Skupina Vesna: Úspěch nám asi předpověděly hvězdy

pátek, 24. listopad 2023 07:14

HYN 0368Symbolicky na jaře, po kterém je ve slovanské poetice skupina pojmenována, způsobila Vesna zemětřesení nejen na české hudební scéně. S písní My sister´s crown si získala miliony fanoušků, kteří ocenili jejich hudbu i desátým místem v soutěži Eurovize. „Asi jsme to měly vepsané ve hvězdách“, říká textařka a skladatelka skupiny Patricie Kaňok Fuxová.

Kvůli písni My sister´s crown (na Spotify má přes 2 milionů streamů, klip na youtube překonal 3 miliony shlédnutí) se přitom na Vesnu ještě před odjezdem na Eurovizi snesla vlna kritiky. Některým vadilo, že veřejně podporuje Ukrajinu ve válce s ruskými okupanty, jiní v písni a klipu zase viděli opačnou symboliku.

„Mě samotnou to mrzelo, protože jsme se chtěly Ukrajiny zastat, a pak to lidé napadnou a obrátí proti vám. Hlavní vzkaz té písně byl o tom, jak si může někdo dovolit zpochybnit suverenitu nejen jiného státu ale i jakékoliv jiné komunity,“ vysvětluje autorka Patricie Kaňok Fuxová.

Na světové pěvecké soutěži Eurovize se přitom od zahraničních konkurentů dočkaly podpory a ostatní skupiny jejich vystoupení vnímaly jako odvážné. „A my se chceme ve společnosti angažovat, a skrze umění poukazovat na věci, které jsou opomíjené a přitom důležité. V našich písních se obecně snoubí folklór s věcmi co nás trápí coby mladé ženy, které vnímají dění okolo sebe,“ vzkazuje Patricie.

Sesterská umělecká struktura

Neodradí je ani početní a všudepřítomní hejtři, kterým Vesna poslala nekompromisní vzkaz prostřednictvím poslední písně Hej mami. Mimochodem, o sociální sítě se ve skupině starají samy, nemají nikoho, kdo by od nich negativní vjemy odfiltrovával. „My fungujeme jako taková sesterská podnikatelská umělecká struktura,“ směje se Patricie. „Společně tvoříme umělecké projekty, podnikáme, a tak nějak vše budujeme dohromady. Nemáme nikoho, kdo by nás usměrňoval nebo nás držel za ruku. Což je někdy těžké. Ale zároveň jsme se díky tomu hrozně moc naučily.“

Před Eurovizí hudební kritici Vesnu zařazovali do alternativního proudu a díky používání lidových motivů skupinu přirovnávali k již zavedenému Čechomoru. „V podstatě nás to těšilo, protože já Čechomor vnímám jako projekt, který český a moravský folklor v 90. letech oživil, a to je důležité. My jsme ale přece jen už zástupci jiné generace a hudebně folklor propojujeme ještě trošku s jinými styly. Samy si účelově vybíráme a oživujeme jednotlivé malé prvky slovanských mýtů,“ tvrdí autorka hudby, kterou česká rádia stále dosti opomíjejí.

Slovanská epopej v hudební podobě

„Ve velkých českých rádiích panuje konzervatismus a bojí se výrazněji vybočit ze zavedených pořádků, že český posluchač chce poslouchat svůj ´agropop´ a písničky, na které je zvyklý. Ale nebudeme za nikým chodit s prosíkem. Myslím, že si naše hudba posluchače najde a časem její sílu pochopí i v rádiích. Dříve jsme se jako hodné holky snažily svou hudbu pro rádia uzpůsobit a stejně to nezabralo. Takže nám došlo, že nemá smysl se podbízet a kvůli okolí měnit.“

VESNA 

slavicaSkupina vznikla v roce 2017 a v současnosti má toto složení: Patricie Kaňok Fuxová, Bára Juránková, Olesya Ochepovskaya, Markéta Mužátková, Tereza Čepková. Za debutové album Pátá Bohyně byla nominována v kategorii Objev roku v hudební ceně Anděl 2018. Spolupracovaly už s Vojtou Dykem, Věrou Martinovou nebo Zuzanou Smatanovou. Po úspěchu v Eurovizi 2023 (10. místo) vydávají nové album Muzika slavica, s kterým na jaře 2024 vyjedou na turné.  www.vesnamusic.com

Ačkoliv se tak píseň My sister´s crown i následující Hej mami výrazně liší od předchozí tvorby popovějším laděním a zařazením angličtiny, nebyl to podle Fuxové kalkul zapůsobit na větší masy fanoušků. „Já tvořím víc intuitivně, než abych měla vyloženě papír témat, kterým bych se chtěla věnovat. Poprvé jsme zkusily zpívat anglicky a nějak to zafungovalo, tak jsem si říkala, proč bychom se měly omezovat v jazycích? Ověřily jsme si na Eurovizi, že se pak naše témata mohou dotýkat více lidí a že bychom mohly být taková ´Slovanská epopej v hudební podobě´.“

HYN 0486Zájem o slovanské mýty se u Patricie rodil už v dětství a prohloubil se během studií na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. „Zvolila jsem si ji proto, že je otevřená všemu a člověk tam ještě po dobu studia hledá cestu, jakým směrem by chtěl jít. A mě toho zajímalo mnoho - filozofie, antropologie, sociologie, psychologie. Na FHS jsem dostala čas a prostor čerpat poznání a k něčemu dozrát, otevřela jsem si tam nové obzory a čerpám z toho dodnes.“

