Zapomeňte na úklid a nákupy. Užijte si adventní pohodu na voňavé výstavě

úterý, 16. prosinec 2014

Kvůli všem povinnostem, které se na vás řítí, stále nemůžete nasát tu správnou vánoční atmosféru? Potom se na chvilku zastavte a s celou rodinou vyrazte na výstavu Připravujeme Vánoce, jež se až do 2. ledna koná ve skleníku Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK. Možná tam objevíte i to skvělé cukroví vaší prababičky, na jehož recept si nemůžete vzpomenout.

Podtitul výstavy Vánoce v kuchyni našich babiček vysvětluje, proč celá expozice voní skořicí, vanilkou a hřebíčkem. „Výstava je zaměřena na tradiční slavení Vánoc, na tradiční pečivo a ozdoby. Je na ní k vidění spousta kuchyňského vybavení, které se dříve používalo – a někde ještě i dnes používá –k výrobě cukroví. Celé to ve mně vyvolává vzpomínky na moje prarodiče a praprarodiče, kteří některé z těchto věcí skutečně měli, třeba kamna nebo hmoždíře, jež jsou na výstavě k vidění,“ usmíval se Ing. Ladislav Pavlata, ředitel botanické zahrady.

Vedle už hotových všemožných druhů cukroví mohou návštěvníci prostudovat i recepty k nim. Dnešní hospodyňky se mohou inspirovat rozličnými tradičními způsoby zdobení vánočních perníčků, dětem se budou líbit figurky Mikuláše, anděla a čerta z jablek nebo miniaturní betlémy vyrobené z různých materiálů – papíru, slámy, šustí, lnu nebo příze. Pozoruhodné jsou také figurky a preclíky pečené z kynutého těsta, které dříve sloužily jako pohanské dary zlým bohům. Atmosféru staročeské kuchyně dokreslují vystavené starodávné hmoždíře, formičky na pečení, mlýnky na kávu nebo váhy.

A co by to bylo za botanickou zahradu, kdyby ve skleníku chyběly rostliny. Smrčky v květináčích zdobí šiškové ozdobičky a starodávné skleněné kouličky či bílé pergamenové hvězdy, které vypadají, jako by je vyšily ty nejšikovnější krajkářky. Celé výstavě však dominuje především téměř dvoumetrový keř vánoční hvězdy. A není to jen tak ledajaká rostlina, patřila totiž Olze Havlové, která ji dostala v roce 1993, když byl její manžel Václav zvolen prvním prezidentem České republiky. Od té doby se o hvězdu stará někdejší prezidentský zahradník Václav Kefurt a podle jejího vzrůstu se zdá, že jeho péče rostlině skutečně svědčí.

Výstava je otevřena denně od 10 do 17 hodin až do 2. ledna, a to včetně vánočních svátků a Nového roku. Právě třeba pergamenové hvězdy a další ozdobičky na stromeček, svíčky nebo ručně vyráběná vánoční přání lze na výstavě i koupit a přinést si trochu vánoční atmosféry domů.

A kdo by se chtěl zapojit do příprav už příštího ročníku a přispět nějakým exponátem na výstavu, může se během svátků podívat na půdy domů babiček a prababiček a zapátrat, jestli tam neobjeví nějaké starodávné hračky nebo třeba pohádkové knížky. Zastřešujícím titulem příštího ročníku totiž bude Vánoční vzpomínání.

Autor: Helena Zdráhalová
Foto: red.

Sdílejte článek: