Vytisknout tuto stránku

Podcast UK: Dalším průlomem bude anticovidová pilulka

pátek, 10. prosinec 2021 16:00

Jak zajistit lepší proočkovanost české populace a jak může věda kromě vakcín pomoci v boji s koronavirem? V novém díle Podcastů UK na to odpovídá viroložka Ruth Tachezy, vedoucí Katedry genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty UK a členka mezioborové skupiny MeSES. Podcast vznikl v rámci projektu Česko! A jak dál? a moderuje ho Luboš PalataDeníku. Takto Tachezy pózovala pro kalendář UK Forum 2021.

tachezy

Aktuální čísla nově nakažených vysoce přesahují i hranici deseti tisíc denně. Podle doktorky Tachezy jsme se do této situace nemuseli dostat, pokud bychom začali zavádět opatření nebo alespoň dříve kontrolovat jejich dodržování. V Česku stoupl zájem o očkování, což je dle viroložky způsobeno i změnou pravidel a zavedením úhrady testů. Dramatický nárůst proočkovanosti ovšem dlouhodobě nepředpokládá. Jako jednu z možností pro posílení proočkovanosti vidí kampaň zaměřenou na mladší populaci, která chyběla.

„Druhá věc je, že existují mobilní očkovací týmy, což je úžasné. Ale bohužel nejsou finančně podporovány ze strany vlády a ministerstva,“ navrhuje další zlepšení. Další možnost posílení je očkování praktickými lékaři: „Ze začátku neměli žádné vakcíny ani pokyny. Teď už je měli, ale vakcínu dostali v říjnu místo na konci srpna,“ dodává Ruth Tachezy s tím, že podle její vlastní zkušenosti to jsou často právě praktičtí lékaři, kteří mohou přesvědčit váhající k očkování.

Třetí dávky pro ohrožené? Rozhodně ano

Jako nezbytnou a velmi důležitou vidí i aplikaci třetích dávek očkování pro lidi starší a rizikové. „Na třetí dávku mohou jít i ti, kteří jsou mladší i méně rizikoví. Je to analogie k chřipce, kdy se člověk také může očkovat dobrovolně každý rok, pokud chce. Obvykle na to pojišťovny přispívají z povinného pojištění a myslím si, že je to velmi rozumné,“ líčí. Další velkou zbraň proti covidu vidí Ruth Tachezy v preparátech, které už nyní mohou zabránit těžkému průběhu covidu.

 WIS2662Současná opatření a přístup končící vlády ji zklamaly. Podle ní opakuje stejné chyby a jako příklad uvádí testování na školách, které začalo až ve chvíli příliš vysokého počtu. „Další, co mě vyděsilo, bylo, že opět řešili řízení pandemie podle počtu obsazenosti nemocnic. Přitom všichni vědí, že pokud to řídíme podle obsazenosti nemocnic, dostaneme se do neregulovatelné fáze nárůstu pandemie, kdy už ta opatření bude velmi těžké implementovat tak, aby ještě vůbec zabrala,“ zdůrazňuje viroložka, kterou magazín Forum loni představil ve velkém profilovém interview.

mRNA vakcíny jako velký pokrok

Virologie díky covidu udělala prý velký posun, především ve vývoji mRNA vakcín. „Je to úžasný pokrok a myslím si, že se budou používat i pro jiná infekční onemocnění do budoucnosti. Určitě uvidíme jejich kombinace a možná i zvýšení nebo prodloužení účinnosti. Na tom všem se jistě bude pracovat,“ uvádí. Další posun je dle ní i ve zkušenosti v nastavení protiepidemických opatření. „Doufám, že se z toho poučíme jako lidstvo, celosvětově, a že do budoucnosti by reakce na případnou pandemii byla lepší, rychlejší a účinnější. Doufám, že ji nezažiju za svého života, ale vyloučit se to nedá,“ říká viroložka Tachezy.

Co by mohlo být v boji proti covidu dalším průlomem? Podle Tachezy jednoznačně léky, které se nyní testují. „Jednak jsou to léky, jež už existují na jiná virová onemocnění, a také léky, které snižují imunitní reakci organismu u těžších průběhů, kde se předpokládá, že průběh je vyvolán především reakcí imunitního systému,“ uvádí. „Úplnou novinkou je, zdá se, že budeme mít lék, který bude podáván jako pilulka, což je úžasné, protože už nejste závislí na infúzi, kterou musí podat lékař v nemocnicích,“ dodává s nadějí, že v Evropské unii by pilulky mohly být k dostání na začátku roku 2022 (jedná se například o léky molnupiravir od Mercku nebo paxlovid od Pfizeru, Gilead pracuje i na orálně podávaném remdesiviru - pozn. red.).

Podcast Univerzity Karlovy vznikl jako součást diskuzní platformy UK Česko! A jak dál? Ta má za cíl definovat zásadní celospolečenská témata, problémy a výzvy naší země. Do debaty chce univerzita zapojit své renomované vědce a experty, ale i osobnosti z řad odborné veřejnosti, politiky a běžné občany. Tento i další díly si můžete poslechnout na webu www.ceskoajakdal.cz a v aplikacích SpotifyApple Podcasts.

Autor: Martina Součková
Foto: Michal Novotný, Luboš Wišniewski