Z univerziády bych si chtěla přivézt medaili, plánuje sedmibojařka

čtvrtek, 9. leden 2014 07:12

„Na univerziádě jsem nikdy nebyla, moc jsem na ni chtěla jet, protože jsem slyšela, že to je pěkná akce,“ usmívala se sedmibojařka Eliška Klučinová před tím, než odletěla do Kazaně, kde se koná sedmadvacátý ročník letní univerziády. Studentka Fakulty tělesné výchovy a sportu UK, kterou čekají v září státnice, patří mezi velké medailové naděje české výpravy. Držet palce jí můžete ve středu a ve čtvrtek, kdy bude na kazaňském atletickém oválu bojovat o titul.

kluc693

Krátce před odjezdem na univerziádu jste absolvovala sedmiboj i na Evropském poháru ve vícebojích ve švýcarském Nottwilu (Eliška Klučinová tam s 6 013 body skončila na druhém místě). Dají se fyzicky zvládnout takto krátce po sobě dva tak těžké závody?

Není to úplně ideální, zvládnout se to ale dá. Každý rok mám na jaře ve čtrnáctidenním odstupu dva víceboje, nejdřív Götzis a za čtrnáct dní Kladno, takže jistou praxi v tomhle směru už mám. Na evropský pohár jsem jet musela a na univerziádu jsem moc chtěla. Nikdy jsem na ní nebyla a slyšela jsem, že to je moc pěkná akce. Chtěla bych předvést slušný výkon. Ovlivněn ale zřejmě bude mou účastí na poháru.

Na co se nejvíce těšíte na univerziádě?

Těším se tak nějak na veškeré dění kolem. Ráda poznám nové lidi i z dalších sportů, těším se na atmosféru na hrách a samozřejmě na svůj závod.

S jakým výsledkem na univerziádě byste byla spokojená?

Když jsem se dívala na výsledky minulých ročníků univerziády, zjistila jsem, že můj letošní osobní rekord by stačil na vítězství. Ale kdo ví, kdo se bude účastnit letos. Chtěla bych určitě získat medaili. Jak to dopadne, se uvidí…

Závodila jste někdy v Kazani, nebo jinde v Ruské federaci?

V Rusku jsem nikdy nezávodila, je to můj první výlet do této země.

Takže je to takový trénink na mistrovství světa v atletice, které se koná v polovině srpna v Moskvě…Těšíte se na ruské fanoušky?

Jasně, doufám, že budou fandit i jiným sportovcům než jen ruským.

O vaše zdraví se stará vedle dalších i vaše sestra, fyzioterapeutka, přijela s vámi i do Kazaně?

Sestra je absolventkou FTVS UK, využívám toho, co se naučila. Je moc šikovná. Na závody se mnou ale jezdí jenom do Kladna.

Někteří sportovci dávají přednost spíše komornějším sportovním akcím, jiní říkají, že mají radši ty velké, protože je nabudí k lepším výkonům. Co preferujete vy?

Záleží na akci. Mám ráda velké i malé, oboje mají něco do sebe. U menších akcí typu meetingu na Kladně, kde je spousta lidí, kteří fandí závodníkům velmi zblízka, je taková domáčtější atmosféra. Má to svoje kouzlo. Adrenalin a nervozita před velkou akcí člověku ale také něco dají, posunou ho někam jinam.

Budete mít po univerziádě nějaký čas na regeneraci před mistrovstvím světa?

Pauzička nebude, bude se trénovat, chvíli na nabrání sil budu mít až po mistrovství světa v Moskvě a v září mě pak čekají státnice…

Na Světovou letní univerziádu v Kazani (6. až 17. července 2013) zamířilo 146 českých sportovců, z toho dvě desítky reprezentantů pod hlavičkou Univerzity Karlovy. Na univerziádě bojuje na deset tisíc sportovců – vysokoškoláků – ve 27 sportech, rozděleno bude 351 sad medailí.

Kazaň se na hry přichystala skutečně úctyhodně. Většina závodních areálů byla vybudována speciálně kvůli studentským sportovním hrám, v Kazani vyrostly i nové silnice či parkoviště pro vozidla fanoušků a samozřejmě univerziádní městečko, kde mají v pohodlí odpočívat sportovci i jejich doprovodné týmy. Do organizace sportovního mítinku se zapojilo na dvacet tisíc dobrovolníků. Součástí her je i řada kulturních akcí.

Slavnostní zahájení her se uskutečnilo na kazaňském fotbalovém stadionu připomínajícím rozkvetlý leknín. Budovat se začal kvůli hrám v roce 2010. Vejde se do něj na pětačtyřicet tisíc diváků. Na stejném místě proběhne i slavnostní ukončení her.

Autor: Helena Stinglová
Foto: Eliška Klučinová

Sdílejte článek: