Vytisknout tuto stránku

Mikuláš z lékařské fakulty přinesl dárky nemocným dětem i starým lidem

pátek, 2. červen 2017 17:40

Studenti 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy odložili na jeden večer svá skripta a vzali do rukou texty a noty, aby zazpívali nemocným dětem. V kostýmech Mikuláše, čertů a andělů rozdávali dárky na dětské klinice Všeobecné fakultní nemocnice a Nemocnice Na Bulovce. Letos spolu s posluchači z Přírodovědecké fakulty UK zavítali i na oddělení geriatrie.

„Začátkem října obvoláme dětská oddělení, kam můžeme přijít. Následně uspořádáme sbírku, kdy se vyberou hračky a sladkosti, které pak na Mikuláše rozdáváme dětem,“ vysvětluje Markéta Hlaváčková ze Spolku mediků českých, který akci pořádá.

Plyšovou hračku mohli malí pacienti získat po přednesu básně nebo písničky. Sbírka hraček pro děti je na lékařské fakultě tradiční akcí, letos se konala již podeváté. Každoročně se vybere více hraček, než je možné rozdat v rámci akce, takže se rozvezou také do dětských domovů v okolí Příbrami.

Medici letos poprvé zavítali i na oddělení geriatrie v Londýnské. Za doprovodu hudebních nástrojů zpívali vánoční písně Štědrý večer nastal, Vánoce přicházejí, filmovou melodii Tři oříšky pro Popelku nebo hit Půlnoční od Václava Neckáře. Ke zpěvu strhli i redaktora iFora. „Bylo to moc krásné, až mě to rozplakalo. Vypadáte jako nějaký zpívající soubor,“ řekla důchodkyně Jaroslava Jirsová.

Studenti si vysloužili mohutné ovace napříč oddělením. „Dneska to byla druhá zkouška, takže jsme museli trochu improvizovat. Ale dopadlo to skvěle. Oči jim doslova svítily, čekali, až dostanou něco, na co budou vzpomínat. Měli jsme z toho všichni dobrý pocit a doufám, že se nám podaří přijít někdy znovu,“ dodala Hlaváčková.

Autor: Tereza Bušová
Foto: Daniel Pražák