Na FTVS se běželo na pomoc Turecku, pomohla i Špotáková

pondělí, 3. duben 2023

Již třetí pokračování sportovně-charitativní akce Hřeje mě pohyb se konalo v neděli 2. dubna. Běželo či chodilo se na atletickém oválu Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy na pražském Veleslavíně, a to na podporu obětem a postiženým zemětřesením v Turecku a Sýrii. Zahájení akce navštívilo několik osobností včetně dvojnásobné olympijské vítězky Barbory Špotákové.

VS1 0386
Hostem akce byla olympijská šampionka i světová rekordmanka Barbora Špotáková (druhá zleva), vedle moderujícího proděkana Aleše Vlka.

Pořadatelé si tentokrát naplánovali velmi ambiciózní úkol, a to zdolat vzdálenost 2303 km, což je vzdálenost Prahy od hlavního města Turecka Ankary, směrem k městu Gaziantep v provincii Malatya, kde se nacházelo jedno z epicenter nedávného ničivého zemětřesení. Na startu účastníků jim dodaly energii osobnosti, z nichž se některé samy vydaly na trasu. „Přeji všem, aby se zahřáli pohybem a také všem přeji, aby vám vydrželo zdraví a sportovní elán, protože je to k životu velmi důležité,“ přivítala účastníky akce dvojnásobná olympijská vítězka a držitelka světového rekordu v hodu oštěpem Barbora Špotáková.

Sportovní akce, která má přesah

„Počasí není nejlepší, ale důležitá je akce. Přeji všem, aby to zvládli – naběhat přes dva tisíce kilometrů nebude jednoduché, ale určitě to všechny bude bavit a má to smysl,“ povzbudil účastníky běhu paralympionik Michal Stark. A dále doplnil, že si velmi váží sportovních akcí, které se netýkají pouze sportu, ale mají širší přesah. Navzdory svému fyzickému hendikepu se připojil symbolicky alespoň k úvodnímu kolu.

VS1 0475VS1 0768

Slavnostního zahájení se zúčastnil i český publicista, nakladatel a cestovatel Martin Vopěnka. „Děkuji za pozvání na tuto báječnou akci. A zároveň bych přál Turecku nejen zotavení ze zemětřesení, ale také dobrý výsledek demokratických voleb, který by jim dodal svobodnou existenci“, doplnil Vopěnka a sám přispěl na běžecké konto více než dvaceti kilometry.

Zcela jedinečným hostem a účastníkem běhu byla pak Aysel Gunes Matějů se svou dcerou Ayou: „Jsem z Turecka a bylo nesmírně smutné vidět místa, jež jsme před několika měsíci navštívili, zničená zemětřesením. Je to výborná akce na podporu lidí a měst. Vím, že to je pouze symbolické běžet 2303 kilometrů, ale význam to má obrovský. Děkuji mockrát.“

VS1 0923VS1 0823

Z důvodu nepříznivého počasí, které mnoho návštěvníků odradilo, se sice nepodařilo zdolat původně plánovanou trasu, ale přesto je výsledek úctyhodný – „doběhlo se“ až na turecké území do blízkosti města Ahmetbey. Celkem 153 účastníků včetně dětí a seniorů za pouhých pět hodin dohromady uběhlo či ušlo 1774 km, což znamenalo 4437 čtyřsetmetrových okruhů.

Proděkanka atakovala maratonskou metu

Za zmínku stojí výkon proděkanky FTVS UK Lenky Henebergové, která uběhla 41 km, přičemž absolutním vítězem se stal její manžel David se 44 kilometry. Aby nezůstalo pouze u pohybu, tak speciální QR kód pro možnost finančního příspěvku vygenerovala pro akci Hřeje mě pohyb společnost Člověk v tísni. Účastníci měli možnost přispět nejen svými kilometry, ale také finančními dary.

VS1 0286

Poděkování za bezproblémový průběh akce patří partnerům – jmenovitě společnostem KPMG, Balance Club Brumlovka, Mattoni, On Running, Alpa, Joxty, Apex for Climbing a The Miners. Doprovodný program pro děti, které si mohly zkusit různé sportovní aktivity, zajišťovaly společnosti Sport Kids a Super Kids.

Mediálními partnery bohulibé akce byly, kromě univerzitního magazínu UK Forum, také Magazín Run, Večerní Praha.cz, deník MetroBehej.com.

Autor: Aleš Vlk, proděkan FTVS UK
Foto: Vladimír Šigut

Sdílejte článek: