Fulbrightův program s USA pokračuje – pandemii navzdory

středa, 21. duben 2021 09:18

Koronavirová pandemie loni narušila i výměnné zahraniční pobyty Fulbrightova programu. Od letošního ledna jsou ale obnoveny a projekty českých i amerických stipendistů probíhají bez velikých změn. Aktuálně je vypsán další ročník stipendií pro rok 2022/23 a česká Fulbrightova komise k tomu připravila sérii webinářů.

cesi grantees web 

„Celosvětová pandemie samozřejmě zasáhla i Fulbrightova stipendia. V loňském roce byl celý program oběma směry pozastaven a obnoven byl až od 1. ledna letošního roku. Aktuálně do Spojených stáů amerických odjelo již jedenáct českých stipendistů a stipendistek a další čtyři ještě do konce akademického roku odjedou. Vždy záleží na konkrétní hostitelské organizaci, protože pobyt nesmí být pouze v online režimu, ale vždy alespoň částečně fyzický,“ shrnuje aktuální situaci ředitelka české Fulbrightovy komise Hana Ripková. „Zprávy našich stipendistů z USA jsou potěšující a naplňují nás optimismem vzhledem k příštímu roku. Na mnoha univerzitních pracovištích se již provoz vrátil k ‚normálu‘, v jiných státech ještě stále funguje v částečně omezeném režimu. Obzvláště velikou radost máme z toho, že mnoho stipendistů Fulbrightova programu má již v USA přístup k očkování.“

Komise J. Williama Fulbrighta je mezivládní česko-americká organizace založená za účelem podpory vzdělávacích, vědeckých a kulturních výměn mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými prostřednictvím stipendijních programů. Hlavním posláním Fulbrightovy komise je budovat a podporovat vzájemné porozumění mezi národy obou států prostřednictvím kulturních výměn v oblasti vzdělávání. Fulbright program vznikl před 75 lety, česká Fulbrightova komise byla založena v roce 1991 a v letošním roce slaví třicet let své existence. U této příležitosti vzniká série videorozhovorů Faces of Fulbright, mezi kterými najdete i řadu absolventů z Univerzity Karlovy, například ekonoma Filipa Matějku, historičku Kateřinu Královou či matematika Zdeňka Mihulu. Kromě toho se do příběhů stipendistů Fulbrightova programu můžete začíst na blogu či zaposlouchat v podcastech

3c5b4019 805c 485e 93fd 14f46078c2011cNaopak z USA do Česka již letos přijelo pět amerických stipendistů a stipendistek, z toho dvě na Univerzitu Karlovu. Jednou z nich je Tracy Naa Okaikor Okine, která působí v týmu docenta Jiřího Hrdého na Ústavu imunologie a mikrobiologie 1. LF UK a VFN, kde se zabývá výzkumem terapeutického podání probiotické E. coli O83 (EcO83) a pozitivního vlivu na imunitní systém novorozenců a na výskyt alergií. Tracy v roce 2017 ukončila bakalářské studium v oboru Molekulární a buněčná neurověda na Ohio State University a do budoucna by chtěla pokračovat na medicínu.

„Jsem v Praze již několik měsíců a jsem velmi vděčná za celý t‎ým docenta Hrdého a další lidi, se kterými jsem se měla již možnost setkat. Nepochybně je letošní rok je vzhledem ke koronaviru jiný a přináší nové výzvy. Jsem obklopena odolnými lidmi, což mi umožňuje najít kreativní a inovativní způsoby, jak udržet ducha Fulbrightova programu,“ líčí Tracy Okine.

Další stipendistkou je entomoložka Andrea Lucky z University of Florida, která se věnuje výzkumu hmyzu, především mravenců. Na Přírodovědecké fakultě UK zkoumá, jak se na českých školách učí o hmyzu, jaké jsou mechanismy této výuky, její kořeny a specifika. Předmětem jejího odborného zájmu je například i sekorovský fenomén: Ferda Mravenec.

„Žasnu, jak moc si Češi váží hmyzu! Mnoho lidí si tu udržuje silné spojení s přírodou, ať už trávením víkendů na chatě, zahradničením či venkovními sporty. Když se zaměřím na výuku entomologie, zjišťuji, že je hluboce začleněna do učebních osnov již základní školy, takže obeznámenost s místním hmyzem, jako jsou například mravenci lesní, začíná velmi brzy, a to i u městských dětí,“ sdílí první dojmy Andrea Lucky.

Andrea AnthillsInsect Biodiversity meetup1 Dec2020s

„Všichni američtí stipendisté se statečně potýkají s lockdownem a s vydatnou pomocí svých hostitelů pracují na svých projektech. Milým překvapením je, že se jim to daří víc než dobře a nikdo z nich zatím nemusel své pracovní plány zásadně předělávat. Náš dík tímto směřuje k hostitelům,“ vypráví Andrea Semancová z české Fulbrightovy komise a dodává, že další tři američtí stipendisté přijedou do Česka během následujících měsíců. Stipendistům, kteří v tomto akademickém roce nebudou moci odjet, byl udělen takzvaný deferral (odklad) a budou moci absolvovat svůj pobyt v následujícím akademickém roce.

Webináře poradí, jak se přihlásit

Aktuálně je vypsán další ročník Fulbright stipendií pro rok 2022/23. Zájemci o stipendia – od studentů až po profesory či pracovníky v neziskovém sektoru – se mohou hlásit do několika programů. „Připravili jsme k tomu sérii prakticky zaměřených webinářů, kde se zájemci dozví vše o jednotlivých programech. A to včetně těch nejaktuálnějších praktických zkušeností – webinářů se vždy účastní čerství absolventi či současní stipendisté, kterých je možné se na cokoliv zeptat,“ říká Semancová a zdůrazňuje, že zájemci o stipendia mohou využít i individuální konzultace. „Nebojte se nás kontaktovat, rádi s vámi probereme konkrétní podrobnosti.“

Stipendia i pro pobyt amerických výzkumníků a studentů v ČR

„Jeden z webinářů se zaměřuje i na možnosti pozvání amerických studentů, výzkumníků a přednášejících do ČR. Fulbrightova komise hradí náklady spojené s jejich pobytem a také poskytuje administrativní podporu. O tom se možná málo ví,“ říká Hana Ripková. Možnosti hostování jsou momentálně omezeny cestovními restrikcemi – bez dlouhodobého víza není umožněn vstup do České republiky, což se dotklo programů krátkodobých pobytů, programu Fulbright Specialist a také několikadenních pobytů v rámci Inter-country Travel programu.

„Doufáme, že se v průběhu roku pravidla dále rozvolní a bude možné aspoň částečně využít i těchto krátkých pobytů. Dlouhodobé pobyty na jeden až dva semestry zatím plánujeme bez dalšího omezení. V následujícím roce 2021/22 budeme mít v ČR šestnáct stipendistů v kategorii Scholar,“ uvádí ředitelka české Fulbrightovy komise. „Budeme rádi, když budou moci stipendisté vyjíždět na pozvání místních univerzit na workshopy, přednášky a konference, aby si mohli rozšířit portfolio profesních kontaktů a aby se seznámili s odborníky z dalších českých pracovišť. Pokud by to podmínky neumožnily, je vždy možné zvát je k účasti alespoň na virtuálních setkáních. Rádi zprostředkujeme kontakt,“ dodává Ripková. Přehled stipendistů a stipendistek naleznete na webu Fulbrightovy komise.

Autor:
Foto: archiv Fulbrightovy komise

Sdílejte článek: