Vytisknout tuto stránku

Slováci z Lajny studují a hrají hokej za Karlovku

středa, 5. leden 2022 08:32

Populární seriál Lajna si našel fanoušky nejen mezi sportovními fajnšmekry; na kanále Televize Seznam sledovaly osudy despotického trenéra Hrouzka statisíce diváků. Ovšem málokdo ví, že hokejisty v seriálu představovali i studenti Univerzity Karlovy.

plakát.jpgSeriál Lajna vypráví příběh trenéra Luboše Hrouzka, bývalého šampiona z Nagana, pro kterého je „hokej nade vše“. Hlavní postavu inspirovanou skutečnými kouči hraje Jiří Langmajer, scénář napsal Petr Kolečko. První série vznikla v roce 2017, druhá o dva roky později, a třetí série běžela na televizních obrazovkách během letošního podzimu. V poslední sérii se Hrouzek stal koučem slovenské reprezentace a hráči, kteří se pod jeho vedením proháněli na ledě, jsou mimojiné i studenti UK a hokejisté univerzitního týmu UK Hockey Prague.

K natáčení se dostali prostřednictvím svého trenéra Aleše Hybnera, který u seriálu působil jako odborný poradce. „Měl jsem na starosti, aby vše vypadalo věrohodně – od správné výstroje či uspořádání v šatně až po choreografii hokejových akcí na ledě,“ vysvětluje Hybner. „Ono je totiž fajn napsat do scénáře, že ,střední útočník projel mezi beky a skóroval po krásné kombinaci se svými křídly´, ale pak se to musí vymyslet a nacvičit, aby to v televizi vypadalo jako reálná hokejová akce,“ doplňuje.

Proto také v seriálu kromě herců účinkují i skuteční hokejisté. Zatímco ve druhé sérii to byli hráči z juniorky HC Slavia Praha, do třetí série Hybner doporučil své svěřence z univerzitního týmu. A filmová nabídka vzbudila mezi kluky nadšení, předchozí dvě filmové série pochopitelně znali. „Ale dlouho se nevědělo, kdy přesně se bude točit, tak jsme jen měli obavu, aby to nekolidovalo se zkouškovým obdobím. Nakonec se začalo v květnu, a to už bylo stejně všechno uzavřené kvůli covidu,“ říká obránce Dominik Havelka.

DSC 5135Trenér Hrouzek a jeho svěřenci: vlevo Dominik Havelka, vpravo Filip Čmejla.

Třetí série Lajny se točila převážně v Praze, jednou ale na hokejové komparzisty čekalo pořádné překvapení. A to při natáčení scény ve vlaku, kdy se podle scénáře hokejisté Slovenska přesouvají na mistrovství světa do Prahy. „Mysleli jsme, že se bude točit jen ve stojícím vlaku na Smíchovském nádraží. Ale když jsme nastoupili, tak nám najednou řekli: No a dnes jedeme do Havířova,“ směje se Havelka.

Vystřízlivění přineslo také poznání, že při filmování se pořád na něco čeká. „Někdy se začalo hned ale většinou se pořád na něco čekalo. Měli jsme třeba být na place v půl šesté ráno, ale do akce nás povolali až kolem deváté,“ vzpomíná Havelka. „Často to byl hodně ztracený čas. Třeba jsme udělali dvě scény, ze kterých nakonec zůstalo jen pár vteřin, a to jsme ještě byli rozostření někde v pozadí,“ přidává se brankář Kristián Novák.

DSC 5885DSC 6365 

Někdy se točilo i deset až dvanáct hodin za den. „A při natáčení v O2 areně jsme těch deset hodin museli být pořád v bruslích! To když pak vyndáte nohu z bruslí, tak ji máte jak dřevěnou,“ připomněl nepříjemné chvíle Dominik Havelka. A to on i jeho parťáci jsou na dlouhý pobyt v bruslích zvyklí, ještě horší to bylo pro herce, kteří museli být ve výstroji také. „Skoro každý den jsem si říkal, že ten další natáčecí den už nedám, to časté čekání bylo strašný. Ale zpětně si říkám, že to byly vlastně hrozně fajn zážitky,“ přispívá do diskuse útočník Filip Čmejla.

A klukům se hned vybaví převážně zábavné zážitky z natáčení. Třeba na skanzen Řepora na okraji Prahy, kde se točilo „soustředění v Tatrách“ a hokejisté se měli cpát haluškami. „Jak se to pořád opakovalo a čekalo, tak už byly pěkně studený a hnusný,“ vybaví si Kristián Novák. „Já navíc jedl halušky poprvé, tak mě kluci ze Slovenska uklidňovali, že ve skutečnosti jsou mnohem lepší, tak ne abych na halušky zanevřel,“ směje se Havelka.

