Sjednocujeme svět skrze sportovní vědu

čtvrtek, 4. červenec 2019

Ve středu 3. července začal v Kongresovém centru Praha 24. výroční Kongres ECSS (Evropské akademie sportovních věd). Během následujících čtyř dnů zde budou špičkoví odborníci z celého světa prezentovat své výzkumy z oblasti sportovních věd. Jedním z hlavních organizátorů kongresu je Univerzita Karlova.

zima_otviracka

Program byl oficiálně zahájen tiskovou konferencí, jíž se zúčastnili rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, prezident Kongresu ECSS 2019 Václav Bunc, pražský primátor Zdeněk Hřib, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, náměstek ministra školství Petr Pavlík, prezidentka ECSS Joan Duda, předsedkyně Nadace Jedličkova ústavu Taťána Waltrová a olympijský vítěz David Svoboda.

Nezaměřujeme se na vrcholové sportovce. Rádi bychom, aby si lidé uvědomili, že pohyb je základní životní potřeba, kterou je třeba neustále naplňovat a kultivovat.

„Sport je jedním z nejsrozumitelnějších prostředků, který spojuje lidi napříč kulturami a je nezávislý na aktuálním stavu společnosti,“ vysvětlil Václav Bunc, proč bylo pro letošek zvoleno téma Sjednocení světa skrz sportovní vědu. Jedná se o největší událost tohoto typu v oblasti sportu a pohybových aktivit v České republice. „Konference se zúčastní přes tři tisíce odborníků z osmdesáti zemí,“ upřesňuje Bunc. Podle jeho slov ale akce rozhodně není zaměřena na vrcholové sportovce, nýbrž se věnuje problematice pohybu v celé jeho společenské šíři. „Rádi bychom, aby si lidé uvědomili, že pohyb je základní životní potřeba, kterou je třeba neustále naplňovat a kultivovat. Pokud se tak neděje, vede to k řadě fyzických i psychických komplikací,“ dodal prezident kongresu.

Rektor Tomáš Zima zmínil další dva fenomény, které mají podle něj vliv na oblibu sportu u dětí – nedostatek prostoru k pohybovým aktivitám a také možností aktivně sportovat pod vedením odborníků jen tak pro radost.

joan_duda_a_vaclav_bunc

„Chybí plácky, kde by se mohl hrát fotbal nebo kde by se děti mohly volně pohybovat a aktivně sportovat. Dále je nutné rozvíjet u nich vztah k pohybu obecně, a nikoli pracovat pouze s těmi, kteří mají našlápnuto k profesionální sportovní kariéře,“ řekl Tomáš Zima a následně problém popsal na případu svého syna: „Jako žák základní školy chodil dvakrát týdně plavat do sportovního klubu. Ve čtrnácti letech mu dali trenéři na výběr: buďto začne za klub vrcholově plavat, to znamená čtyřikrát týdně ráno a dvakrát týdně odpoledne, nebo se s ním rozloučí. Syn plavat přestal a dnes se rekreačně věnuje jiný sportům.“

kroje

Obezita je skutečně epidemie současného století. Třicet procent českých dětí ve věku jedenáct až čtrnáct let trpí nadváhou.

Dalším zásadním tématem, které se bude na kongresu řešit, je obezita. „Jedná se skutečně o epidemii současného století. Podle studie, kterou jsme prováděli na FTVS v roce 2012, trpí třicet procent dětí ve věku jedenáct až čtrnáct let nadváhou, dvanáct procent je obézních a každý rok počty narůstají o jedno procento,“ popisuje Václav Bunc.

Program kongresu se skládá ze čtyř tematických panelů týkajících se problematiky pohybových aktivit a sportu: Sociální a humanitní vědy, Fyziologie a medicína, Biomechanika a neuromuskulární vědyMulti-/interdisciplinární témata.

Podrobný rozpis plenárních prezentací

Vedle odborného programu je připravena také řada doprovodných akcí, z nichž nejvýznamnější je pátý ročník Saltinova běhu organizovaného na počest vůdčí osobnosti sportovní fyziologie švédského profesora Bengta Saltina, který se bude konat v pátek 5. července v podvečer v blízkém okolí Kongresového centra Praha. Výtěžek z běhu bude věnován na charitativní účely – Nadaci Jedličkova ústavu.

Autor:
Foto: René Volfík

Sdílejte článek: