Nevidomé běžkaře doprovázel vodicí pes Labi

středa, 19. únor 2014 11:22

Na začátku února proběhl už podeváté kurz běžeckého lyžování pro zrakově postižené, který pořádalo Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK. Kurzu se zúčastnilo šest zrakově postižených, osm trasérů a členů doprovodu a vodicí pes Labi nevidomého absolventa Filozofické fakulty UK Jakuba Kamberského.

Kurz se uskutečnil v osvědčeném prostředí Jizerských hor na chatě Muhu, která je umístěná v těsné blízkosti běžeckých stop jabloneckého sportovního areálu Břízky. „Jizerské hory jsou pro zrakově postižené velmi vhodné pro svoje pozvolné terény. Letošní zima je bohužel skoupá na sníh, proto jsme program museli neustále upravovat,“ říká PaedDr. Jan Hruša, CSc., vedoucí Centra sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK.

I přes nedostatek sněhu všichni absolvovali tříkilometrový sjezd do Jablonce nad Nisou, kde bylo nutné využít všechny způsoby pro bezpečné zvládnutí náročného klesání. „Použili jsme metodu zvukových znamení, např. ťukání běžeckých hůlek o sebe, někteří účastníci svah sjížděli držením za hůlky,“ popisuje doktor Hruša.

Za bohatší sněhovou nadílkou cestovali účastníci kurzu až do polského běžeckého střediska Jakuszyce, kde jsou výborně upravené běžecké stopy. „Vodicí linie kvalitní stopy zvyšuje bezpečnost výcviku a zrakově postiženým významně usnadňuje pohyb,“ vysvětluje doktor Hruša.

Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK pomáhá už deset let

Hlavním cílem centra je vytváření podmínek pro realizaci sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK a dalších zdravotně postižených – mládeže i dospělých. Soustřeďuje se především na začátečníky, pro které vytváří technické a metodické postupy k osvojení základních pohybových dovedností.

Autor: Lucie Kettnerová; PaedDr. Jan Hruša, CSc.
Foto: archiv J. Hruši

Sdílejte článek: