Vytisknout tuto stránku

Obrazem: Longboarding - čtyři kolečka, jedna láska

pátek, 5. listopad 2021 11:51

Když prvně spatříte někoho, jak „letí“ na prkně z prudkého svahu v celoobličejové helmě i tělových ochranných pomůckách a bojuje o pozici, asi si pomyslíte, že to jsou bytosti z cizí planety... Ale ne: sportovní longboarding nabírá na popularitě, k jeho výrazným tvářím patří i „crew“ z Univerzity Karlovy.

SK800000SK800019SK800017

Max Odráška, student Fakulty sociálních věd UK, dostal svůj první longboard – takový delší skejt – před deseti lety. Když začínal, nezajímala jej rychlost. Ale teď, ve svých 23 letech už je známou tváří české sjezdové scény. „Myslím, že mi longboarding opravdu pomohl naučit víc riskovat, a to jak na prkně, tak i v životě,“ řekl magazínu Forum.

SK800007

Max se pravidelně účastní závodů Kozákov Challenge, součásti Světového poháru konané v Českém ráji. Stejně jako ostatní závodníci se těšil na loňskou sezonu, ale skoro vše se kvůli covidu zastavilo. Coby student se – tak jako jeho vrstevníci – úspěšně přizpůsobil dálkovému studiu, přičemž je rozhodnutý dokončit bakalářské studium na Karlovce ještě letos.

I stovkou z kopce dolů

Max je jedním z přibývajících mladých lidí, kteří se v posledních letech nadchli pro takzvaný longboarding, koníček a sport příbuzný skateboardingu, který se však lecčems i liší. Existují prkna pro různé typy jezdců i využití včetně toho nejextrémnějšího: downhillu, sjezdu. 

SK800004SK800021

Závodníci mohou dosáhnout rychlosti osmdesáti, devadesáti, nebo dokonce sta kilometrů v hodině! Přechod od běžného ježdění ke sjezdování však vyžaduje dlouhý, tvrdý trénink.

K longboardingu patří osobitá komunita, která se nabaluje k řadě místních specializovaných obchůdků. Max se jako jezdec připojil k týmu Snowpanic na Praze 7. Jednou z jeho parťaček je i 34letá Valérie Kindlová (rozená Vitoušová), která už vystudovala magistra na Univerzitě Karlově univerzitě a je dvojnásobnou mistryní České republiky v ženském sjezdu.

SK800009

Valérie se do longboardingu zamilovala už před dekádou. Longboarding je pro ni dokonalý: „Od prvního okamžiku, kdy jsem longboard spatřila, jsem věděla, že si ho zamiluju. Připadala jsem si jak na výletní lodi. Byl široký a stabilní a já na něm mohla sjíždět a carvovat na malých kopcích ještě v ten samý den.“

2021 05 longboard 022021 05 longboard 09

Prostě čtyři kolečka, ale jedna velká láska.

Mgr. Valérie Kindlová 
Absolvovala mediální studia na FSV UK, je ambasadorkou Longboard Girls Crew a dvojnásobnou mistryní ČR ve sjezdu. Vlastní prkna na tancování i sjezd (downhill). 
Maximilián „Max“ Odráška 
Bakalářský student FSV UK (marketingová komunikace), patří ke špičce českých sjezdařů. Rád trénuje na Tenerife. Už zažil i zrušení závodu v Rumunsku kvůli medvědovi na silnici! 
Autor: Jan Velinger
Foto: Martin Pinkas, Michal Novotný