Měla pocit, že na katedře anglistiky schází časopis, tak ho vytvořila

úterý, 16. duben 2013 00:17

Ačkoliv studuje Anna Hupcejová obor anglistika a amerikanistika na FF UK teprve prvním rokem, už kolem sebe dokázala shromáždit několik spolužáků a začala s nimi vydávat anglický měsíčník The Musepaper. Proč? Protože se domnívala, že taková platforma poskytující fórum studentům na katedře chybí.

studenti_kolej_text

Co vás vedlo k vytvoření nového časopisu?

Od malička mě baví psát, a protože jsem jako dítě z diplomatické rodiny většinou chodila do mezinárodní anglické či americké školy, píši raději anglicky. Na svých předešlých školách jsem ráda přispívala do školních časopisů, asi před dvěma lety jsem začala pracovat na vlastní sbírce povídek nazvané The Ruin amid the Woods. Když jsem loni nastoupila do bakalářského oboru anglistika-amerikanistika, zjistila jsem, že na naší katedře časopis vycházel, ale před časem zanikl. Napadlo mě navázat přetrženou nit a vytvořit The Musepaper.

hupcejova_malyPro koho je určen, kdo je jeho cílová skupina?

The Musepaper je v současné době pokusem o fórum studentů našeho oboru na FF, zkrátka dává nám příležitost k uveřejnění pokusů o kreativní psaní, ohlasů kulturních akcí apod. Do budoucna se však neuzavíráme před rozšířením témat i do jiných oblastí, to teprve uvidíme podle zájmu čtenářů i přispěvatelů. Samozřejmě budeme moc rádi, když najdeme čtenáře našich literárních pokusů v angličtině i mimo náš úzký kruh.

Jakým tématům se věnujete?

Hlavním tématem prvního čísla, které vyšlo 15. března 2013, byly letošní oscarové filmy. Příští číslo bude rozmanitější – k původní tvorbě, která by měla zůstat, přibude např. interview s pedagogem katedry anglistiky či reportáž z nedávného plesu FF UK. Postupně bychom chtěli přidat i příspěvky o anglicky hovořících lidech žijících v Praze (spisovatelé, herci atd. a jejich díla) spolu s recenzemi kulturních událostí v Praze (divadlo, festivaly, výstavy). Druhé číslo vyjde koncem dubna.

Kolik lidí se na přípravě časopisu podílí?

Naši malou redakci tvoří čtveřice spolužáků z katedry. S Jaromírem Lelkem a Kristýnou Čabartovou sbíráme příspěvky. Někdy není lehké přesvědčit ty, kdo mají pochybnosti o své angličtině, aby nám něco napsali. Ale nejde o dokonalost angličtiny, jde především o dobré nápady. David Fojtík se stará o naši oficiální facebookovou stránku. Spolu jsme teď vytvořili on-line databázi příspěvků našeho časopisu, která je volně přístupná na www.musethepaper.blogspot.com.

Jaká je periodicita časopisu a kde ho čtenáři najdou?

Měsíčník The Musepaper je volně ke stažení v elektronické PDF verzi na Facebooku Anglophone Magazine FF UK: The Musepaper. Naše webová stránka bude pravidelně aktualizovaná i mezi vydáními jednotlivých čísel časopisu.

Uvažujete i o tištěné podobě magazínu?

Myslím, že uvažovat o tištěné verzi je předčasné – teď nám jde hlavně o to, vytvořit přitažlivý studentský internetový časopis, získat další spolupracovníky a přispěvatele a zaujmout čtenáře.

Autor: Lucie Kettnerová
Foto: red., archiv A. Hupcejové

Sdílejte článek: