius quatrus feminus

Celkový čas: 4:17:03

Číslo týmu: 1843

1 SVOBODOVÁ KAROLINA: 01:01:37

2 STÁRKOVÁ TAŤÁNA: 0:58:52

3 KOLÁŘOVÁ ANNA: 1:02:30

4 NEŠETŘILOVÁ MARKÉTA: 1:14:04

Autor: Helena Stinglová
Foto: red.