Studenti 3. lékařské fakulty pořídí ze sbírky kostní vrtačku

čtvrtek, 21. prosinec 2017 12:38

V Syllabově posluchárně se 13. prosince vzpomínalo na tvrdou realitu lékařské praxe v Keni. Ale hosté se zde sešli především kvůli sbírce, která podruhé doprovázela charitativní běh.

Prvotním záměrem Vinohradské Trojky, charitativního běhu pořádaného spolkem studentů 3. LF UK TRIMED, bylo propojit studenty, vyučující a lékaře za účelem získání peněz, jež budou vloženy do předem vybraného projektu. Jak přiznává David Lauer, student 4. ročníku a zároveň jeden ze tří hlavních organizátorů běhu, bez počáteční podpory fakulty a sponzorů by se záměr nikdy nemohl povést: „Potvrdilo se, že lidé jsou ochotni peníze dát, když přesně vědí komu a na co.“

Poprvé TRIMED zorganizoval Vinohradskou Trojku v roce 2016. Tehdy bylo rozhodnuto, že výtěžek sbírky poputuje na Kliniku rehabilitačního lékařství 3. LF UK a FNKV. Protože 3. LF UK před časem navázala intenzivní spolupráci s keňskou nemocnicí v Itibu, bylo více než jasné, že další sbírka pomůže právě tam. Do Itiba dvakrát do roka zajíždí skupina studentů spolu s pedagogem, aby tam necelé dva měsíce zajišťovali zdravotní péči, která by pro místní obyvatele byla jinak prakticky nedostupná. „Díky, že se i vy podílíte na šíření dobrého jména České republiky ve světě,“ poděkoval v rámci slavnostního předání sbírky prof. MUDr. Michal Anděl, CSc., děkan 3. LF UK, a dodal: „Medicína není jen odborná znalost a dovednost. Patří k výuce, která se špatně známkuje, aby lékař uměl v pravou chvíli použít i srdce a cit.“

Rozvojový projekt Itibo má záštitu nevládní humanitární organizace Adra, o. p. s. „Za vybraných 62 491 korun bude nakoupena přístrojová technika, konkrétně kostní vrtačka, jež se používá při ortopedických a traumatologických operacích,“ prozradil zakladatel a manažer projektu Itibo Aleš Bárta. Sám je přesvědčen, že kdo jednou tamní obyvatele navštíví, bude žít ze vzpomínek celý život.

Přispívat na Itibo se bude i v příštím roce. Možná je právě teď ten nejvyšší čas přát si, aby se pod vánočním stromečkem v některém z dárků objevilo běžecké vybavení – potřetí se Vinohradská Trojka běží ve čtvrtek 17. května 2018. Potkáme se na startu!

_1_700_394

Autor:
Foto: Barbara Bláhová, 3. LF

Sdílejte článek: