Science slam letos proběhl online, vyhrál student FHS

středa, 16. prosinec 2020

Známe vítěze univerzitní soutěže Science Slam, jež popularizuje vědu a výzkum na Univerzitě Karlově. Ocenění dnes obdrželi z rukou prorektorky pro studijní záležitosti Mileny Králíčkové tři studenti: Matouš Veselský a Marie Pavlásková z Fakulty humanitních studií a Tereza Vozárová z 3. lékařské fakulty UK.

VS1 5773

Science slam je formát, který má pomoci popularizovat vědu a výzkum. Je to soutěž, při níž vědci formou stand up výstupu představují své zajímavé vědecké a výzkumné projekty.
Letošní, třetí ročník, oblíbené soutěže byl netypický tím, že probíhal online. Studenti posílali organizátorům svá natočená videa a účastníci Juniorské Univerzity Karlovy pro ně hlasovali, rovněž online.

VS1 5722

Letos se do finále probojovali tři studenti a vítězem Science Slamu se stal Matouš Veselský z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, který představil svou dizertační práci na téma Sociologie sportu.

VS1 5847Na druhém místě se umístila Marie Pavlásková rovněž z FHS UK zabývající se etnoligvistikou. „Moje první reakce na možnost zúčastnit se Science Slamu byla: ´Tak to ani omylem´. Pak se mi to rozleželo v hlavě a řekla jsem si – proč vlastně ne? Uvědomila jsem si, že neustále někomu vysvětluji, v čem spočívá můj výzkum, až jsem si řekla, že toto je skvělý způsob, jak svou práci stručně a srozumitelně vysvětlit širšímu publiku,“ popisuje Marie Pavlásková s tím, že vlastně ani nebyla zklamaná, když nezvítězila.

 „Důležitý pro mě byl proces vzniku – sdělit, co jsem potřebovala. Už jenom to si svou řeč promyslet, vůbec nešlo o improvizaci, ale do puntíku promyšlený, až vydřený, výklad. Když jsem video odeslala, věděla jsem, že to podstatné už je za mnou a samotné umístění v soutěži není podstatné. Naučila jsem se základy mluveného projevu, které využiji i do budoucna – jak pracovat s hlasem, gesty, mimikou, správným klidným postojem, nepřešlapovat z nohy na nohu a podobně. To všechno byl trénink, promyšlený, až vydřený výklad,“ shrnuje studentka.VS1 5832

Třetí nejvyšší počet hlasů získala autorka video-přednášky o vlivu barevného světla na mozek, studentka 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Tereza Vozárová. „Spolu s docentem Petrem Zachem jsme zrovna rozjížděli nový výzkumný projekt Vliv barevného světla na mozek a říkali jsme si, že by bylo fajn o něm seznámit širší veřejnost,“ objasňuje Tereza hlavní motivaci, proč se zúčastnila Science Slamu.

„Zatím máme jen subjektivní výsledky, ale sama za sebe mohu říci, že když jsem se vystavila modrému světlu, bylo mi další týden mnohem lépe. Cítila jsem se klidnější, vyrovnanější,“ říká Tereza Vozárová. Cílem jejího projektu je zapojit do výzkumu studenty, kteří trpí poruchou ADHD a doložit, zda dvacetiminutové světelné záření určitého světla může nějakým způsobem ovlivnit jejich schopnost soustředění.

VS1 5762

Autor: Jitka Jiřičková
Foto: Vladimír Šigut

Sdílejte článek: