Vytisknout tuto stránku

Kristýna Otcovská ví, že biatlon umí bolet. V zimě i v létě

úterý, 19. červenec 2022 07:56

Říkáte si, že skloubit studium medicíny a vrcholový sport musí být přinejmenším stejně těžké, jako běžet na lyžích a střílet? Kristýna Otcovská o tom může vyprávět. Je totiž českou reprezentantkou v biatlonu a zároveň studentkou Lékařské fakulty v Plzni UK.

011

Skvěle reprezentuje Česko, přitom v Plzni studuje v prvním ročníku všeobecné lékařství. „Obojí je dlouhodobá práce. Pokud chcete být dobří v biatlonu, musíte mít natrénováno, vytrvale dřít a mít na to systém. Ani v medicíně se všechno nenašprtáte najednou, je zapotřebí studovat intenzivně a delší čas,“ má jasno Kristýna Otcovská, sympatická medička.

006Když je táta trenérem

Vlastně si pochvaluje, že jí biatlonové tréninky pomáhají krásně „naporcovat“ čas, který potřebuje ke studiu. Učit se v jednom zápřahu – nezřídka i šest hodin denně – by prý sotva vydržela. Během fyzické námahy si navíc hlava dokonale odpočine od učení a po tréninku je připravena přijímat nové informace. Důležitý je i dostatečný spánek; mladá sportovkyně se snaží spát potřebných osm hodin denně.

Tomu, že Kristýna „dvojkombinaci“ medicína-biatlon zvládá dobře, nahrává i skutečnost, že jejím trenérem je přímo tatínek. Tréninky tak má ušity na míru, jsou přizpůsobeny školnímu rozvrhu. „Učím se mezi výukou ve škole a tréninkem. A vlastně každý volný čas, který netrávím v posilovně, při běhu či na střelnici,“ přibližuje Kristýna svůj pracovní den.

„Nevím, jestli je skvělé mít za trenéra tátu,“ zamýšlí se s úsměvem mladá sportovkyně a dodává: „Ale můj táta je skvělý trenér. Takže je výhodné mít takhle dobrého trenéra.“ O úspěších tandemu otec-dcera nejlépe vypovídá skutečnost, že od jara 2022 je Kristýna členkou kádru juniorské i seniorské biatlonové reprezentace ČR.

009Od Bivojek do repre

Je namístě prozradit, že Kristýna je nevšední sportovní talent: než propadla kouzlu biatlonu, hrála dorosteneckou první ligu florbalu za klub SK Bivojky Litvínov. Když ale v televizi zahlédla biatlonová klání na zimních olympijských hrách v Soči 2014, byla nadšena a rozhodnuta. „Přišlo mi, že je to skvělý sport. Taková srdcovka,“ vzpomíná na osudové rozhodnutí. Společně s tatínkem – stejně jako celý národ sportovních fandů – prožívali euforii při úspěších českých biatlonistů (však si vzpomeňme na medaile Ondřeje Moravce a Gabriely Soukalové nebo smíšené štafety). Biatlonový boom zkrátka Kristýně přihrál myšlenky na novou výzvu a možnost přetavit výjimečný fyzický potenciál z florbalu v úspěchy v biatlonu.

008

Když se společně s tatínkem rozhodli v roce 2017 v Litvínově založit biatlonový klub, zdaleka nemohli tušit, jak se jim povede. „Přišlo mi ,hustý´, že je ten klub vlastně náš,“ směje se Kristýna. „No, jen si to představte: táta si někde našel návod na biatlonové tréninky, nastudoval je... a já už jsem dnes v reprezentaci! To mi přijde dobrý,“ dodává pobaveně.   

Hladová po závodění

Druhým domovem se Kristýně stala Plzeň, a to proto – jak s úsměvem komentuje –, že ji jinde nepřijali. „Na medicíně mě baví úplně všechny předměty. Kupodivu úplně nejvíc biochemie, a to chemii vlastně skoro nesnáším,“ říká. V Plzni Kristýna studuje a současně přes týden plní individuální tréninkové dávky „nadělované“ jí tatínkem. Trénuje naprosto sama, žádného sparingpartnera – se kterým by se dřina lépe zvládala – zatím nemá. A zatímco během sezóny není šance na normální studentský život, v mezidobí – mezi zimou a létem – se i z Kristýny stává „normální“ holka, co chodí s partou na mejdany. 

002 010

„S biatlonovým tréninkem jsem možná začala příliš pozdě. Snad to doženu. Na druhou stranu mám oproti ostatním výhodu: mnozí cestují po světových závodech třeba od svých patnácti, proto se mohou cítit unavení. To mně nehrozí, minulo mě to. Všechno si zatím užívám a po závodění jsem fakt hladová,“ říká. A přiznává: „Biatlon dokáže hodně bolet. Je krásný v tom, že je v něm zahrnuta spousta sportovních odvětví. Nejtěžší je střelba; poloha, kterou při ní musíte poměrně často zaujmout, je značně nepřirozená. Vrcholový sport zákonitě přináší těžké tréninky a závody, ve kterých jdete takzvaně ,přes závit´. Zatím netuším, jaké to může mít důsledky. Ale rozhodně bych neměnila. Sport dělám proto, že mě zoceluje. A líbí se mi vidina, dokázat se probojovat třeba až na olympiádu. Snad už na tu příští...“ 

004Léto na kolečkách

Během interview Kristýna prozradila, že v nejbližších dnech očekává dopis z biatlonového svazu: „Trochu se bojím, že budou chtít, abych přesídlila do Jablonce, kde celá reprezentace přebývá. Moc se mi do toho nechce. Ráda bych zůstala v Plzni a v týmu s tátou. Vždyť nám to tak jde! Doufám, že se nějak dohodneme.“

Zatím prý ani netuší, co přesně ji v nejbližším období čeká, a jaká soustředění má v letních měsících vlastně před sebou. Ví jen, že budou na kolečkových lyžích, na nichž získala i pár titulů mistryně republiky. A že by ráda zvládla zkoušky na medicíně do konce června. Pak by se mohla pár měsíců věnovat jen běhu, jízdě na kole, lyžím – a svojí malorážce.

Kristýna Otcovská
Pochází z Litvínova, studuje na Lékařské fakultě v Plzni UK. „V naší rodině jsou vlastně samí technici: maminka architektka, ségra stavařka a táta je projektant. Já si přála být lékařkou už jako malá, co si pamatuji. Snad se mi podaří dětský sen proměnit ve skutečnost. Aktuálně mě hodně láká výzkum, naštěstí mám ještě dost času na rozhodování,“ odpovídá na otázku, proč se rozhodla právě pro studium medicíny. Zároveň by ráda úspěšně reprezentovala ČR v biatlonu; touží po účasti na olympijských hrách 2026 v italském Miláně a Cortině a jednou by se chtěla prosadit ve Světovém poháru: „Když ho vyhrajete, znamená to, že jste opravdu na špici!“ 
Přehled biatlonových úspěchů:
MSJ 2022
(Soldier Hollow, USA) – 13. ve vytrvalostním závodu
MEJ 2022
(Pokljuka, Slovinsko) – 7. v závodu smíšených dvojic (s Tomášem Mikyskou)
AMČR 2021
(Nové Město na Moravě) – 1. v závodu s hromadným startem, 1. ve sprintu
Letní MČR 2021
(Nové Město na Moravě) – 1. ve sprintu, 1. ve supersprintu, 3. ve vytrvalostním závodě
Letní AMČR 2021
(Bystřice pod Hostýnem) – 1. ve sprintu, 1. v závodu s hromadným startem
Letní MČR 2020
(Letohrad) – 1. ve sprintu, 3. místo ve vytrvalostním závodu
Autor:
Foto: Petr Slavík a Tomáš Hermann, Český biatlon