Během studií na FHS ještě studovala jazzový zpěv a k tomu navíc přidala i textařinu a scénáristiku, takže v jednu dobu studovala tři školy naráz. A když je konečně dokončila, podařilo se ji uspět s přijetím na španělskou pobočku slavné Berklee college of music ve Valencii. „Život ve Španělsku byl naprosto skvělý a tři trimestry v jednom roce byly neméně intenzivní jako tři české školy naráz.“

I náš koncert je rituál

Ve Španělsku kdysi dvakrát absolvovala i slavnou pouť do Santiaga de Compostela, nicméně větší vliv na ni zanechaly cesty do Indie, kde byla poprvé jako dobrovolnice v organizaci Brontosauři v Himalájích. A postupně se do Tibetu pravidelně vracela. „Při poutích je člověk sám jen se svojí myslí, ale v Indii jsem se díky určitým meditačním technikám dostala ještě za svou mysl. Tam se potkáváte s ještě úplně jinou dimenzí, o které jsem už dříve četla skrze studia rituálů. A zažívat to v osobní rovině pro mě bylo transformační. I každý náš koncert je svým způsobem rituál, kdy se na pódiu pro nás jako hudebnice skrze umění odehrává něco mezi nebem a zemí.“

V Himalájích Vesna natočila klip k písničce Nezapomeň a Patricie se tam vrací i jako průvodkyně, často i s manželem Tomášem. „Kromě hudby působím i jako lektorka jógy a skrze ni provádím lidi na cestě za nějakým poznáním. Třeba i na cestách po Indii, kde už jsem byla víc než desetkrát. Mám tam svého mistra a znám tamní prostředí. Vedle hudby je pro mě jóga svět, který vyživuje moji duši a díky kterému mohu to, co načerpám v sobě předávat i ostatním lidem.“

HYN 0828

Svoji hudební inspiraci pak kromě Vesny předává i jiným interpretům, jako textařka je podepsána pod písněmi Terezy Maškové, Ilony Csákové, nebo duetu Lucie Bílé s Karlem Gottem Na křídlech slavíků. „Zkrátka mi jednou Lucie Bílá zavolala, že na mě dostala číslo a že má druhý den nazpívat písničku s Karlem Gottem, ale vůbec se jí nelíbí text a jestli bych nemohla něco zkusit. Ale pravdou je, že nyní je můj čas i kvůli nové desce s Vesnou omezený, naposledy jsem napsala text pro Toma Artwaye s Markétou Irglovou, ke které mám obrovský respekt.“ Osud tomu chtěl, že i Markétu Irglovou Vesna porazila v lednovém národním finále Eurovize a postoupila do mezinárodního klání v Liverpoolu. Přitom v případě neúspěchu byl ve hře i úplný konec kapely. 

Eurovize byla sázka na jednu kartu

„Poslední dva roky už jsem necítila příliš velký kreativní zápal a neviděla, kam se posouvat dál. A když se naskytla příležitost nadechnout skrze Eurovizi, přestaly jsme řešit český trh, na kterém můžete uspět jen, když hrajete jistá pravidla hry, a napsaly jsme píseň pro světová pódia. Řekly jsme si, že všechno dáme do té jedné písničky a vsadily na jednu jedinou kartu. A ta naštěstí vyšla. Přitom jaká byla pravděpodobnost, že nás ze 170 písniček vyberou mezi TOP 5? A jaká byla pravděpodobnost, že se v mezinárodní konkurenci dostaneme až do finále? V podstatě se mi před očima odehrál hollywoodský film, kterého jsem byla součástí a nejvtipnější je, že mi takový scénář před lety předpověděl jeden z mudrců, kterého jsem potkala v Indii. Vyšlo to do měsíce a roku přesně, takže to asi bylo vepsané ve hvězdách,“ říká s pokorou Patricie. 

395329756 808466317955106 4407171569144600848 nNyní se společně s kamarádkami z kapely může těšit na nové zkušenosti a doslova mezinárodní úspěch, které jim úspěch na Eurovizi přinesl.

Během října fotografie Vesny shlížela na kolemjdoucí v New Yorku z obřího světelného billboardu na slavné Times Square v rámci kampaně EQUAL společnosti Spotify a právě tento týden skupina představila nové hudební album Muzika slavica.

Na jaře 2024 pak má Vesna v plánu rozjet koncertní turné nejen v Čechách, ale i v Evropě. „Otevřely se nám dveře do světa a už mi i moje maminka říkala: nic neplánuj, uvidíš, jak všechno bude. Protože život nás vždycky trochu překvapí,“ řekla na závěr rozhovoru skladatelka a vůdčí postava skupiny Vesna Patricie Kaňok Fuxová.

 

Patricie Kaňok Fuxová 
Skladatelka, textařka, zpěvačka, a zakladatelka skupiny Vesna. Vystudovala Fakultu humanitních studií UK a po studiích na Konzervatoři Jaroslava Ježka zakončila magisterské studium na Berklee College of Music ve Španělsku. Jako autorka textů je podepsána i pod písněmi Lucie Bílé, Ilony Csákové, Ewy Farné, nebo Terezy Maškové. 

V magazínu Forum píšeme o absolventech UK. Ale promocí to nekončí! Zůstaňte v kontaktu se svou alma mater i vy a buďte součástí společenství Univerzity Karlovy i nadále prostřednictvím Klubu Alumni.

Autor:
Foto: Hynek Glos

Sdílejte článek: