Vytisknout tuto stránku

Podcast Balast: S indonesistkou nejen o pohřbech Toradžů

středa, 27. říjen 2021 07:59

„V Indonésii je dané ústavou, že každý člověk musí vyznávat jedno náboženství. Buď islám, katolicismus, protestantismus, hinduismus nebo konfucianismus. V Indonésii je velmi, velmi málo ateistů, a pokud by byli ateisty, tak by vám to zpravidla neřekli, poněvadž by se za to styděli,“ vypráví doktorka Michaela Budiman z Ústavu asijských studií na FF UK, která přišla do již šestého dílu podcastu Balast.

 balast budiman 1V novém dílu se Balast vydal S lodí, jež dováží čaj a kávu daleko na východ. Hlavním tématem byla Indonésie a samozřejmě i sama zpovídaná Budiman, jež na Filozofické fakultě UK znovuzakládala obor indonésistiky.

Kromě celkového přehledu této zajímavé země plné překvapení – věděli jste, že Indonésie je čtvrtou nejlidnatější zemí na světě? – se dozvíte i o konkrétním výzkumu Michaely Budiman, jímž je pozoruhodném etnikum Toradžů žijících na členitém ostrově Sulawesi (Celebesu).

„Toradžové věřili, – ještě než byli křesťané – že když zemře člověk, tak je zapotřebí zabít několik buvolů a několik prasat, protože duše obětovaných zvířat dopraví tu lidskou do říše duší a starají se o to, že duše člověka už nebude obtěžovat pozůstalé,“ vypráví Michaela Budiman.

„Já jsem je velmi často konfrontovala s tím, že jsou křesťané a dodržují takové rituály. Ale oni vůbec nevěděli, o čem hovořím. knihabudiOni totiž udělali takovou věc přibližně v 70. letech minulého století, že si pomyslně svoji kulturu rozdělili na náboženství a na zvykové právo. To, co pokládali za náboženství, prohlásili za zastaralé a nahradili to křesťanstvím... A zvykové právo je ta část rituálu, která je naopak ,dobrá´. To je to, co si máme z minulosti vzít, a to jsou vzpomínky na předky,“ říká Budiman, jež vydala k témuž tématu anglicky psanou knihu (2013) v Nakladatelství Karolinum.

Podcastová epizoda vás ovšem vezme i do dalších částí asijského kontinentu. V rámci cross-overu s dalším fakultním podcastem Steppin into Asia si spolu s doktorandy Martinem HankeremLukášem Kubíkem poslechnete i tibetský hip-hop anebo zavítáte za středověkými korejskými piráty! Svými vstupy do dílu přispěli ještě doktorand filosofie Marek Kettner a kapitán florbalistů filozofické fakulty Karel Srnský. Exkluzivním hostem pro tento díl se stala i písničkářka Bára Zmeková, jejíž fanoušky možná překvapí, že je mimo jiné také absolventkou indologie na FF UK. Na závěr nepřijdete ani o ochutnávku z její nejnovější tvorby.

Balast je oficiálním popularizačním podcastem Filozofické fakulty UK. Studentsky dynamickou formou představuje jednotlivé humanitně-vědní obory v jejich vlastním prostředí. Tedy na společensky závažných tématech. Nadčasově aktuální pořad vychází každé první pondělí v měsíci a obsahuje řadu rubrik od studentských perspektiv po rozhovory s odborníky. Vybrané díly sdílí rovněž magazín Forum.

Autor: Ondřej Černý, Filip Liška
Foto: Shutterstock, Balast