Vytisknout tuto stránku

Studenti všude, majáles bude. Ať žije nová královna!

úterý, 2. květen 2023 07:35

Následující rok bude studentům a studentkám vládnout královna Františka Josefína I. Na Studentském MajálesuKampusu Hybernská, společném centru UK a hlavního města Prahy, se 1. května ujala své vlády. Její volbou vyvrcholily studentské slavnosti, které ovládly celý prodloužený víkend.

VS1 6673

Rozruch v centru Prahy a pozornost kolemjdoucích turistů vyvolaly desítky studentů, kteří se vybavení transparenty, hudebními nástroji a pestrobarevnými kostýmy vydali z ostrovu Kampa na prvomájový průvod městem. Vedla je čtveřice kandidátů na nového krále či královnu studentů: Hexagon Trojský (student Matematicko-fyzikální fakulty UK), Doktor And a Velký otec (oba studenti Filozofické fakulty UK) a Františka Josefína I. (studentka Fakulty sociálních věd UK).

VS1 7591
Velký otec, Františka Josefína I., Doktor And a Hexagon Trojský (zleva).

Během průvodu, který se zastavil u Nové scény Národního divadla, na Karlově a Staroměstském náměstí, kde se dostal do hledáčků fotoaparátů stovek turistů, kandidáti na nového krále či královnu majálesu plnili různé úkoly. Ukazovali třeba, jaké mají cirkusové dovednosti nebo jak moc dokážou kooperovat se svými družinami.

VS1 5988VS1 6369

Průvod po poledni za pokřikování hesla „Studenti všude, majáles bude!“ došel až do Kampusu Hybernská, kde slavnost vyvrcholila zvolením nové královny Františky Josefíny I. O jejím vítězství rozhodli svými hlasy účastníci slavností.

Královnu korunovala prorektorka pro zahraniční záležitosti profesorka Eva Voldřichová Beránková. První žena v čele UK, rektorka profesorka Milena Králičková, tak bude mít následující rok ženskou posilu i mezi studenty a studentkami.

VS1 7575

Nová královna rozjařeně z pódia v Kampusu Hybernská přislíbila, že se postará o to, aby se taková studentská akce konala i příští rok. „Děkuji, že jste v tento sváteční den přišli a také děkuji, že jste mě volili. Děkuji i těm, kteří volili moje protikandidáty,“ usmívala se nová královna, vlastním jménem Josefína Jakubcová, která jako správná studentka politologie na FSV UK připomněla, že volit je důležité, i když hlasujete pro konkurenční kandidáty.

VS1 6923

Během svátečního odpoledne a večera se pak v Kampusu Hybernská konaly koncerty studentských kapel, divadelní představení, workshopy, diskuze a autorská čtení. Zájemci si mohli také opravit počítač v rámci dílny Potřebnej počítač, vnitřní nastavení si pak mohli zlepšit díky studentům kurzu Živá laboratoř spolupráce organizovaného Centrem pro přenos poznatků a technologií UK. V několika blocích si účastníci jejich programu mohli vyzkoušet arteterapii, muzikoterapii, jógu nidra a aplikovanou improvizaci. V areálu kampusu se prezentovaly také různé studentské spolky spojené s UK.

VS1 7460

Na Karlovku mohli narazit také návštěvníci open-air festivalu Pražský Majáles, který se konal už v sobotu 29. dubna na letišti v Letňanech. Na hudebním festivalu se kromě populárních kapel představily také studentské spolky spojené s fakultami UK. Zájemci si tak hudební program mohli zpestřit nácvikem první pomoci se Spolkem mediků českých, trošku si promazat mozkové závity s hlavolamy, které si připravil spolek Matfyzák, nebo se podívat na tajemný svět pod zvětšovacím sklem mikroskopu se spolkem Arachne z Přírodovědecké fakulty UK. Aby si studenti a studentky užili festival bez nehod, tým marketingu rektorátu UK dodal špunty do uší nebo odrazky na batoh se společným heslem „S Karlovkou bezpečně“.

VS1 5019

V areálu UK mohli také zájemci spláchnout žízeň univerzitním nealkoholickým pivem Slušné číslo. Kdo měl chuť na něco silnějšího, vyzkoušet mohl čtrnáctistupňový ležák Pěkný číslo. Na vývoji receptur obou piv se podílel někdejší proděkan Matematicko-fyzikální fakulty UK, dnes prorektor pro vnější vztahy UK Martin Vlach.

VS1 4270VS1 4437

I na Pražském Majálesu se volili král a královna ze studentů a studentek ze zapojených vysokých škol. Královnou majálesu se stala Čarovná Sabrina I., jinak také studentka Fakulty tělesné výchovy a sportu UK Sabrina Múčková. Kromě královské korunky a dalších darů získala také padesát tisíc korun na „podporu a zkrášlení studentského života v Praze“. K vítězství ji pogratulovala také prorektorka UK pro studijní záležitosti Markéta Martínková, která návštěvníky festivalu přišla pozdravit. „Ať žijí vítězové, čest poraženým. Viděla jsem, že tady nejsou jenom studenti, ale celé rodiny. Moc si to tady užijte,“ usmívala se prorektorka Martínková, když z hlavního pódia mluvila k několikatisícovému davu.

VS1 5578

Obdoba Pražského Majálesu se konala 22. dubna i v Hradci Králové, kde UK zastupují fakulty Farmaceutická a Lékařská. Medici z Lékařské fakulty v Plzni se open-air festivalu Plzeňský Majáles dočkají 13. května.

Autor:
Foto: Vladimír Šigut