Vytisknout tuto stránku

Zuzana Kučerová žije mezi basketbalem a paragrafy

úterý, 24. květen 2022 08:06

Svůj čas dělí mezi dřevěné palubovky ve sportovních halách a prací v kanceláři, odkud poskytuje právní pomoc spotřebitelům v nouzi. „Ten pocit, když se jim podaří pomoci, je skvělý,“ říká Zuzana Kučerová, úspěšná basketbalistka a čerstvá absolventka Právnické fakulty UK.

Kucerova Zuzana00017„Jako malá holka jsem si myslela, že vystuduji farmacii a budu lékárnice. Moje teta totiž měla lékárnu a mě se to prostředí strašně líbilo. Ale časem se to u mě nějak změnilo a dala jsem si přihlášku jen na Karlovku na práva,“ vypráví usměvavá brunetka.

Proč všechno vsadila jen na jednu kartu? „Právo mě vždy přitahovalo, protože si myslím, že je v životě strašně důležité. A zajímalo mě, jak celý systém práva ve společnosti funguje, protože pro lidi, kteří nemají takové právní znalosti, je to poměrně složitá disciplína. Tak jsem se o tom chtěla něco dozvědět,“ odhaluje svou motivaci ke studiu práv. Nikdo z rodiny se přitom v této oblasti nikdy nepohyboval.

Dojíždění do Chomutova

Stejně nenásilně se ostatně kdysi dostala i k hraní basketbalu, ani tady neměla koho napodobit. „Nikdo mě k tomu nepřivedl. Jako dítě jsem chodila na různé pohybové kroužky a basket se mi zkrátka zalíbil,“ tvrdí bezelstně. A záliba se pomalu proměňovala v profesi – začala hrát za Basket Slovanka, pak se dostala do pražské Sparty, a jako devatenáctiletá se dokonce objevila i širším kádru juniorské reprezentace!

Pak ji basketbalový osud zavál do Jablonce; poslední tři roky hraje nejvyšší ženskou basketbalovou ligu v Chomutově. Přesto ji to neodradilo od náročného studia a toho, že musí několikrát týdně dojíždět z Prahy sto kilometrů za sportovními povinnostmi. „Jsem v Chomutově spokojená. Myslím, že se nám všichni v klubu snaží vycházet vstříc a se vším maximálně pomáhají, navíc je tam i skvělá parta,“ říká 180 centimetrů vysoká pivotka, jež nedávno s týmem Levhartice Chomutov prodloužila smlouvu na další rok.

Kucerova Zuzana00016

Přede dvěma lety pomohla klubu k pátému místu, letos Chomutov vypadl ve čtvrtfinále play off. Českému ženskému basketbalu dominují hlavně dva kluby – Žabiny Brno a USK Praha. „I Žabiny se občas dají zaskočit. Jasně, jsou tvrdší a rychlejší, ale dá se s nimi držet tempo. Ale tým USK? To je úplně někde jinde. Je vidět, že hrají pravidelně Euroligu a mají v kádru hráčky ze zahraničí. Ty jejich Američanky… S těmi je to hodně tvrdé. Když mi dají loket, tak já odletím a ony si toho ani nevšimnou,“ směje se Zuzana Kučerová.

Kromě ligových zápasů hrdě v basketbalu reprezentuje i Univerzitu Karlovu. Je kapitánkou univerzitního týmu, který neprohrál už šest let a pravidelně vyhrává jak Akademické hry, tak uspěl i v nově vzniklé univerzitní lize: „Určitě na tom má zásluhu trenérka Jana Müllerová a pak také dobrý kolektiv, přestože se parta holek často mění. Nicméně Karlovka je velká univerzita, má hodně fakult a je z čeho tým neustále doplňovat. Navíc je v Praze i dost basketbalových klubů a holky chtějí za univerzitu hrát.“

IMG 9672 IMG 9677

Přitom když sama na Právnickou fakultu UK nastupovala, ani nevěděla, že ta možnost existuje. „Vůbec mě to nenapadlo. Ale s kamarádkou Martinou Flašíkovou jsme si říkaly, že bude fajn se na fakultě zapsat na tělocvik a dostat nějaké kredity jen za to, že se budeme hýbat. A tělocvik vede na PF UK trenérka basketbalového týmu paní Müllerová, takže bylo jasné, jak to dopadne,“ líčí.

Mezi kanceláří a palubovkami

Se svou nejlepší kamarádkou Martinou Flašíkovou hrají za Karlovku, před rokem spolu také vyhrály Pražskou streetballovou ligu, obě dokončily studium práv, a dnes dokonce sedí ve stejné kanceláři na České obchodní inspekci (ČOI). Mají na starosti mimosoudní řešení spotřebitelských sporů. „Spotřebitelé se na nás obracejí, když mají nějaký problém jako kupní smlouvy nebo reklamace. Nebo také smlouvy o zájezdu nebo smlouvy o dílo a tak dále,“ vysvětluje Zuzana.

Kucerova_Zuzana00000.jpg„Při škole jsem měla vždy nějakou brigádu nebo částečný úvazek. Jeden čas jsem také pracovala u notáře, kde jsem měla na starosti obchodní právo, které mě na škole hodně bavilo,“ vypráví. Ostatně její diplomová práce nesla název Právní aspekty oběhového hospodářství. „Ale na ČOI jsem velmi spokojená. Ten pocit, když se něco povede, je skvělý. Často jde sice jen o pár tisícovek, ale člověka zahřeje, když jsou pak lidé vděční a poděkují. Mám práci, která mě baví, a navíc stíhám i basketbalovou kariéru, takže je to super kompromis,“ říká Zuzana Kučerová.

A jak dlouho má v plánu v tomto kompromisu pokračovat? „Budu se snažit to skloubit, jak se mi to dařilo v posledních letech. Někdy je to náročné, ovšem při basketu i v práci se mi snaží vycházet vstříc. Ale musím si pochopitelně plnit své povinnosti. Jsem vděčná, že mohu hrát nejvyšší basketbalovou soutěž a nechci se toho ještě vzdát. Na druhou stranu – říct si, že teď budu profesionálka a budu se živit jen basketem, to by asi bylo krátkozraké,“ usmívá se hrající právnička.

Mgr. Zuzana Kučerová
Letos dokončila studia na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Od roku 2009 se závodně věnuje basketbalu, poslední tři roky hraje nejvyšší českou ligu za tým Levhartice Chomutov. Byla i v kádru juniorské reprezentace, je kapitánkou univerzitního týmu UK. Ve volném čase má ráda knihy klasických autorů nebo filmy pro pamětníky. 
Autor:
Foto: Martin Pinkas, Jiří Novák