Diskuse s kandidáty do Evropského parlamentu

pondělí, 3. červen 2019

Osmička zástupců kandidátek politických stran, které se ucházejí o hlasy voličů v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu, se ve středu 15. května setkala na Právnické fakultě, aby studentům v diskusi přiblížila svou vizi dalšího směřování České republiky v EU.

Pozvání do Velké auly Právnické fakulty přijali Radka Maxová (ANO), Radek Hlaváček (ČSSD), Pavel Svoboda (KDU-ČSL), Petr Štěpánek (TOP 09 / STAN), Kateřina Konečná (KSČM), Ondřej Krutílek (ODS), Marcel Kolaja (PS) a Jan Hrnčíř (SPD). Do moderátorského křesla se posadil Václav Moravec.

Diskusi zahájil rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, který zdůraznil úlohu Evropské unie jako silného hráče na globální politické scéně. „Evropská unie umožňuje spojení států, které mají tolik občanů jako jedno větší město v jižní Americe, a zvyšuje tak naši konkurenceschopnost. Musíme ale dbát na to, aby nedošlo k setření individuálních rozdílů mezi jednotlivými státy,“ uvedl rektor.

Mezi diskutovanými tématy byla bezpečnost v EU, kandidáti se vyjadřovali k otázkám terorismu, migrace a boji proti dezinformacím. Došlo také na otázky spojené s přijetím eura. Na akademické půdě nejstarší české univerzity nebylo možné opomenout problematiku českého školství. Hojně byl diskutován zejména program Erasmus+ a jeho další fungování. Všichni kandidáti se shodli na prospěšnosti tohoto programu. Prostor pro zlepšení kvality vzdělávání v EU kandidáti vidí hlavně v možnostech uznávání kvalifikací napříč členskými státy.

Prostřednictvím webového rozhraní mohli přítomní studenti klást kandidátům otázky v přímém čase a některé byly skutečně na tělo. Nepříjemné chvilky zažila kandidátka ANO Radka Maxová, které se studenti ptali na to, jak se dívá na zneužívání evropských dotací. Kandidátka za KSČM Kateřina Konečná se studentům musela zodpovídat za nedávné urážky na adresu Milady Horákové z úst její stranické kolegyně Marty Semelové. „Kampusoví povaleči“ nenechali v klidu ani kandidáta za SPD Jana Hrnčíře, který přes svou kritiku na adresu EU nakonec přiznal, že program Erasmus+ využívá i jeho dcera.

„Téma Evropské unie je podle agentury STEM pro Čechy vzdálené a nezajímavé,“ uvedl Václav Moravec, „informace o ní si aktivně vyhledává pouze 10 až 15 procent Čechů.“ Tato skutečnost byla podle Moravce dobře reflektována účastí studentů na včerejší diskusi, která byla o něco nižší než při debatě s kandidáty do Poslanecké sněmovny ČR. Uspořádáním této debaty se její organizátoři – Ústřední knihovna Univerzity Karlovy, Politologický klub FSV UK a hnutí Mladí občané – snažili mimo jiné právě o zvýšení povědomí o nadcházejících evropských volbách.

Autor: Kamila Kohoutová
Foto: Martin Pinkas

Sdílejte článek: