Pochopit Ústavu pomůže komiks, věří student. Rozjel sbírku

čtvrtek, 1. únor 2024 07:41

Ústava je základní zákon státu, znát by ji měl každý občan. Pro právníky nijak složitý text, laikům ale tak snadno srozumitelná být nemusí. Doktorand Právnické fakulty UK Lukáš Lev Červinka chce proto vydat knihu Ústavní (ne)pořádek v obrazech, která by měla i prostřednictvím komiksových stripů a ilustrací vysvětlovat Ústavu tak, aby jí porozuměli i středoškoláci. Peníze na vydání knihy nyní doktorand sbírá prostřednictvím crowdfundingové kampaně na platformě Donio. Sbírka bude probíhat až do konce února.

048f912d 8575 4537 a1d5 120c21910b35

„Přemýšlím nad tím už několik let. Nám právníkům by se mohlo zdát, že Ústava je snadno srozumitelná, na rozdíl od jiných zákonů je stručná a jasná. Když ale vystrčíme hlavu ze své bubliny, ukazuje se, že široké veřejnosti je Ústava nepřístupná a že běžné demokratické procesy, které by měl každý znát, nejsou mnohdy dostatečně srozumitelné,“ podotkl doktorand, který se zabývá ústavním právem i v rámci svého doktorského studia.

prebalRozhodl se proto najít způsob, jak ÚstavuListinu základních práv a svobod nebo legislativní proces vysvětlovat tak, aby tomu porozuměl opravdu každý. „K nápadu mě přivedl jeden článek, který se věnoval tomu, jak se v mainstreamových komiksech o superhrdinech, třeba ve Spidermanovi nebo Batmanovi, zobrazují právnická povolání a jak komiksy utvářejí povědomí o právním systému, o tom, kdo je advokát, jaká je role soudce a co je to spravedlnost. Autor upozorňoval na to, jak tato forma ovlivňuje širokou veřejnost víc než samotní právníci,“ podotkl doktorand, který pak začal hledat, zda u nás nebo v zahraničí existují příklady výuky nebo zvětšování povědomí o ústavě právě prostřednictvím komiksu.

„Narazil jsem na několik příkladů v Itálii a ve Španělsku, kde v minulosti vznikly projekty, které využívaly buď přímo komiks nebo různé audiovizuální metody, jak ústavu přiblížit běžnému člověku. Přišlo mi to jako skvělý nápad,“ usmíval se doktorand, který pak hned začal vymýšlet, jak takový projekt přinést i do České republiky.

Původně se chtěl zaměřit na co nejširší publikum, pak se ale na popud své ženy, bohemistky Ludmily Červinkové Machátové, rozhodl více se soustředit na mladé čtenáře. „Vzpomněl jsem si, jak se učila Ústava na gymnáziu. Všichni jsme to tehdy vnímali jako nepříliš atraktivní téma, přitom její znalost je pro fungování společnosti zcela zásadní. Mladým lidem je třeba vysvětlovat, jaká je jejich role v demokracii, co jsou jejich práva nebo povinnosti,“ zdůraznil.

K projektu přizval dvojici výtvarníků Karla JeriehoVáclava Šlajcha. „Nebylo úplně jednoduché někoho najít, protože svým rozsahem se jedná o poměrně ambiciózní projekt s nejistým financováním, ve kterém by mělo vzniknout 188 ilustrací a k tomu komiks. Nejdříve se mi podařilo oslovit Karla Jerieho. Zaujal mě jeho komiks Češi 1968 (ten vydal spolu s publicistou a spisovatelem Pavlem Kosatíkem v roce 2016, pozn. red.), kdy poměrně netradičně, přitom ale neuvěřitelně přístupnou formou toto téma zpracoval. Karel mi pak i vzhledem k rozsahu naší plánované knihy doporučil, abych oslovil ještě Václava Šlajcha,“ vysvětlil Lukáš L. Červinka.

Listina 43 Jerie 1

Právě 1. února začíná na platformě Donio crowdfundingová kampaň, prostřednictvím které chce tým autorů vybrat 235 tisíc korun, díky nimž by pak zhruba čtyřsetstránková kniha mohla na podzim vyjít v nakladatelství Wolters Kluwer. Kampaň poběží po celý únor. Pokud se podaří nashromáždit dostatek peněz, v další fázi projektu chce Lukáš L. Červinka doplnit knihu také o metodiku jejího využívání při výuce. Vzniknout by také měly další e-learningové a interaktivní materiály.

Ústavní (ne)pořádek  v obrazech   ukázka  6 page 0001

Jeho projekt získal podporu jak rektorky UK Mileny Králíčkové, tak děkana PF UK Radima Boháče. Podporuje ho také ústavní soudce a vyučující z PF UK profesor Jan Wintr. „Pan profesor souhlasil s tím, že pokud publikace vyjde, napíše k ní úvodní slovo, za což jsem velmi rád, protože naše kniha tím získá váhu i v té tradičně konzervativní právnické obci. Bude to známka toho, že tím Ústavu skutečně nijak nezlehčujeme,“ dodává na závěr Lukáš Lev Červinka.

JUDr. Lukáš Lev Červinka
Ustava  0 Jerie 1Absolvent Právnické fakulty UK, kde v současné době působí na Katedře ústavního práva a pracuje na své doktorské práci na téma Anti-establishment Parties: Threat to Democracy or Chance to its New Equilibrium?. Doktorát si dělá paralelně také na Univerzitě Ca‘ Foscari v Benátkách. Studoval také na University College Dublin. Věnuje se ústavní teorii, sociologii práva, teorii sociálních systémů a tématům spjatým s hegemonií a (anti-)establishmentovým myšlením. V roce 2021 získal dvouleté mezinárodní stipendium SYLFF určené doktorandům sociálně-vědního či humanitního zaměření, kteří se věnují tématům, jež mají společenský přesah. Je členem britské Socio-Legal Studies Association a také výzkumné skupiny Membership and Exclusion Under Constitutions mezinárodního výzkumného centra International Association of Constitutional Law.
Autor:
Foto: Michal Novotný, Lukáš Lev Červinka

Sdílejte článek: