Studenti FF UK se během Palachova týdne zaměřili na české prezidenty

pondělí, 21. leden 2013

Historicky první přímá volba prezidenta i prosincové výročí úmrtí Václava Havla se staly příležitostí pro uspořádání happeningu věnovaného českým prezidentům. Organizátoři se soustředili zejména na dvě aureolou opředené osobnosti – Tomáše Garrigua Masaryka a Václava Havla.

Komponovaný pořad nazvaný Hovory v mlčení aneb Dialog o lásce, demokracii a humanitě se uskutečnil 17. ledna u příležitosti 44. výročí upálení studenta Jana Palacha v knihovně Filozofické fakulty UK, která nese už druhý rok Palachovo jméno.

Jako první před posluchače předstoupili Zdeněk Hazdra, František Kreuzmann a kytarista Štěpán Rak s představením inspirovaným dílem Karla Čapka Hovory s T. G. M. Od 19 hodin byl prostor vyhrazen diskusi s historikem Robertem Kvačkem na téma symbolická role prezidenta.  Velkým překvapením, které organizátoři odhalili až na poslední chvíli, byla beseda se spisovatelem Pavlem Kohoutem, který vzpomínal na Václava Havla i na dobu normalizační i polistopadovou. Program uzavíral koncert skupiny Çava, jež se pohybuje na pomezí world music, folku, jazzu a šansonu.

Autor: Lucie Kettnerová
Foto: red.

Sdílejte článek: