Vytisknout tuto stránku

Darovat plazmu je správná věc, nabádá ragbista Rygl

úterý, 1. prosinec 2020 12:46

Daniel Rygl má našlápnuto ke skvělé kariéře v ragby, v současnosti patří k nejnadějnějším hráčům tohoto sportu v ČR. Snad i díky skvělé fyzické kondici se před několika týdny dokázal vypořádat s nákazou zákeřným virem covid-19. A po vyléčení neváhal a přihlásil se k odběru krevní plazmy, aby pomohl ostatním.

HYN21176

„Viděl jsem reportáž v televizi, kde vybízeli lidi, kteří zvládli koronavirus, aby darovali krevní plazmu. Přišlo mi to jako správná věc, a tak jsem začal zjišťovat podrobnosti,“ vykládá Daniel. Zavolal do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích, kde jej pozvali na testy, zda vůbec bude vhodným dárcem. Po třech týdnech čekání pak včera absolvoval odběry. „Musel jsem vyplnit řadu formulářů a samotný odběr pak trval cca dvacet minut, při kterém mi bylo odebráno asi 660 mililitrů krevní plazmy.“

HYN21195HYN21220

Je rád, že mohl pomoci lidem, kteří by mohli mít těžký průběh onemocnění. Sám při nákaze cítil bolesti svalů a poměrně dlouho se mu vracel správný čich. Pandemie koronaviru obecně pak stejně jako tisíce dalších výrazně ovlivnila jeho sportovní kariéru.

„Na začátku jara jsem se měl účastnit mistrovství Evropy v kategorii do dvaceti let, což by byla historicky první účast našeho národního týmu v nejvyšší skupině ME a pro všechny z nás by to znamenalo jedinečnou zkušenost v nejprestižnějších zápasech. Zároveň jsem se měl s ASC Dukla účastnit několika mezinárodních turnajů odehrávajících se například ve Francii nebo Skotsku, které jsou součástí Evropské série rugby 7s. Také jsme měli odletět na legendární turnaj Dubai 7s. Ani jedna z těchto akcí se však kvůli Covid-19 neuskutečnila a všechny byly zrušeny,“ vypočítává.

Ryglrygl2

Během nouzového stavu docházel se spoluhráči na tréninky, dokud to bylo možné, následně dostali individuální tréninkové plány. „V Tatře Smíchov, jakožto amatérském klubu, jsme se scházeli pouze online. V Dukle, která je poloprofesionálním klubem, se vídáme dvakrát týdně na společných trénincích v omezeném počtu a k tomu individuálně plníme kondiční a posilovací plány,“ prozrazuje. Po čtvrtečním rozmělňování vládních nařízení by už měly být tréninky pravidelnější, ligové zápasy se však uskuteční až v únoru.sportovci logo

Ve volném čase Daniel pomáhal také v trénování ragby na školách, s touto brigádou se ale musel po zavření škol rozloučit. Sám druhým rokem studuje na UK FTVS obor Tělesná výchova a sport a stejně jako ostatní se letos vyrovnává s distanční výukou. „Je výhoda, že si přednášky mohu shlédnout kdekoliv nebo i zpětně. Co se týče praktické výuky, už to tak přívětivé není. Těžko se naučíte správně technicky plavat bez vody nebo hrát házenou, pokud jste v ruce nikdy nedrželi míč.“

rygl4On sám je typem sportovce, který rád zkouší všechny aktivity, nicméně jeho cesta k ragby byla jasně daná. „Ragby hrával můj děda i táta, takže to bylo jasné,“ směje se. „Ale jsem za to moc rád, protože ragby je férový a čistý sport, a naučí vás celkové všestrannosti a chování fair play,“ uzavírá Daniel Rygl, který už vyrovnal dědův start za reprezentaci. K úspěchům svého otce Romana, jednoho z nejlepších českých ragbistů historie, zatím ještě vzhlíží.

 Daniel Rygl 
Student druhého ročníku oboru Tělovýchova a sport na UK FTVS. Hraje ragby za ASC Dukla a RC Tatra Smíchov, v roce 2015 byl vyhlášen nejlepším mládežnickým ragbistou roku v ČR. Člen mládežnických reprezentací, už má za sebou i start v národním týmu dospělých.
Autor:
Foto: Hynek Glos, archiv D. Rygla