Vytisknout tuto stránku

Na pí-vo i do menzy. Bude to tentokrát Slušné číslo

pondělí, 15. listopad 2021

Osvěžující chuť, ušlechtilá chmelová vůně, středně silný říz a čirá jiskrná barva. Přesně takové je Slušné číslo, nové univerzitní nealko pivo vyráběné jedinečným způsobem a inspirované symbolikou Ludolfova čísla. Zahnat žízeň jím budou moci lidé v bufetech a menzách UK, kde bude i na čepu. Prvotní nápad na univerzitní pivka přišel od studentů Matematicko-fyzikální fakulty UK, říká pro Forum jeden z jeho duchovních autorů.

Slusne cislo00029
Slušným číslem si připili proděkan MFF UK Martin Vlach, rektor UK Tomáš Zima a kvestor UK Tomáš Horáček (zleva).

Slušným číslem všem poprvé připil rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima v nově rekonstruované menze na Právnické fakultě UK. „Slušné číslo je pivo, se kterým se dá i slušně řídit,“ usmíval se biochemik.

Po pěkný čtrnáctce i slušně bez alkoholu

Nealko pivo vaří pro Karlovku benešovský Pivovar Ferdinand. Využívá při tom patentované receptury, kterou vyvinul Výzkumný ústav pivovarský a sladařský ve spolupráci s Matematicko-fyzikální fakultou UK. Slušné číslo od konkurence odlišuje především to, že při jeho výrobě se využívají vinařské kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Díky nim v pivu vzniká jen malé množství alkoholu; výsledný produkt se proto nemusí už dále tolik upravovat, a nápoji tak zůstane jeho charakteristická pivní chuť.

Pekny cislo 05l banner 700x450 (1)Nápad vyrábět vlastní pivo vznikl původně z recese, když studenti Matfyzu začali přepisovat název svého oblíbeného chmelového nápoje vzorečkem πvO („pí-v-O“), jehož součástí je Ludolfovo číslo π. Matfyz se spolu s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským následně zapojil do vývoje nové receptury, která využívá právě hodnoty 3,14, tedy Ludolfova čísla. Již na jaře si tak mohli všichni fanoušci šumivého moku připít novým čtrnáctistupňovým ležákem pojmenovaným Pěkný číslo. V současné době se dá koupit v eshopu MFF UK i v obchodech mimo univerzitu.

Jeho mladší nealko-sourozenec Slušné číslo bude od nynějška k dostání v univerzitních menzách a bufetech, jak upozornil kvestor UK Tomáš Horáček. „Slušné číslo je projev snahy o přerod našich menz reprezentovaný novou značkou Culina Carolina. Jejím smyslem je podpořit naše vlastní produkty, které sami nebo ve spolupráci s našimi partnery budeme vyrábět. Chceme studentům nabídnout vyšší kvalitu garantovanou naší vlastní značkou,“ zdůraznil Horáček. Na letních venkovních akcích se bude nealko pivo čepovat také v univerzitním foodtrucku, který už takto v létě servíroval pokrmy i pěkně vypočtený nápoj:

Foodtruck00033

Důkazem toho, že Češi jsou národem pivařů, budiž i to, jak se z fyzika a specialisty na mechanické vlastnosti kovů stane spoluautor patentované technologie výroby piva. I když proděkan MFF UK docent Martin Vlach říká, že se to všechno přihodilo vlastně náhodou a můžou za to studenti.

Slusne cislo00031Jak se MFF UK dostala k vaření piva?

Prvotní nápad přišel od studentů, MFF UK za tím stojí v ideové rovině. Studenti nejprve vymysleli značku πvO. Dlouhá léta jsme to považovali spíše za legraci. Když jsme ale před několika lety začali spolupracovat s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, začali jsme připravovat různá piva, aby byla technologicky zajímavá a nějakým způsobem se dotýkala čísla π. Pěkný číslo obsahuje 6,28 procenta alkoholu, Slušné číslo je také inspirováno číslem π.

Čím jste přispěl k vývoji receptury, podle které se pivo vaří?

Podílel jsem se na prvotním zadání, technologickou část dělali kolegové z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. V průběhu výzkumu jsme museli některé věci ladit na skutečnou výrobu. Teorie je jedna věc, praxe ale druhá.

Umíte uvařit pivo?

Pouze teoreticky, prakticky ne (smích).

Byl jste se podívat v pivovaru, jak se „vaše“ pivo vaří?

Samozřejmě. Stáli jsme od začátku u jeho zrodu. Nejdřív vznikne nápad, pak se však řeší, zda je reálné ho uskutečnit. Poté se dělá ve výzkumném ústavu takzvaný čvrtprovoz, kde se testuje, jestli je výrobní postup realistický, následují různé degustační zkoušky – odborné i laické panely. Na základě toho se zhodnotí, jestli je dobrá pitelnost a barva a tak dále. Když se pak výzkumný ústav dohodne s pivovarem, že toto je ta správná cesta, jde se teprve do základní výroby.

Které je vaším favoritem? Pěkný číslo, nebo Slušné číslo?

Mně chutnají obě. Doufám, že se nám podaří udělat ještě jedno, tentokrát lehké pivo. Neříkám, že se bude jmenovat Lehké číslo, ale rádi bychom připravili unikátní pivo, které bude zase využívat symboliky čísla π a bude obsahovat tentokrát 3,14 procent alkoholu.

FEPZ1hMXoAQdlBMFEPZ1hUWYAMzAtd

Autor:
Foto: Martin Pinkas