Vytisknout tuto stránku

Mezinárodní demografická konference vědce přitahuje

středa, 15. únor 2023 07:45

Už počtrnácté se na Albertově sešli mladí demografové. V rámci mezinárodní konference – konala se od 8. do 10. února 2023 – stihli probrat nejžhavější témata, prodiskutovat nejčerstvější poznatky a představit výzkumy, kterým se věnují. Do Prahy přijali pozvání i Daniele Vignoli a Ryohei Mogi.

101

Akce platí mezi (nejen) evropskými demografy za populární a vyhledávanou. I proto, že od svého zrodu v roce 2009 staví na tvůrčí a neobyčejně přátelské atmosféře, kterou zázemí Přírodovědecké fakulty UK a lidé z katedry demografie poskytují. O oblíbenosti dnes již tradiční konference svědčí i původně 140 přihlášených abstraktů. Z nich organizátoři z kapacitních důvodů vybrali a pozvali 90 referátů, přičemž do Prahy na Albertov se nakonec počátkem února sjelo kolem 70 účastníků. Spokojenost? „Určitě ano,“ jednoznačně souhlasí Anna Altová za tvůrčí tým – spolek Mladí demografové (Young Demographers).

„Jsme moc rádi, že se naší konferenci daří a že jde vlastně o 'dobrou věc': je totiž především naším koníčkem. Organizujeme ji ve volném čase a nad rámec všech našich povinností, prostě nám i účastníkům pro radost,“ říká organizátorka Anna a dodává: „Těší nás, že můžeme konferenci chystat bez účastnických poplatků, a to i díky spolupráci s dalšími přáteli, nadšenými mladými demografy, jako jsou třeba Mladí historičtí demografové (Association for Young Historical Demographers)EAPS PhD Network. Je skvělé, když se pak všichni v Praze setkáme.“

105 107
„Identifikuji se spíše jako sociální epidemiolog, ale svým vzděláním a tím, že dělám doktorát na demografii, jsem demografka,“ říká s úsměvem Anna Altová, organizátorka konference (vlevo). Na Albertově diskutovalo sedm desítek mladých vědců. Foto: Petr Jan Juračka

Výzkumy na posterech

I „díky“ covidovému roku 2021, kdy konference probíhala online, a loňské hybridní variantě, sáhli pořadatelé k částečné změně – výraznějšímu využití posterů: „Zjistili jsme, že prostřednictvím sdílených posterů se dá výzkum mnohem lépe odprezentovat. Navíc konferencemi dosud méně ostřílení mladí vědci mají na Albertově možnost prezentovat svůj výzkum bez stresu a dostanou mnohem více feedbacku,“ prozrazuje demografka Altová přínos změny. V řeči čísel letošní demografická konference představila celkem šedesát posterů prezentovaných ve čtyřech sekcích a během tří dnů proběhlo třináct přednášek.

108

Pozoruhodné téma si pro svůj výzkum vybral například Ignacio Franco Vega z Peru (foto vlevo). Pražské konference se zúčastnil poprvé. Prostřednictvím posteru prezentoval výsledky studie zaměřené na bezpečný sex. Ignacio nakonec získal ocenění za nejlepší poster letošní konference (o vítězích hlasuje publikum). Duševní zdraví a deprese je téma Marie KuklovéMichaly Lustigové. „Duševnímu zdraví se věnuji ve své diplomové práci,“ komentuje demografka Marie a dodává: „Doufám, že ze zjištěných výsledků nebudou přítomní v depresi.“

003 005

001Octavio Bramajo se do Prahy vrací opakovaně, letošní Konference mladých demografů na půdě Přírodovědecké fakulty UK byla pro něj již čtvrtou. Demografii se věnuje na studiích v Barceloně, ovšem jeho domov se nachází ještě mnohem dál – v Argentině. „Mám to tady rád. V zimě je sice u vás mnohem chladněji než v Barceloně, kde v současnosti žiji, ale jsem okouzlen Prahou a těším se, že se zajedu podívat i na Moravu.“ Ve svém výzkumu se věnuje analýze nemocnosti obyvatel Argentiny.

Vignoli i Mogi

Organizátoři si pochvalují, že se jim pro letošní konferenci podařilo oslovit hned několik výjimečných osobností a účastníkům nabídli více příležitostí k debatám. Jedním z TOP jmen pražské akce byl například profesor demografie na Univerzitě ve Florencii – Università degli Studi di Firenze (UniFI) – Daniele Vignoli. S keynote přednáškou Ekonomická nejistota a rodinné životní dráhy v Evropě (Economic Uncertainty and Family Life Courses in Europe) měl doslova „plný dům“. Populární italský demograf se může pochlubit mnoha prestižními granty a je aktivní v rámci řady profesních světových asociací.  

202
Daniele Vignoli, foto: Matyáš Hiřman

201 207

„Zveme si lidi, které tu fakt mít chceme a pasují nám do konceptu, tím je konference přesně podle našich představ,“ říká Klára Hulíková Tesárková a přibližuje strategii, se kterou akci před čtrnácti lety spoluzakládala: „Tehdy jsme si řekli, že když je cesta studentů na konferenci do zahraničí finančně náročnější, tak si budeme zvát odborníky sem, na Albertov.“  Současnou odbornou asistentku na fakultě, tehdy ještě studentku-doktorandku prý překvapilo, jak ochotně evropské demografické osobnosti do Prahy přijížděly.

A jak to jde teď? „Nové osobnosti se ´nabalují´ na lidi, kteří tu už byli, a řada z nich se k nám opakovaně hlásí. Chtějí přijet, protože se jim u nás líbilo. Možná je to taky tím, že demografie je prostě zábava,“ má jasno demografka. 

103
Ryohei Mogi, foto: Petr Jan Juračka

Kromě Vignoliho se letos organizátorům z Přírodovědy podařilo pro konferenci ulovit ještě jednu výjimečnou personu – s přednáškou Jak přežít a užít si život jako postdoktorand vystoupil Ryohei Mogi, vědec-postdoktorand působící na University of Southern Denmark. V poutavém, nezřídka úsměvném vystoupení – plném praktických tipů pro mladé demografy – se podělil o vlastní postdoktorandské zkušenosti. 

Za rok na viděnou

„Věřím, že účastníci byli letos se skladbou programu spokojeni. Snad si během přednáškami nabitých tří dnů každý našel to své,“ doufají Anna i Klára. A dodávají: „Teď nás čeká vyhodnocení a nezbytné papírování, abychom letošní ročník mohli uzavřít. Poté si pár týdnů odpočineme, a v květnu se pustíme do organizování další demografické konference. Už s pořadovým číslem patnáct.“   

102 106

Mladí demografové – studentský spolek z Přírodovědecké fakulty UK 
Skupina nadšenců demografie, převážně doktorandů z Univerzity Karlovy, která vedle práce na diplomových a výzkumných pracích ráda poznává nové lidi – bláznů do tabulek a obrázků –, a má ráda zábavu. „Chceme udržet demografii mladou a živou. Naší hlavní činností je pořádání mezinárodní konference pro mladé demografy z celého světa. Jsme otevření lidé, kteří milují vědu, demografii a populační studia, výzkum a objevování nových věcí,“ píše se mimo jiné na stránce MD (https://youngdemographers.github.io/).  

204

Kdo konkrétně stál za úspěšnou Konferencí mladých demografů 2023? Tvůrčí tým – na fotografii zleva: Martin Vondrášek, Bára Janáková, Katka Brázová, Anna Altová, Klára Hulíková a Adéla Pola. Na fotografii chybí Jitka Slabá (z důvodu mateřských povinností) + dobrovolníci z řad Mgr. a PhD. studentů demografie.

loga

Veškeré finance pokrývající náklady na tradiční konferenci získává demografický spolek od řady partnerů.  

Autor:
Foto: Petr Jan Juračka, Matyáš Hiřman, Marcela Uhlíková