Za pět let z vás mohou být lídři, povzbuzoval studenty velvyslanec USA

středa, 22. duben 2015

Jeho matka se narodila v polovině třicátých let minulého století v židovské rodině v Praze. Hnědnoucí střed Evropy a nakonec i vznik Protektorátu Čechy a Morava však rodinu vyhnaly do USA, odkud se Andrew H. Schapiro 75 let poté, co jeho matka musela zemi opustit, vrátil do České republiky v pozici amerického velvyslance. Jako absolvent práv na Harvardu a dlouholetý právník neváhal s navázáním tradice a podobně jako jeho předchůdci přišel na Právnickou fakultu UK diskutovat se studenty.

Vzhledem k tomu, jak rozsáhlý oborový zájem Andrew H. Schapiro má, je pro studenty velmi inspirativní osobností. Studoval totiž historii na Yaleově univerzitě, filozofii, politiku a ekonomii na Oxfordu a nakonec práva na Harvardu. Ve své právní praxi působil mimo jiné jako právník na úřadě federálního veřejného obhájce v New Yorku, kde zastupoval obviněné, kteří neměli na to, aby si zaplatili vlastního právníka. Na debatě se studenty pražských práv právě tuto zkušenost vyzdvihl jako jednu z velmi přínosných pro svůj osobní rozvoj.

Podotkl také, jak užitečná pro něj byla studia na Harvardu, protože tato univerzita klade velký důraz na rozvoj kritického myšlení studentů a podporuje diskuzi různých názorových skupin. Právě na této univerzitě patřil mezi Schapirovy spolužáky současný americký prezident Barack Obama.

Na setkání se studenty Andrew H. Schapiro vyzdvihl přednosti oboru, který se rozhodli studovat. „Vzdělávací systém České republiky i jiných zemí Evropy vyžaduje, abyste se v relativně nízkém věku rozhodli, na co se chcete specializovat. Já v šestnácti sedmnácti letech uvažoval o biologii, ekonomii. Vy jste se v té době rozhodli pro právo, a i když je to jen jeden obor, díky této profesi získáte velmi široký přehled, protože se jeden den budete věnovat klientovi, který pracuje například v letectví, a druhý den klientovi nebo společnosti věnující se hi-tech. Takových profesí mnoho není,“ podotkl ambasador.

Poté, co americký velvyslanec nastínil svoje životní osudy, které ho nakonec dovedly až do diplomatických služeb, vyzval studenty, aby nepodceňovali svůj talent a byli pyšní na to, že studují práva. „Za pět deset let z vás všech mohou být lídři v tom, co se rozhodnete dělat,“ ujišťoval všechny posluchače.

Autor: Helena Zdráhalová
Foto: Velvyslanectví USA v Praze/Tarek AbuSham; red.

Sdílejte článek: