Vytisknout tuto stránku

Nejen biflování paragrafů, studenti pilují dovednosti v právní poradně pro Pražany

úterý, 10. březen 2015 12:20

„Člověka překvapí, kolik toho nezná, kolik toho v zákonech není napsáno a je třeba si domyslet,“ popisuje vlastní zkušenosti Jan Chmel. Student Právnické fakulty UK patří do první skupiny dobrovolníků, kteří prohloubili své znalosti prostřednictvím působení v právní poradně. Ta je za podpory pražského magistrátu a Právnické fakulty UK od konce loňského roku otevřena v centru města, aby sloužila potřebám obyvatel metropole.

law_help

Projekt je prospěšný oběma stranám, Pražanům umožňuje získat základní právní rady, aniž by se museli ihned obracet na advokátní kanceláře a platit za ně, a studenti práv si vyzkoušejí použít v praxi to, co se teoreticky naučili na univerzitě.

A že to je pro ně skutečně přínosné, potvrdil i Jan Chmel, který je v pátém ročníku na Právnické fakultě UK. „Nejzajímavější pro nás bylo dostat se do přímého kontaktu s klienty, při obvyklých praxích například v advokátních kancelářích se nám tohle totiž obvykle nestane. Díky tomu jsme viděli to obrovské spektrum právních problémů, které nastávají a musejí se řešit, a navíc jsme si vyzkoušeli komunikaci s klienty. Je třeba naučit se správně lidí ptát na jejich potíže, abychom se dostali skutečně až k jádru věci a získali všechny potřebné informace, které nás dovedou ke správnému řešení. Tohle jsem si vyzkoušel poprvé, bylo to pro mě velmi přínosné,“ usmíval se.

Na práci studentů dohlížejí pracovníci magistrátu a společnými silami poskytují Pražanům základní právní informace. Každé tři měsíce si práci v poradně vyzkouší nová šestice studentů. Vybráni byli podle jednoho z garantů projektu, JUDr. Mgr. Michala Urbana, Ph. D., z Právnické fakulty UK, ti, kdo o projekt projevili zájem, jsou ve vyšších ročních studia, a znají tak již vybrané oblasti práva.

Než se informace o tom, že se poradna v centru Prahy otevřela, dostane plně do povědomí obyvatel, chvilku to potrvá. Po pár měsících fungování není její kapacita stále ještě naplněna. To je ovšem i svým způsobem výhoda, protože studenti mají na jednotlivé případy víc času. Poradna je otevřena každé pondělí a ve středu odpoledne.

Kancelář studentské právní poradny sídlí v budově Magistrátu hlavního města Prahy na Jungmannově náměstí 35/29 v Praze. Otevřena je v pondělí a ve středu od 14 do 16 hodin po celý rok, vyjma července, srpna a září. Pomoc poskytuje pouze fyzickým osobám. Do poradny je vhodnější se telefonicky objednat, aby zájemce o radu nemusel čekat, až na něj přijde řada. Tel.: +420 236 005 328.

Autor: Helena Zdráhalová
Foto: Thinkstock