Vytisknout tuto stránku

Podcast Medicína srdcem: Chirurgie je adrenalin, líčí sestra

čtvrtek, 19. srpen 2021 14:51

„Všeobecná chirurgie zahrnuje i docela dost adrenalinu. Jako instrumentářka musím být schopná asistovat při operaci lékařům, ale zároveň zajistit i veškerý chod okolo operace, například přivézt různé přístroje, dodat další nástroje, zařídit konzilia, nebo další asistenci,“ vypráví v již pátém podcastu ze série Medicína srdcem Jana Filipová, sálová sestřička pracující na chirurgii ve Fakultní nemocnici Plzeň, tedy v instituci, jež je úzce spjata s Lékařskou fakultou UK v Plzni (LFP UK).

20210704 123127 0000„Mojí oblíbenou operací je transplantace ledviny. Jakmile totiž vezmeme ten zmrzlý orgán od dárce, operatér si jej opracuje, našije cévy a ledvinka začne růžovět... To je opravdu krásný okamžik,“ líčí instrumentářka Janča. Dále vypráví o tom, jaká byla cesta k její profesi, o zajímavých situacích ze sálů, o její oblíbené operaci a rovněž o tom, jak se na jednotlivé operace připravuje.

Prozrazuje mimo jiné, jaká byla její zkušenost na covidovém oddělení, co jí to přineslo, ale také jak moc jí to poznamenalo. „Výpomoc na covidovém oddělení byl pro mě veliký výstup z mojí komfortní zóny. Pracovně to byla ale neskutečná zkušenost. Plnila jsem funkci nejenom běžné zdravotní sestřičky, ale musela jsem zastávat i práci sanitářky, psychologického personálu a rodiny. Snažila jsem se být takovou sestrou, jakou bych chtěla mít u svého lůžka,“ říká Jana Filipová. Bylo to i psychicky náročné: „Dodneška si pamatuji spoustu pacientů, kteří na mém oddělení zemřeli. Vím, že by to člověk měl brát více profesionálně, ale na druhou stranu určitá lidskost by v nás měla zůstat, abychom byli lepší zdravotníci. Hlavně ať si všichni zachováme určitou pokoru, protože ta je stěžejní a jen ta z nás dělá dobré pracovníky. Bez pokory to nemá cenu.“

Série Medicína srdcem přináší podcasty LFP UK, jejichž vybrané epizody bude magazín Forum sdílet. Jako hosté jsou zváni lékaři, studenti, pacienti - zkrátka lidé, kteří mají k tématu zdraví co říci. Podcastem provází studentka všeobecného lékařství Terezie Zelenková, jež pořady připravuje. S hosty si každých čtrnáct dní povídá především o jejich osobním životě, zkušenostech a o různých tématech z oblasti lékařství a zdravého životního stylu.  Pořad je šířen na platformách SpotifyGoogle Podcasty a dalších.

Autor: Terezie Zelenková
Foto: LFP UK, Tomáš Kodydek