DSC 4967

Se slovenskými herci logicky trávili nejvíc času, takže se postupně skamarádili. Rádi vzpomínají také na české herce Hanu Vágnerovou (v seriálu jako Deniska, přítelkyně trenéra Hrouzka) nebo Zdeňka Piškulu (syn trenéra Hrouzka). Mimochodem, když v seriálu uvidíte na ledě jeho nohy, vězte že jsou to nohy útočníka univerzitního týmu Davida Volfa, který mu v seriálu dělal hokejového dubléra.

Kdo za sebe nepotřeboval na ledě zaskakovat, byl naopak Václav Neužil (v roli hokejisty Robina Guhy), jehož pohybové schopnosti chválili i sami hokejisté. „Bylo na něm hodně vidět, jak ho to celé baví, a mezi natáčením scén si pořád něco zkoušel. A k nám se choval naprosto pohodově jako by byl odjakživa náš kámoš,“ tvrdí Havelka. Neužil, mimojiné představitel filmového Emila Zátopka, patří mezi nejoblíbenější postavy seriálu, když v roli borce, který se vrátil z NHL vkládal do vět anglické „patvary“, a vznikaly tak kultovní hlášky.

DSC 6153DSC 5966

Scény s „Langošem“ vždy na první dobrou

Trochu jiná kategorie býval na place ústřední herec seriálu Jiří Langmajer, který si od ostatních držel odstup. „Když jsem nebyl na ledě s klukama, tak jsem si všímal, jak se připravuje. A byl neustále soustředěný, pořád si přeříkával roli, zkoušel si svoje repliky a tak,“ vzpomíná David Volf. Každopádně dostál své pověsti velkého profesionála a hokejisté si pochvalovali, že scény s ním se skoro vždy natočily hned na první pokus.

Jednou ho však zažili coby despotického Luboše Hrouzka i ve chvíli, kdy kamery zrovna neběžely. „Seřval nás, když jsme si na ledě zkoušeli střelbu, a odrazy puků od mantinelu dělaly v O2 areně docela rámus,“ směje se Filip Čmejla. „A jednou seřval i komparzisty, kteří představovali ruský tým. To už bylo úplně jako před kamerou, když v seriálu na každého huláká,“ dodal Havelka.

Hokejisté z univerzitního týmu si v mládežnických kategoriích prošli několika elitními českými kluby, zažili někdy kouče jako filmový Hrouzek? „Člověk během kariéry zažije hodně choleriků, tím si prošel asi každý,“ mávne rukou Kristián Novák. Navíc postava Hrouzka je poskládaná z několika trenérských extrémů. „Snad jediné, co v seriálu chybělo, je že by trenér někoho přetáhl hokejkou. I to jsem zažil,“ dodal David Volf.

VS1 0139VS1 9682

David Volf a Kristián Novák během letošní Hokejové bitvy univerzit, kterou Univerzita Karlova vyhrála již poosmé. FOTO: Vladimír Šigut.

David Volf má v souvislosti s despotickým trenérem ze seriálu i jeden vtipný zážitek. Když mladý útočník nehraje zápasy univerzitní ligy, tak nastupuje i za Neratovice v krajské lize. „V klubu samozřejmě vědí, že v seriálu hraju. A když se nám v jednom zápase nedařilo, tak mi najednou spoluhráči povídají: Tak nás už seřvi, ne! Proč? ptal jsem se. No jen tak, bezdůvodně!“ směje se s odstupem času Volf.

Hokejoví fanoušci poznávají i Filipa Čmejlu při trénincích na Smíchově, nebo Dominika Havelku v Táboře, kde hraje za druholigový tým. „V hospodě na mě jednou pořvávali, jestli jdu z natáčení. To pak nevím, jak na to reagovat,“ usmívá se Havelka. „Nebo se nějaký klučík těsně před zápasem, když jsme šli na led, ptal: Havlis, kolik bude ještě dílů Lajny? No a když v televizi odvysílali první díl, tak na mě fanoušci v Příbrami hulákali: Čobolský!“

IMG 2151

Zleva: Aleš Hybner, David Volf, Dominik Havelka, Kristián Novák, vpředu Filip Čmejla. FOTO: Jiří Novák.

Lidé z rozhovoru, členové týmu UK Hockey Prague
Aleš Hybner (trenér) - skills kouč. Odchovanec HC Sparta Praha. 
Kristián Novák (brankář) – student FSV UK a PF UK. Odchovanec Liberce, chytá i za Frýdlant. 
Dominik Havelka (obránce) – student FTVS UK. Odchovanec Kladna, hraje i 2. ligu za Tábor. 
Filip Čmejla (útočník) – student FTVS UK. Odchovanec pražské Hvězdy. 
David Volf (útočník) – student FSV UK. Odchovanec pražských Letňan, hraje i za Neratovice. 
V seriálu si zahráli i další studenti Univerzity Karlovy: Frederik Hakl, Jiří Halberštát a Hynek Havelka. 
Autor:
Foto: Monika Navrátilová (Televize Seznam)