Z Katolické teologické fakulty UK do Muzea umění a designu

pondělí, 8. duben 2019 17:13

Do Benešova u Prahy přijedou každý rok tisíce turistů. Málokdo se ale zdrží ve městě, většina výletníků míří na nedaleký zámek Konopiště. Město přitom má co nabídnout, postarala se o to i parta studentů Univerzity Karlovy, kteří dali novou tvář místnímu Muzeu umění a designu (MUD).

_secesni_budova_mud_zdroj_mud_350_350

Vedení muzea nabídlo studentům, kteří na Katolické teologické fakultě UK studovali dějiny umění, příležitost vyzkoušet si své znalosti v reálném provozu galerie. Jednou z nich byla i Klára Vetterová. „Na škole jsem hledala práci, která by mi dávala smysl. Chci se uměním živit, zůstat v oboru i po škole. Hodně lidí mi říká, že by rádi vystudovali kunsthistorii, ale až budou v důchodu. Nepřipadá jim to příliš praktické,“ směje se, „ale třeba zrovna u nás na fakultě pořádá už osmým rokem doktor Milan Pech seminář Crashtest, kde studenti společně pracují na přípravě výstavy. Vernisáž je vždycky na konci semestru v Topičově salonu. Je to taková malá zátěžová zkouška. Crashtestem jsem prošla dvakrát. Před třemi roky mi Lenka Škvorová, tehdy správkyně sbírky v Benešově, nabídla praxi v MUD a nebylo co řešit.“ S Lenkou Škvorovou se Klára seznámila při studiu na fakultě. Zprvu dobrovolnická práce v benešovském muzeu přilákala do MUD i její spolužačky. Jedna z nich teď pracuje jako správkyně sbírky a depozitáře, druhá je kurátorkou, třetí má na starosti evidenci sbírky a knižního fondu. Klára pečuje o komunikaci a práci s veřejností. To ostatně dokazuje, že uplatnění v oboru je opravdu dost pestré.

_pokladna01_zdroj_mud_1_350_238

Chceme, aby se k nám lidé vraceli

Za posledních několik let prošel tým benešovského muzea generační obměnou. Ten současný přišel s novou koncepcí, která využívá různorodé výstavní prostory, představuje významné regionální autory i talentované mladé umělce a hlavně se snaží vytvořit kolem MUD komunitu umělců a fanoušků umění. „Od základu jsme změnili i vizuální identitu. Základem je nové logo od Jakuba Grubera, jež pracuje s motivem hvězdy – znakem Benešova. Chceme ukázat, že jsme moderní, otevření a také hrdí na to, že muzeum patří k Benešovu,“ vysvětluje Klára Vetterová. „Věnujeme pozornost detailům, inspirujeme se hodně i v zahraničí. Chtěli bychom, aby návštěva u nás byla hlavně zážitek. Stále vymýšlíme, jak lidem pobyt zpříjemnit. Zrušili jsme například papírové vstupenky a místo nich máme samolepky. Odpadla tak nutnost ukazovat lístky při vstupu ke kontrole. Samolepka může po návštěvě galerie fungovat jako reklama.“ Takových vychytávek má MUD spoustu, doporučuji třeba navštívit rubriku Kontakty na webových stránkách muzea, kde jsou místo tradičních fotografií pohyblivé portréty jako z Harryho Pottera.

Jak do muzea nalákat všechny generace, když spousta obyvatel Benešova o něm neměla ani zdání? „Sídlíme v nádherné secesní budově, která nedávno prošla citlivou rekonstrukcí. A právě tyto úpravy nám daly možnost uspořádat prostor nově a využít ho naplno. Otevřeli jsme kavárnu s čítárnou, plnou zajímavých publikací nejen o umění. V prostoru galerie tančíme salsu nebo pořádáme kurzy jógy. Je to úplně jiný zážitek než cvičení v tělocvičně. Po náročném dnu se zklidníte a uvolníte obklopeni obrazy. Samozřejmostí jsou komentované prohlídky, dílny pro celou rodinu nebo také Výtvarka pro nejstarší, což je kurz malování pro seniory,“ vyjmenovává aktivity muzea Klára. Jak také potěšeně tvrdí, předvánoční Mint Market přilákal do galerie nové návštěvníky. Spolu s kolegy doufá, že se budou rádi vracet. „MUD totiž není zdaleka jen místo, kam si jednou za půl roku zajdete na výstavu,“ dodává.

_schodiste02_zdroj_mud_350_263

Galerie jako místo setkávání

Přerod tradičního muzea v moderní multifunkční prostor nebyl úplně jednoduchý. Muzeum sice vlastní rozsáhlé a cenné kolekce zejména regionálního umění, moderního designu a bohatou knihovnu, ne vždy se ale sbírka budovala koncepčně. Před týmem vedeným Lenkou Škvorovou tak stojí několik úkolů: nově uspořádat stávající sbírky, rozšiřovat je s rozmyslem a hlavně nabídnout program, v němž si najde každý to své.

Prosadit novou koncepci vyžadovalo hodně odvahy, energie a nezbytných znalostí teorie umění. „Nepodařilo by se nám to bez podpory Jany Šorfové a jejího týmu z Galerie Středočeského kraje, která se stala jakousi garantkou rekonstrukce i nové koncepce MUD. Věřila nám a podpořila naši vizi otevřít muzeum lidem a zvát do něho pravidelně progresivní umělce. Hodně nás to všechny naučilo a stmelilo. Bez dobrých vztahů v týmu bychom to nikdy nezvládli,“ chválí své kolegy Klára._vystava_setlik_pro_mud_03_zdro_350_233

„Lidé mají někdy ostych chodit do galerie, myslí si, že umění nerozumí. My se návštěvníkům snažíme zpřístupnit tvorbu různých autorů a nechat je, aby si vybrali to, co je jim nejbližší. Proto jsme expozici rozdělili do pěti výstavních prostorů. V jednom vystavujeme autorskou instalaci vytvořenou speciálně pro MUD, v dalším konceptuální a multimediální výstavy, ale samozřejmě nechybí ani prostor pro naši sbírku a tradiční malbu. Lidé nemusejí do benešovského muzea chodit jen za výtvarným uměním, je to místo pro setkávání,“ konstatuje mladá kunsthistorička a zve na vernisáž 27. února, kdy MUD zahájí hned tři výstavy: výtvarníka a teoretika umění a vizuálních medií Jaroslava Vančáta, autorskou instalaci Veroniky Bromové, zaměřenou na paměť lidskou versus digitální, a multimediální výstavu o vztahu matky a dcery Viktórie Černegové a Olgy Sosnowské. Určitě je na co se těšit.

Autor: Jana Rydlová
Foto: MUD

Sdílejte článek: