Vytisknout tuto stránku

CUIP On Air: Doporučili nám utajený režim, říká vědkyně

úterý, 28. březen 2023 07:02

Profesorka Ilona Hromadníková ze 3. lékařské fakulty UK má zásluhy na vývoji metod, jimiž lze odhalit řadu komplikací z již prvotrimestrálního screeningu, z periferní žilní krve matky. Kromě předčasného porodu dokáže předpovědět vysoký tlak i život ohrožující preeklampsii. Hromadníková, jež také působí v krčském Ústavu pro péči o matku a dítě, byla hostem čtvrtého dílu podcastu CUIP On Air. Proč se vydat cestou technologického transferu? A proč se v takovém případě obrátit na profesionály? Ptala se jí Lucie Budinová.

hromadnikova
Ilona Hromadníková (vlevo) hovoří s Lucií Budinovou o komerčním potenciálu svého výzkumu i spolupráci s experty z univerzitního CUIP.

Ilona Hromadníková, se kterou magazín Forum hovořil předloni, vypráví o své cestě za neinvazivními prenatálními predikcemi, ale i o způsobu, jak se je dařilo dostávat do praxe. Právě v rámci Ústavu pro péči o matku a dítě se jí podařilo získat dva patenty na prediktivní testy kardiovaskulárních onemocnění u matek i u dětí. Ochrana duševního vlastnictví těchto testů zavedla paní profesorku k Charles University Innovations Prague (CUIP), které se komerčním potenciálem jejího výzkumu začalo zabývat a brzy zjistilo, že se jedná o výjimečnou záležitost, která zatím neměla obdoby.

cuiponairHromadníková: Připadala jsem si jako agent

„Byla nám doporučena práce v utajeném režimu. Připadala jsem si jako agent,” komentuje Hromadníková svoji zkušenost s celým procesem komercializace. Kromě nemožnosti publikovat toto know-how musela také odmítat řadu pozvánek na prestižní mezinárodní konference, neboť nemohla veřejně sdělovat žádné informace.

„Říkala jsem, že nic nemám. Oni na to říkali, že je něco se mnou asi špatně... A vy jim nemůžete říct ten důvod,” vypráví Hromadníková, profesorka 3. LF UK. V nové epizodě dodává, co vše musejí vědci a vědkyně podstoupit, aby nebylo ohroženo získání patentové ochrany. K vysněnému cíli to totiž nebývá snadná cesta. Více si poslechněte v novém podcastu či na videu CUIP On Air.

Přejeme vám příjemný poslech! Podcasty moderuje Lucie Budinová. Další díly CUIP On Air si můžete poslechnout ve svém prohlížeči či přímo na Spotify.

Autor: Lucie Budinová, Aneta Zelenková
Foto: CUIP, Hynek Glos