Vytisknout tuto stránku

Holky z Matfyzu, spojme se!

středa, 7. červenec 2021 07:00

„‎Nápad na založení spolku Matfyz Girls vznikl během covidové pandemie, kdy výuka probíhala online, nevídali jsme se ve škole a mně došlo, že mám většinu spolužáků kluků a znám jen pár holek-spolužaček a že by bylo fajn znát i holky z jiných sekcí,“ líčí Eliška Suchardová, studentka třetího ročníku informatiky.

image0 1s
Část organizačního týmu spolku Matfyz Girls: Eliška Suchardová (vlevo) a Monika Bošániová.

Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy má tři sekce – Matematiku, Fyziku, Informatiku, a navíc studijní programy učitelství a dávno již neplatí, že Matfyz je jen pro kluky – z celkového počtu dvou a půl tisíc studujících je čtvrtina studentek. „I za normálních necovidových okolností je těžké se s holkami z jiných oborů potkat – každá sekce sídlí v jiné budově po celé Praze,“ vysvětluje Eliška. „Myslím, že je fajn mít holčičí spojence v rámci školy, můžeme sdílet zkušenosti ze studia i následného uplatnění, předávat si informace nebo se spolu učit – holky z matematické sekce by nám mohly například pomoci s matematikou a my jim zase s informatikou,“ doplňuje.

matfyz girls 
Počty mužů a žen aktuálně studujících na MFF UK. Zdroj: MFF UK.

Hlavním cílem spolku je nejen vzájemné propojení, ale i pořádání nejrůznějších přednášek či setkání. „I když spolek vznikl teprve na jaře letošního roku, uspořádaly jsme již první online přednášku s úspěšnými absolventkami Matfyzu, které sdílely zkušenosti ze studia i následného uplatnění v akademické i komerční sféře,“ říká Eliška. Konkrétně se setkání účastnila astronomka zabývající se vznikem hvězd Soňa Ehlerová, fyzička Gabriela Thiamová, jež působí jako vědkyně na odborných pracovištích po celém světě, dále softwarová inženýrka z Microsoftu Marie Píchová a předsedkyně studentské komory Akademického senátu Patrície Schmidtová, která je i členkou týmu THEaiTRE.

image2sMyslím, že první akce měla úspěch a po prázdninách určitě plánujeme v podobných aktivitách pokračovat – ať už v online přednáškách či osobních setkání. Také chceme být motivací a zdrojem informací pro budoucí studentky Matfyzu. Chceme jim dodat odvahu a ukázat, že na Matfyzu holky jsou a je jich tu dost,“ říká Eliška, kterou původně lákalo studium v zahraničí, což ale nevyšlo a z českých škol pro ni byl Matfyz první a jedinou volbou.

„Věděla jsem, že MFF UK má velmi dobré jméno a že mě dobře připraví na budoucí kariéru. Matfyz studovala i má sestřenice, takže jsem tušila, že je to škola i pro holky,“ směje se. A dodává, že ve škole se s žádnou „diskriminací“ nebo odlišným přístupem od učitelů nebo spolužáků nesetkává.

IMG 2689 1s

„Všichni nás tu berou úplně normálně a panuje zde velmi přátelské a rovnocenné prostředí – to se mi také na Matfyzu moc líbí – díky [menší] velikosti fakulty se tu všichni známe, a vzniká tak báječná komunita lidí. Je ale pravdou, že reakce lidí mimo školu, když řeknu, že studuji Matfyz, je stále často plná údivu a předsudků, že ,na Matfyzu přece holky nejsou´ nebo musejí být nějaké divné,“ krčí rameny budoucí vývojářka počítačových her.image0

Organizační tým spolku Matfyz Girls tvoří aktuálně čtyři matfyzačky: „Jako první jsem o nápadu řekla spolužačce Monice Bošániové, které se myšlenka hned zalíbila. Nápad jsme sdílely se spolužákem Vojtou Švandelíkem, který je zapojen ve spolku Matfyzák a který nás propojil s náčelnicí spolku Matfyzák Aničkou Yaghobotou (na fotce vpravo). Ta se k nám hned přidala a díky její iniciativě jsme získaly záštitu spolku Matfyzák - a jsme tak jeho dceřiným spolkem. Záhy se k nám přidala ještě Gabriela Baranová z matematiky,“ vyjmenovává Eliška a dodává, že vítají i případné další členky organizačního týmu, které mají nápady anebo chuť pomoci.

Každý se může připojit do vznikající komunity na sociálních sítích, především na Facebookové stráncesoukromé skupině a také na Instagramu.

„Aktuálně je nás ve skupině 117, dokonce se k nám přidalo i několik kluků,“ komentuje se smíchem Eliška a vysvětluje, že se rozhodly, že spolek bude pro všechny, kdo má zájem. „Sdílení informací nebo přednášky mohou být užitečné i pro kluky, proto jsem se rozhodly, že členství nebudeme nijak omezovat. Určitě ale netolerujeme žádné seznamkové aktivity, na což z preventivních důvodů raději zdůrazňujeme i v pravidlech skupiny,“ varuje s úsměvem zakládající členka spolku Matfyz Girls.

Autor:
Foto: archiv Matfyz Girls