Prorektoři pražských vysokých škol usilují o navrácení důvěryhodnosti GA ČR

úterý, 9. září 2014

Česká věda a výzkum se nemohou rozvíjet bez zcela důvěryhodné a profesionální Grantové agentury České republiky. Rezignace jejího stávajícího předsedy k 1. říjnu znamená pro pražské vysoké školy významnou šanci na zlepšení vztahů s institucí, která má zásadní vliv na rozsah základního výzkumu prováděného v České republice. Na těchto závěrech se shodli prorektoři pěti předních českých vysokých škol – ČZU, ČVUT, UK, VŠE a VŠCHT Praha – na jednání, které se uskutečnilo u příležitosti Scientia Pragensis – Dne vědy na pražských vysokých školách. 

Představitelé vysokých škol očekávají celkové zklidnění situace kolem GA ČR a Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) – významných poskytovatelů finančních prostředků –, jež je nezbytné pro jejich další fungování. Do konce roku by měla vzniknout první verze postupů pro vyvážené a transparentní financování vědy a výzkumu v ČR.

Pro prorektory vysokých škol je klíčová profesionalizace vrcholného managementu, který bude mít dlouhodobé zkušenosti nejen z vědecké práce, ale také z oblasti řízení a kontroly vědecké činnosti. Zároveň zdůraznili nezbytnost vyváženého poměru mezi základním a aplikovaným výzkumem, nastavení nových pravidel pro jejich další činnost a vstřícnost při komunikaci s řešiteli. Také od státu očekávají jasný podnět a očekávaný záměr směrem k vědecké obci.

Prorektor Univerzity Karlovy profesor Jan Royt zdůraznil, že nové vedení Grantové agentury ČR by se mělo zaměřit na podporu excelence, dlouhodobých a juniorských grantů, jejich udržitelnost a návaznost na granty mezinárodní. Za stěžejní považuje transparentnost při vyhlašování soutěží a při jejich hodnocení.

Autor: red.
Foto: red.

Sdílejte článek: