Mára Čmára a jeho love-hate relationship

pátek, 27. duben 2018 13:11

Čmáráním po lavicích to začalo, v art wrestling to vyústilo. Marek Kulhavý alias komiksový kreslíř a ilustrátor Mára Čmára si studium Katolické teologické fakulty UK prokládá trochu jinými souboji...

lovci

Potřebujete ke své tvorbě nějaké zvláštní okolnosti nebo prostředí?

Dodržuji jeden rituál. Každé ráno dělám několik minut pohybové kresby lidí, abych cvičil ruku a nezatuhla mi.

Všude a pořád se snažím vymýšlet, co bych nakreslil. Většinou pracuji doma nebo kreslím na soutěžích Raw Art Wrestling, kde nám organizátoři zadají téma, které musíme ihned během stanoveného časového limitu ztvárnit. Porota pak vybere ty nejlepší.

Adrenalin podněcuje vaši kreativitu?

Baví mě to. Adrenalin člověka tak nakopne, že ze sebe vždycky něco dostane. Je to něco jiného, než když dva dny přemýšlíte o tom, co budete kreslit. Ve wrestlingu máte pět minut na to vymyslet, jak téma pojmete, abyste to za dvě hodiny stihl dokončit. Vytvořit za tak krátkou dobu něco smysluplného, aby to divák pochopil a aby to dobře vypadalo, je hodně těžké.

1

Vidíte nějakou proměnu ve své práci od doby, co děláte art wrestling?

Určitě. Práce, kterou jsem dělal před rokem, a ta, kterou dělám dnes, je úplně jiná. Pořád se to vyvíjí. Nesnažím se zlepšit jenom kresbu – uměleckou stránku, ale i formu, aby výsledek dával vždy nějaký smysl.

Máte rozpracovaný nějaký komiks?

Dělal jsem teď komiksy pro studentský magazín Redway. V současné době se ale věnuji spíš ilustraci. Zjistil jsem, že jedním obrázkem se dá někdy říct víc než celou stránkou komiksu. Záleží také na čtenáři, co si v tom najde.

Píšete si i scénáře komiksů?

Pro mou poslední práci jsem scénáře dostal. Dřív jsem si je psal sám, ale moc dobrý scenárista nejsem, i proto jsem přešel k ilustraci.

Jak to s vaším kreslením začalo?

Začal jsem s tím už v lavici na základní škole. Pořád jsem kreslil nějaké vtipné obrázky, pak jsem je začal skládat k sobě, až mi z toho vznikly komiksy. Reflektovaly naši třídu nebo nějaké vtipné věci, které jsme vymýšleli. Později jsem začal tvořit vlastní komplexnější příběhy, nejdřív jen pro spolužáky, pak jsem je publikoval i na internetu. Vydrželo mi to pět let. S maturitou a nástupem na vysokou školu mě ale zavalily povinnosti. Na rok a půl jsem úplně přestal kreslit.

Proč si Mára Čmára vybral zrovna KTF UK a dějiny evropské kultury?

Studoval jsem propagační výtvarnictví. Probírali jsme i dějiny umění, mám k tomu blízko. Zkoušel jsem také ilustraci na VŠUP. Do jejich ateliéru jsem se ale svou prací vůbec nehodil.

Inspiruje vás studium na KTF UK k novým ilustracím nebo komiksům?

Teď mě velmi zaujal kurz pana doktora Milana Pecha o moderních dějinách umění. Přednáší o nich z trochu jiného úhlu pohledu. Mluví o designu, fotografii a plakátech. V tom nacházím hodně inspirace, jak tvořit.

Měl jste někdy chuť se na kreslení vykašlat?

Několikrát. Naposledy asi před dvěma měsíci, kdy jsem měl pocit, že celá moje práce je k ničemu a je hrozná. Chtěl jsem to všechno zmuchlat, zahodit a jít dělat něco úplně jiného. Vždycky se z toho ale vykreslím. S přítelkyní říkáme, že to je takový love-hate relationship, zároveň si totiž neumím představit, že bych někdy dělal něco jiného.

  • Svou prací Mára Čmára rozsvítil chodby Katolické teologické fakulty UK. Až do 9. května si tam můžete prohlédnout, co že to ten Mára čmárá. Pro koho jsou Dejvice z ruky, stačí mrknout na Márův instagramový profil.

redway

Autor: Helena Zdráhalová
Foto: Mára Čmára

Sdílejte článek: