Prorektorka novým studentům: Jste na startu a je to výzva

pondělí, 3. říjen 2022 07:39

martinkova„Jsem přesvědčena, že rozhodnutí studovat vysokou školu nebudou naši studenti nikdy litovat. Investice do vzdělání a osobního rozvoje je tou nejlepší investicí i v této – anebo právě v této – turbulentní a nejisté době,“ říká v příručce pro naše prváky, Markéta Martínková, prorektorka Univerzity Karlovy pro studijní záležitosti.

Co mohou příchozí studenti na UK očekávat? Čekají na ně nějaké novinky?

Ve srovnání s předchozím středoškolským studiem bude pro všechny „prváky“ studium na Univerzitě Karlově respektive na jakékoliv vysoké škole představovat zásadní změnu, plnou novinek a velkých výzev! Chtěla bych naše nově přijaté studenty ujistit, že akademičtí i administrativní pracovníci jsou si této skutečnosti vědomi, a jsou jim připraveni poskytnout pomocnou ruku.

Hlavní letošní změnou byla pro univerzitu obměna vedení, kdy od února stojí v jejím čele první žena v několikasetleté historii naší alma mater, a to paní rektorka Milena Králíčková. Musím se tak přiznat, že i pro mě bude v nové pozici studijní prorektorky nadcházející akademický rok výzvou, stejně jako pro naše nové studentky a studenty.

Chcete jim něco poradit, aby studia na největší univerzitě v Česku zvládali?

Určitě všem našim čerstvě zapsaným studentům radím – vytrvejte, nevzdávejte to a nebojte se říct si o pomoc! Zapojte se aktivně do výuky hned od prvních dnů! Nebojte se ptát, komunikovat a diskutovat s námi, pedagogy. Jsme tu pro vás a váš zájem nás velmi motivuje. A hlavně, užijte si to! Mějte ze svých pokroků, pochopených souvislostí a třeba i překonaných nesnází radost!

Rozhodně chci v roli prorektorky pro studium naplnit primární misi univerzity, tedy napomáhat šíření vzdělanosti a kritického myšlení v naší společnosti. A to je možné jen synergií erudovaného, spokojeného a trpělivého pedagoga a nadšeného – po poznání dychtícího – studenta. V našem společenství musí být jasné, že dobré jméno univerzitě neuděluje jen špičková věda, ale především kvalitní a přínosná výuka.

martinkova2
Studijní prorektorka Markéta Martínková se zapojila s kolegy z vedení univerzity i do Rektorského sportovního dne UK (2022).

Dají se čekat ekonomicky náročné roky… Myslí univerzita i na potřebné studenty?

Vedení UK, ale i já osobně klademe velký důraz na rovné podmínky na Univerzitě Karlově pro všechny naše studentky a studenty, bez rozdílu jejich sociálně-ekonomického zázemí či jakékoliv jiného osobního omezení či charakteristiky. Na jednotlivých fakultách a na centrální úrovni v Centru Carolina máme nastaveny mechanismy, jak studentům pomoci v různých složitých životních situacích. Celou naši zemi čekají patrně těžké roky, ale jsem přesvědčena, že vzájemnou podporou to zvládneme.

Co byste všem našim mladým kolegyním a kolegům popřála?

V první řadě jim gratuluji k ukončení střední školy a k úspěšnému složení přijímacích zkoušet na některou ze sedmnácti fakult Univerzity Karlovy. Jsem přesvědčena, že rozhodnutí studovat vysokou školu nebudou nikdy litovat! Investice do vzdělání a osobního rozvoje je tou nejlepší investicí i v této – anebo právě v této – turbulentní a nejisté době.

prvakovinyVšem našim studentům přeji vše dobré, hodně sil, trpělivosti a radosti z poznávání nových věcí, objevování zákonitosti světa kolem nás a nalézaní souvislostí. My na univerzitě přejeme při akademických obřadech tradiční latinskou formulací: „Quod bonum, felix, faustum, fortunatumque sit“ (čili „Ať vše dobré, příznivé a šťastné jest požehnáno“). Těším se, že se s našimi „prváky“ potkám na imatrikulacích, a ještě více, že jim pak budu moci gratulovat při promocích, až budou ukončovat první fázi svého vysokoškolského studia na Univerzitě Karlově.

Rozhovor s prorektorkou Markétou Martínkovou vyšel v Prvákovinách, v tištěném průvodci pro studenty prvních ročníků UK, kde najdete spoustu rad, tipů a informací o studiu na největší, nejstarší a nejlepší univerzitě v České republice. Brožuru ke stažení ve formátu PDF najdete na oficiálních stránkách UK cuni.cz/prvakoviny.pdf či zde, níže pod článkem.

Autor:
Foto: Vladimír Šigut, Martin Pinkas

Sdílejte článek: