Vytisknout tuto stránku

Podcasty z Matfyzu: Je spintronika budoucností elektroniky?

pátek, 2. září 2022 14:57

Je spintronika budoucností elektroniky? Slýcháme to mnohokrát od mnohých profesorů; už se to naplňuje? Pokud nevíte, co to ta spintronika vlastně je, nevadí, protože se to i mnoho jiného dozvíte v nové epizodě Podcastů z Matfyzu, kde hosty Andreje Farkaše byli doktor Lukáš Nádvorník a magistr Peter Kubaščík.

data nodes 6189 atm06609 clip w1104 h564 o30
„Krásné věci ve fyzice nepřicházejí samy,“ říká Lukáš Nádvorník ve své laboratoři na Katedře chemické fyziky a optiky MFF UK.

„Jeden z hlavních impulzů k výběru studií ve vědě přišel poměrně brzo a myslím, že to byl Star Trek,“ vypráví v novém díle Lukáš Nádvorník, jeden z podcastových hostů. Společně se svým studentem Petrem Kubaščíkem působí na Katedře chemické fyziky a optiky MFF UK. V nové epizodě jsme se podívali nejen na začátky jejich kariér, ale postupně i probrali základy spintroniky, tedy zajímavé discipllíny, a její využití v dnešním světě, nebo i to, kam vývoj počítačů směřuje do budoucna. Kromě toho se podíváme také na metodu THz spektroskopie, kterou oba hosté využívají při zkoumání nových materiálů.

Cesta za krásami fyziky

„Krásné věci ve fyzice nepřicházejí samy a člověk musí něco i vydržet, aby se k nim dostal,“ říká o bádání Lukáš Nádvorník. A na konci rozhovoru si také poslechneme leccos o tom, jaké je to být studentem v optické, respektive v Terahertzové laboratoři.

Podcasty z Matfyzu nabízejí kanál plný podcastů popisujících život na pražském Matfyzu neboli Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. Některé vybrané epizody sdílí i magazín Forum.

Autor: Andrej Farkaš, MFF UK
Foto: MFF UK