Šest univerzit, jeden titul. Evropské školy otvírají společný magisterský obor

pondělí, 8. leden 2018

Po dopingových skandálech a korupčních aférách se stále více hovoří o tom, že je třeba udělat něco s tím, jak řídit sport, a to jak na národní, tak i mezinárodní úrovni. A právě na základě této poptávky vznikl nový magisterský obor MA in Sports Ethics and Integrity, jehož rozvoj podpořila rovněž Evropská komise. Na jeho výuce se podílí šest evropských univerzit včetně Fakulty tělesné výchovy a sportu UK.

studium693

Zájemci o obor, kteří úspěšně projdou přijímacím řízením, budou během následujících dvou let studovat na šesti prestižních evropských univerzitách. Věnovat se jim budou odborníci z FTVS UK, Swansea University ve Walesu (ta je koordinující institucí celého projektu), Johannes Gutenberg-Universität v Mohuči, Katholieke Universiteit v Lovani, University of the Peloponnese a z barcelonské Universitat Pompeu Fabra. Setkají se také s řadou lidí z praxe.

Jednou z těch, jež bude vzdělávat novou generaci pracovníků národních a mezinárodních sportovních organizací, je i proděkanka FTVS UK docentka Irena Parry Martínková. „Obor reaguje na problémy řízení dnešního sportu. Jeho cílem je vychovat novou generaci administrativních pracovníků, kteří budou dobře znát etiku a to, jak funguje sport a jaké má hodnoty. Vzdělají se také v managementu sportu a právu souvisejícím se sportem. Je to jeden ze způsobů, jak stávající stav zlepšit,“ vysvětlila.

Studenti stráví první semestr ve Swansea, pak budou postupně cestovat napříč Evropou a zapojenými univerzitami, navíc je čeká letní škola v Řecku, kde budou pobývat i na Mezinárodní olympijské akademii nedaleko starověké Olympie. Věnovat se budou etice ve sportu, sportovnímu právu a managementu, tématům fair play, dopingu, korupce a otázkám olympijského hnutí. Obrovským přínosem takto koncipovaného studia je navázání mezinárodních kontaktů a do budoucna možnost uplatnění na celosvětovém pracovním trhu.

V současné době se studiu věnuje již prvních jedenadvacet úspěšných uchazečů, kteří loni na jaře obstáli během přijímacího řízení v konkurenci 120 zájemců. Právě v těchto dnech ukončují první semestr studia na Swansea University.

Pro další zájemce o obor je pro nadcházející akademický rok připraveno dvaadvacet stipendií Erasmus Mundus. Ta by měla pokrýt jak školné, tak přispět na pokrytí nákladů na dva roky pobytu v Evropě za účelem studia na vybraných vysokých školách. O přijetí mohou usilovat posluchači z celého světa, kteří prokážou dostatečné schopnosti a pochopitelně také dobrou znalost angličtiny. Uchazeči mohou podávat přihlášky až do konce ledna 2018.

Více informací o celém projektu Erasmus Mundus – Master of Arts in Sports Ethics and Integrity naleznete ZDE.

Autor: Helena Zdráhalová
Foto: Thinkstock

Sdílejte článek: