Vytisknout tuto stránku

Podcast Medicína srdcem: Bechtěrev je plíživá nemoc

úterý, 21. březen 2023 16:27

Ep44 LFP„Když mi byla diagnostikována Bechtěrevova choroba, bylo mi dvacet let. V té době jsem aktivně tancovala, učila jsem děti street dance a jezdila jsem na koni. Byla jsem velmi aktivní člověk,“ říká v již 44. epizodě podcastu Medicína srdcem Linda Pacourková, spisovatela, blogerka a zakladatelka projektu Život s Béďou. Z vlastních zkušeností mluví o chronickém zánětlivém onemocnění, bolestech, způsobech léčby, rehabilitaci a také o vlivu stravy i životního stylu na průběh nemoci.

„Jeden z hlavních příznaků je bolest zad. Bolest zad u bechtěreviků má zánětlivé rysy. Klouby bolí v klidu, ale i v noci nebo k ránu, člověk se cítí ráno ztuhlý, bolest trvá několik měsíců a nic na ní nepomáhá. V normálním životě je natolik omezující, že člověk zpozorní a začne ji řešit,“ popisuje v podcastu, který připravují studentky Terezie ZelenkováTerezie Zegermacherová z Lékařské fakulty UK v Plzni. Jak s nemocí bojovat? „Je potřeba cvičit. Dřív jsem cvičení zanedbávala, protože jsem měla pocit, že to nepotřebuji. To se ale změnilo. Teď cvičím každý den, nejlépe ráno půl hodiny. Po probuzení cítím v páteři zatuhnutí, jako kdyby mi někdo slepil obratle lepidlem, u cvičení pak cítím, jak povolují,“ vypráví Pacourková.

bedaknihaPomáhá i upravený jídelníček

„V rámci léčby jsem upravila svůj jídelníček, protože existuje souvislost střevní mikroflóry s Bechtěrevovou nemocí. Začala jsem se stravovat protizánětlivě, což znamená, že jsem vyřadila všechny potraviny, které by mohly škodit. Po nějaké době jsem je začala postupně opět jíst a u každé potraviny jsem pozorovala, zda se můj stav nějak mění. Pokud ne, věděla jsem, že potravinu mohu jíst. Po měsíci mi zmizely téměř všechny bolesti,“ líčí Linda, která je i zakladatelka projektu Život s Béďou. Loni vyšla i stejnojmenná kniha.

„Jsem pozitivní člověk a na všem se snažím najít něco dobrého. Nakonec mi vlastně ani nic jiného nezbývá. Bechtěrevova nemoc mě poslala na to největší dno, zažila jsem opravdu velkou bezmoc,“ říká Linda Pacourková. Jak Lindě nemoc změnila život? Jak se jí podařilo dostat nemoc do remise? Jak zvládá mateřství při léčbě? To a mnohem více se dozvíte v celé epizodě podcastu Medicína srdcem z LFP UK.

Medicína srdcem je podcast Lékařské fakulty UK v Plzni, do kterého jsou zváni lékaři, studenti, pacienti, zkrátka lidé, kteří k tématu zdraví mají co říct. Podcastem provází studentky všeobecného lékařství Terezie Zelenková a Terezie Zegermacherová, které rovněž jednotlivé epizody připravují. S hosty si každých čtrnáct dní povídají především o jejich profesním životě, zkušenostech a o různých tématech z oblasti lékařství a zdravého životního stylu. Pořad najdete na platformách Spotify, Apple Podcasts či Google Podcasts.

Autor: Terezie Zelenková, Terezie Zegermacherová
Foto: LFP UK