Se slupkou do Oxfordu. Map the System zná českého vítěze

úterý, 26. duben 2022 16:10

Slupka od banánu se stala ústředním motivem českého kola mezinárodní studentské soutěže Map the System. Konalo se v pondělí 25. dubna v Kampusu Hybernská. Vítězný tým složený ze čtveřice studentek z různých oborů Filozofické a Přírodovědecké fakulty UK se zabýval tím, jak nakládat s bioodpadem z pražských domácností. Se svým projektem budou reprezentovat Českou republiku na Univerzitě v Oxfordu, kde se v červnu uskuteční mezinárodní finále soutěže. Jak ale dívky zdůraznily, nejde jim tolik o samotné vítězství, jako spíš o to, aby jejich projekt našel uplatnění v praxi.

DSCF7106
Zleva Kateřina Faltýnková, Jitka Vlčinská, Kateřina Fantová, a Barbora Aradská. 

Map the System je mezinárodní studentská soutěž, kterou pořádá výzkumné centrum Skoll Center for Social Enterpreneurship na Saïd Business School Oxfordské univerzity. Jejím cílem je naučit vysokoškoláky popsat vybraný problém z oblasti zdraví, ekonomiky, klimatu nebo společnosti, prozkoumat jeho vyzkoušená řešení a navrhnout svoje vlastní. Česká republika se prostřednictvím UK letos zapojila do soutěže vůbec poprvé.

O účast v mezinárodním finále se ucházelo sedm týmů složených ze studentů napříč obory a fakultami UK. Právě mezioborovost jednotlivých týmů je v případě hledání systémových změn velmi žádoucí. Pomáhá v tom nazírat problém z různých úhlů pohledu. Techniku mapování systému se studenti UK mohli učit poslední dva semestry na kurzu Map the System, který vedla v Kampusu Hybernská Barbora Komberec Novosadová z Centra pro přenos poznatků a technologií UK (CPPT UK).

Během pražského finálového večera měl každý z týmů sedm minut na to svůj projekt představit. Porota, v níž zasedli Martina Břeňová z Nadace OSF, ředitelka CPPT UK Hana Kosová, Jiří Bárta z Nadace Via a konzultant a mindfulness trenér Ivo Novotný, posuzovala nejen prezentační dovednosti týmů, ale také písemné analýzy.

DSCF7066
Hana Kosová, Martina Břeňová a Ivo Novotný (zleva).

Porotu nakonec nejvíc oslovila čtveřice studentek Barbora Aradská, Kateřina Faltýnková, Kateřina Fantová a Jitka Vlčinská, které se zabývaly zpracováním bioodpadu z pražských domácností. Hana Kosová z CPPT UK magazínu Forum nastínila, čím vítězný tým zaujal nejvíc ji: „Zkombinovaly svoje studentské know-how z několika různých oborů, věděly, čeho chtějí docílit, měly výborně připravenou a dobře strukturovanou prezentaci a navrhly konkrétní možná řešení,“ zdůraznila s tím, že díky soutěži Map the System se studentům naskytla jedinečná příležitost naučit se pracovat v mezioborovém týmu a v praxi si vyzkoušet, jak obtížné je vyargumentovat si svoje téma.

DSCF7364

Strhující entuziasmus a přesvědčivá prezentace vítězného týmu nenadchl jen porotu, studentky se v pondělí večer radovaly i z ceny publika. Nadšení pro společné téma, sehranost a očividný týmový duch z nich sálaly, ačkoliv se seznámily až nad samotným projektem, jak vysvětlila Barbora Aradská.

„Projekt nás spojil a motivoval. Věděly jsme, že máme spousty jiných povinností. Tohle jsem dělaly navíc. Investovaly jsme do toho enormní množství času, ale stále jsme byly poháněné tím, že nás to hrozně baví,“ usmívala se Barbora z vítězného týmu a její kolegyně potvrdily, jak výborně si padly do oka a skupina skvěle fungovala. „Navzájem se motivujeme, podporujeme a nevyčítáme si, když někdo něco nestíhá. Pomáhá to týmu se posouvat a mít z práce radost,“ dodala Barbora.

Studentky hned po slavnostním vyhlášení vítězů zdůraznily, že pro ně hlavní motivací nebylo dostat se do Oxfordu na finále soutěže, ale svou práci uplatnit v praxi. Chtějí se proto i nadále setkávat s významnými aktéry, kterých se téma nakládání s odpady týká, aby v ideálním případě dosavadní systém skutečně změnily.

DSCF6828DSCF7056

Studentky svou soutěžní prezentaci uvedly tím, co se dá udělat s takovou jednou obyčejnou banánovou slupkou, aby potenciálně využitelný zdroj nepřišel nazmar. Při vyhlašování vítězů na závěr tak nejen že divákům poradily, kde v Kampusu Hybernská najdou koš na bioodpad, ale všechny také vyzvaly, ať si domů hned pořídí „hnědé popelnice“. 

České finále soutěže Map the System
  • Hlavní cena:
  1. Systém zpracování bioodpadu v Praze (Barbora Aradská FF UK, Kateřina Faltýnková PřF UK, Kateřina Fantová FF UK, Jitka Vlčinská FF UK).
  2. Anti-aging průmysl (Oldřich Čepelka, Michaela Honelová, Kateřina Beji Sedláčková, Lucie Vidovićová, všichni FHS UK).
  3. Systémový rasismus vůči romské menšině na Slovensku (Tatiana Gáborová, Kateřina Kozlíková, Laura Priatková, Lucia Žídeková, všechny FSV UK).
  • Cena publika: Systém zpracování bioodpadu v Praze.
  • Mimořádná cena poroty: Diskriminace osob na základě nadváhy a obezity v ČR (Petra Pilcová FF UK).
Autor:
Foto: Hynek Glos

Sdílejte článek: