Ester Bartl připravuje další kvíz a sní o životě ve Francii

středa, 21. březen 2018 10:27

Memorix Anatomy QUIZ je mobilní vzdělávací aplikace vycházející z úspěšné knihy Memorix Anatomy. Kdo ji má, má šanci zvládnout nástrahy anatomie. Výhodou aplikace je, že funguje off-line, její uživatel tedy není závislý na připojení k internetu, a navíc nabízí zábavnou formou téměř nekonečné množství otázek k procvičování. U zrodu kvízu stála studentka tehdy prvního a nyní pátého ročníku všeobecného lékařství na 2. lékařské fakultě UK Ester Bartl, mladá žena, která chce mít o všem přehled.

_abc_8744_630_391

Představte nám aplikaci, kterou máte „na svědomí“?

Aplikace Memorix Anatomy QUIZ jsou v podstatě kartičky, multiple choice otázky a strukturované obrázky, určené k opakování anatomie formou procvičování nebo testování. Lze si ji stáhnout zdarma ve „Free“ verzi obsahující plnou databázi otázek z kapitol o obecné anatomii a kostře a přibližně deset procent obsahu ostatních kapitol. Zpoplatněná verze „Premium“ poté nabízí studentům více než patnáct tisíc otázek ze základní, detailní i klinické anatomie a k tomu snímky zobrazovacích metod a další funkce, jako jsou učící mód nebo označení problémových otázek. Aplikaci je možné stáhnout do zařízení se systémem Android z Google Play. Verzi iOS jsme spustili koncem února tohoto roku.

_abc_8872_320_498Co spuštění předcházelo?

Po prvních zkušenostech s aplikací AnyMemo jsem objevila Quizlet. Jeho výhodou je, že funguje jak na mobilu, tak na počítači. Než jsem přišla na medicínu, učila jsem se z něj především jazyky a skoro vše k maturitě. V prváku na vysoké škole mě napadlo využít Quizlet k opakování anatomie a nabídnout tuto možnost ostatním v přijatelné oficiální verzi. MUDr. Radovanu Hudákovi, se kterým jsem své nápady konzultovala, se můj projekt zamlouval a to mě k realizaci povzbudilo. Zatímco vývoj samotné aplikace trval zhruba půl roku, tvorba otázek zabrala asi tři roky.

Na co se můžeme těšit teď?

Potřebujeme dořešit správce aplikace, protože je nutno průběžně odstraňovat drobné nedostatky, které se tu a tam objevují. Plánujeme aplikace doplnit o další funkce, jež uživatele vtáhnou do vzájemného soutěžení nad otázkami. Nejlepší by bylo, kdyby vše fungovalo mezinárodně, ale to je zase především otázka času, určitě to nebude hned. A taky bychom rádi rozjeli podobný produkt – sestřičku anatomie, aplikaci s otázkami z histologie. Čerpat budeme z publikace Memorix histologie, již vytvořil patolog MUDr. Jan Balko se svými kolegy. Aplikace je ve stadiu tvorby otázek. S tím mi pomáhají studenti, kteří se již osvědčili při práci na prvním projektu. Také musíme domyslet marketingovou stránku projektu. Čeští studenti nejsou moc zvyklí za mobilní aplikace platit. Pro ty zahraniční to je samozřejmost.

Máte přehled, jaký zájem je o anatomickou aplikaci?

Od května 2017 až do dneška si aplikaci stáhlo přes patnáct tisíc uživatelů, přičemž aktivně s ní pracuje více než čtyři tisíce studentů. Zdaleka ne jen z Česka a Slovenska, ale také z USA nebo Velké Británie.

_abc_8696_320_501Svou vysokou školu jste si prý vysnila v šestnácti…

To je pravda. Dnes ale malinko přehodnocuji, jestli medicína je to jediné, co bych chtěla po zbytek života dělat. Mám velkou zálibu v cestování i v učení se cizích jazyků a ráda bych našla uplatnění těchto zálib i ve své budoucí profesi.

Působíte na mě velice činorodě.

Ano, jsem aktivní člověk. A snažím se využívat v průběhu dne opravdu každou volnou minutu. Abych mohla skloubit studium medicíny, práci, záliby a odpočinek, mám většinou svůj den dost naplánovaný.

Co děláte, když nejste ve škole nebo nepracujete na aplikaci?

Dávám třeba dětem soukromé hodiny francouzštiny. Před šesti lety jsem totiž začala trávit část prázdnin jako au-pair ve Francii. Jsem nadšená, když vidím progres u dětí – jak snadno se cizí slovíčka učí a baví je to. Přináší mi to velké uspokojení. Přiznám se, že mě trochu děsí, že jako lékařka na tohle nebudu mít čas. K tomu jsem si nabrala hlídání dětí v zahraničních rodinách. Ve zbývajícím čase se snažím sportovat, číst, chodit na zajímavé přednášky inspirativních osobností nebo se učím cizí jazyky. Na ty většinou zbude nejméně času, takže mám po bytě nalepené lístečky se slovíčky, která se učím i během vaření.

_abc_8780_350_228Bez čeho se neobejdete?

Bez svého mobilu, diáře a deníku. A taky miluji barevné fixy a nálepky. Jsou to takové holčičí pomůcky, které mi zpříjemňují život. A bez svého „buzer lístku“. Což je taková tabulka, s níž přišel Petr Ludwig ve své knize Konec prokrastinace. Skvělý nástroj v budování a udržování pozitivních návyků, do kterého si zaznamenávám například informace o ranním vstávání, cvičení nebo kolik jsem se toho naučila.

Jste šťastná?

Jsem. Mám kolem sebe spoustu skvělých přátel. A většinu času v průběhu dne trávím něčím, co mě opravdu baví. Tohle člověka udělá šťastným. A když ne, sepíšu si seznam věcí, za něž prostě šťastná být musím. Jednoduchý nástroj, který tu náladu opravdu dokáže zlepšit.

Kde se vidíte za pět deset let?

Tak to bych taky ráda věděla, na to není jednoduchá odpověď (smích). Doufám, že za sebou budu mít nějaké další úspěšné aplikace. Pravděpodobně budu již atestovaná lékařka. A hlavně doufám, že budu žít ve Francii. V Česku je velká zima, žít bych tu celý život nechtěla. Potřebuji sluníčko, které mě nabíjí. Budu tedy žít nejlépe blízko oceánu a ve volném čase surfovat.

_abc_8749_320_205Na realizaci mobilní aplikace Memorix Anatomy QUIZ spolupracovali:

Tvůrci otázek: Ester Bartl, MUDr. Radovan Hudák, Jaroslav Fábik, Tony Nguyen, Martina Pařízková, Adam Haken, Peter Ďurec, Helena Chmelařová, Edita Zvonková, René Novysedlák, Jana Holásková, Petr Kala, Alena Stolínová, Tony Haluza, Emerson Leonardo Monteiro, Lucia Leláková, Kryštof Prášil, Václav Novák

Anatomičtí recenzenti: MUDr. Radovan Hudák, prof. MUDr. David Kachlík, Ph. D., MUDr. Jan Novák, MUDr. Ondřej Volný, MUDr. Ladislav Douda, MUDr. Matej Halaj

Studentští recenzenti: Ester Bartl, Eva Šafránková, Lucie Šťovíčková, Helena Chmelařová, Tony Nguyen, Adam Haken, Kateřina Jindrová, Alena Stolínová, Petr Kala, Ema Kalenská, Jana Holásková, Tereza Sladkovská, Nikol Gabrielová, Martina Procházková, Johana Mazánková, Monika Vitteková, Šimon Vodička, Barbora Břízová, Jiří Lorenc, Michal Sisák, Zuzana Burešová, Branislav Chudiak, Emerson Leonardo Monteiro, Dana Hatoňová

Autor:
Foto: Vladimír Šigut

Sdílejte článek: