Přijďte si poslechnout debatu kandidátů na pozici ředitele ÚSTR

úterý, 25. únor 2014

Zajímá vás, kam by měl podle potenciálních ředitelů směřovat Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR)? Pak se přijďte zapojit dnes od 19 hodin do panelové diskuse, kterou pořádá Spolek studentů historie Filozofické fakulty UK. Debatu moderuje doc. Michal Stehlík, bývalý děkan FF UK a bývalý člen Rady ÚSTR.

Do výběrového řízení na post ředitele ÚSTR se přihlásilo pět kandidátů. Kvůli zahraniční cestě se z účasti na diskusi omluvila dr. Muriel Blaive, francouzská historička studující dějiny českého komunismu.

Svou účast přislíbili:

  • dr. Adrian Portmann (von Arburg), bývalý předseda vědecké rady ÚSTR, švýcarský historik, zabývající se dějinami vysídlení německého obyvatelstva po druhé světové válce,
  • Mgr. Zdeněk Hazdra, bývalý ředitel ÚSTR a současný první náměstek,
  • dr. Viktor Meca, pracovník Ministerstva obrany ČR, jenž dohlíží na udělování osvědčení pro účastníky třetího odboje,
  • Mgr. Karel Světnička, bývalý kontrolor Nejvyššího kontrolního úřadu.

„Domnívám se, že vzhledem k výsadnímu postavení, které Ústav pro studium totalitních režimů zaujímá mezi vědeckými pracovišti v České republice, je vhodné oprostit se od politických hádek a více se zaměřit na vědeckost ústavu, což bylo také důvodem, proč jsme debatu iniciovali,“ říká Miloš Bělohlávek, jeden z organizátorů akce.

Debata proběhne v místnosti č. 200 v hlavní budově FF UK, nám. Jana Palacha 2.

ustr_text

Autor: FF UK; red.
Foto: FF UK

Sdílejte článek: